MINUNEA, PÂRCĂLABII ȘI... MATERIA

Distribuie pe:

* “Noi suntem înconjurați de minuni. Existența noastră este o minune! Noi nu putem explica legătura dintre corpul și sufletul nostru. Fiecare dintre noi trebuie să creadă lucruri pe care nu le poate înțelege ori verifica. Există taine care aparțin doar lui Dumnezeu. Eu nu încerc să adun suveranitatea harului cu responsabilitatea omului. Amândouă sunt adevărate. Dumnezeu cunoaște totul. Eu mă bazez pe cuvântul Său. Noi nu putem să rezolvăm toate problemele din această lume, nici să le explicăm. Să ne recunoaștem granițele. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că drumul mântuirii este atâta de simplu. Cine vrea să meargă pe el nu trebuie să știe multe lucruri grele. Credința în Iisus Hristos înseamnă viață. Eu m-am încredințat Lui și am viață veșnică și mă bucur de pacea conștiinței și a inimii”.

Sir David Brewster (1781-1868), fizician scoțian, cunoscut pentru descoperiri în domeniul reflexiei, polarizării, absorbției difracției luminii, și mineralogiei (proprietățile optice ale cristalelor). Descoperirile sale au depășit realizările științifice ale vremii. A perfecționat stereoscopul lenticular, a inventat caleidoscopul, aparatul de fotografiat binocular, obiectivul polyzonal, farul de iluminare și polarimetrul. “Unghiul Brewster” este folosit în toate aplicațiile de adaptare a semnalelor radio la microscop pentru examinarea obiectelor pe o scară moleculară și este esențial pentru dezvoltarea de fibre optice, lasere și la studiul meteorologiei și cosmologiei. Conform unor reviste de specialitate ale vremii “El merită să fie amintit ca una din exponatele de mândrie ale omenirii. Ca un rezervor inepuizabil de vitalitate. A condus Institutul Francez și a fost distins cu Medalia Copley, Medalia Rumford și Royal Medal”.

***

* “În planurile sale, Dumnezeu înaintează mereu, mergând de la materie la viață, de la viață la inteligență, de la inteligență la suflet...”. (în Eloge des Delessert, Ed. Garnier, Paris 1857, pag. 347).

Marie Jean-Pierre Flourens (1794-1867), fiziologist celebru, membru al Academiei de Științe și al Academiei Franceze. A fost pionier în anestezie. Prin studiul de ablations pe animale, el a fost primul care a dovedit că mintea se află în creier, nu în inimă. La 15 ani a început să studieze medicina, iar în anul 1823 a primit titlul de doctor. A ajuns membru străin al Academiei Regale de Științe Suedeze.

***

* “Fiecare țară românească trebuie să-L aibă domn pe Hristos, pentru a o purta în biruință. Noi, boierii, am ales Vodă în Moldova pe Hristos/pârcălabi suntem cu toții și ostași ai lui Hristos”. (Biserica în cultura românească, în Timpul, V, 22 ianuarie 1880).

Gheorghe Constantin Nistoroiu, dr. profesor, licențiat în filosofie, teolog, scriitor contemporan, român patriot, istoric, președintele Fundației Ecumenice “Sfântul Apostol Andrei”.

P.S. “Cu pace, așa mă voi culca și voi adormi, că Tu, Doamne, îndeosebi întru nădejde m-ai așezat” (Psalmul 4, 8).

 

Lasă un comentariu