EXPUNEREA BEBELUȘILOR LA PRODUSELE DE CURĂȚAT, RISC DE ASTM LA VÂRSTA DE 3 ANI

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Facultatea de Științe a Sănătății din cadrul Universității Simon Fraser, citați de descopera.ro, susțin că expunerea timpurie a bebelușilor la produsele de curățare a gospodăriei este asociată cu dezvoltarea astmului și a problemelor respiratorii la vârsta de 3 ani.

“Majoritatea dovezilor care leagă astmul de utilizarea produselor de curățare provin de la adulți, însă studiul nostru a vizat sugarii, care de obicei petrec 80%-90% din timpul lor în interior și sunt deosebit de vulnerabili la expuneri chimice prin plămâni și piele, din cauza ratelor de respirație mai mari și a contactului regulat cu suprafețele casnice.

În cadrul studiului, am analizat datele din chestionarele completate de părinții a 2.022 de copii, care au fost expuși la produse de curățare de la naștere până la vârsta de 3-4 luni. Copiii au fost apoi evaluați la vârsta de 3 ani pentru a determina dacă au avut astm, respirație repetată sau atopie (sensibilizare alergică).

Potrivit rezultatelor, există o asociere între expunerea precoce la produsele de curățare și riscul de astm și respirație, însă nu există nicio asociere cu atopia.

Cele mai obișnuite produse de curățare utilizate au fost săpunul de spălat vase, detergentul pentru mașinile de spălat vase, produsele de curățat cu mai multe suprafețe, curățătorii de sticlă și săpunul de rufe. În special, produsele de curățare parfumate și pulverizante au fost asociate cu cel mai mare risc de probleme respiratorii.

Majoritatea copiilor erau albi (65%), nu fuseseră expuși la fum de tutun până la vârsta de 3-4 luni (76%) și nu aveau antecedente de astm parental (65%). Am constatat că substanțele chimice din produsele de curățare pot deteriora mucoasa respiratorie prin declanșarea căilor inflamatorii ale sistemului imunitar, ducând la astm și alte probleme de respirație.

Aceste descoperiri se adaugă la înțelegerea noastră despre modul în care expunerile timpurii la viață sunt asociate cu dezvoltarea bolii alergice a căilor respiratorii și identifică comportamentele de curățare a gospodăriei ca o zonă potențială de intervenție.

Citirea etichetelor de pe produsele de curățare și alegerea celor care nu au pulverizatoare sau care conțin compuși organici volatili vor ajuta la minimizarea expunerii unui copil și la echilibrarea riscului asociat cu utilizarea produselor de curățare în efortul de a obține o casă cu alergeni scăzute, fără mucegai.

Chiar și unele produse bio pot conține substanțe nocive, deoarece aceste produse nu sunt reglementate”, afirmă oamenii de știință canadieni.

Lasă un comentariu