LA LUDUȘ, A FOST DEZBĂTUT ȘI APROBAT BUGETUL LOCAL PENTRU ANUL 2020

Distribuie pe:

Din primele zile ale lunii februarie 2020, prin grija Biroului Impozite și Taxe Locale a Primăriei Luduș, toate persoanele fizice și juridice de pe raza de competență a Unității Administrativ Teritoriale - U.A.T. Luduș au primit la domiciliul lor decizia prin care le-au fost stabilite impozitele și taxele datorate bugetului local Luduș pentru anul financiar 2020. Din Nota de fundamentare nr. 17.227/30.01.2020, rezultă că, potrivit legislației fiscale actuale, impozitele și taxele locale au fost majorate legal doar cu 4,6% față de 2019, reprezentând rata inflației comunicată oficial la nivelul întregii țări de Ministerul Finanțelor Publice și de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrația Publică din Guvernul României.

Prin textul Deciziei de impunere, fiecare contribuabil la bugetul local a fost anunțat că beneficiază de o scădere/reducere cu 10% dacă plătește impozitul și taxele până la data de 31 martie 2020, dar și că este pasibil de majorări cu 1% pe lună pentru neachitarea acestora la termenul comunicat prin decizia de impunere. În condițiile legislației actuale, contestațiile pot fi depuse în termen de 45 de zile de la primirea deciziei de impunere.

Din calculele salariaților de la Biroul Impozite și Taxe Locale a rezultat o estimare de 51.375.000 lei a veniturilor totale pentru bugetul local pe anul 2020.

După o analiză detaliată a propunerilor de bugete înaintate de serviciile de specialitate ale aparatului propriu al UAT Luduș și de către ordinatorii de credite ale structurilor organizatorice finanțate (școli, spitale, instituții de cultură etc.), precum și a perspectivelor de dezvoltare, Biroul Finanțe Contabilitate și Resurse Umane a estimat că, pentru anul 2020, la capitolul cheltuieli totale sunt necesari 51.551.000 lei. Diferența va fi acoperită din excedentul anilor precedenți.

Atât în adunarea publică organizată de primarul Cristian Ioan Moldovan, cât și în ședința publică a Consiliului local Luduș din ziua de marți, 18 februarie 2020, doamna economist Maria Suciu, șeful BFCRU, a argumentat cum vor fi cheltuiți banii la secțiunea de funcționare (în principal salarii, dar nu numai), în sumă de 28.296.000 lei, și la secțiunea de dezvoltare 23.255.000 lei.

Fără a intra în amănunte, facem trimitere la deja anunțatele investiții pentru anul 2020: Extinderea și echiparea structurii educaționale a Școlii Gimnaziale „Ioan Vlăduțiu"; Modernizarea, amenajarea și dotarea Parcului Tineretului; Construcția și echiparea noii creșe; Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public la nivelul întregului oraș; Creșterea eficienței energetice a clădirii primăriei orașului Luduș; Achiziționarea unui buldoexcavator, a unui cilindru compactor pentru parcul auto de la DITZV, lamă pentru deszăpezire, semaforizarea a trei treceri de pietoni; Consultanță pentru achiziționarea unui sistem de supraveghere a domeniului public prin cameră de luat vederi; Iluminatul trecerilor de pietoni; Studiu de Fezabilitate pentru construirea unui pod nou peste râul Mureș, în zona industrială; Modernizare de străzi pe aproximativ 9 km, în cartierul Gheja, (etapa I); Reconstrucția prin plantări forestiere a Coastei lui Papuc, din Gheja. Decantor pentru racordare la canalizare, de pe străzile Cioarga și Oarba, racordarea secției de Chirurgie la rețeaua de canalizare, extinderea rețelei de gaze natural pe străzile Nucilor, Oarba și Ciorga.

În sfârșit a venit și timpul reparării, prin turnarea unui nou covor asfaltic, a străzilor George Barițiu și Vânătorilor, din vechiul centru civic al orașului, a sensului giratoriu de la intersecția acestor străzi cu Bulevardul 1 Decembrie 1918. Este zona de infrastructură rutieră cea mai aglomerată din oraș. Pe aici trec spre și dinspre DN 15 toate autovehicolele din cartierele Luduș Sud, Luduș Est, Luduș Vest și Gheja, din localitățile Ațintiș, Cecălaca, Botez, Bichiș, Ozd și Gâmbuț, camioanele și utilajele grele de pe apropiatul segment al șantierului autostrăzii Iernut-Chețani, camioanele de mare tonaj care transportă materia primă și produsele finite ale societăților comerciale de pe platforma industrială a orașului. Pentru cei care vor să știe cam cât costă această lucrare, le oferim câteva date esențiale: 110.000 lei - pietrișul și nisipul, 130.000 lei - utilajele închiriate, 150.000 lei - mixture asfaltică și 530.000 șei manoperă, plus TVA.

La ghișeele Biroului Impozite și Taxe Locale Luduș deja zilnic sunt cozi. Cei mai conștiincioși contribuabili sunt cei care se gândesc la copiii, elevii, la persoanele cu nevoi speciale, dar și la bunul mers al comunității ludușene în anul 2020.

Lasă un comentariu