ACORDUL PRIVIND ÎMPRUMUTUL DE 177 DE MILIOANE DE EURO PENTRU CONSTRUIREA A DOUĂ PENITENCIARE ȘI A UNOR FACILITĂȚI, LA PARLAMENT

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind supunerea spre adoptare Parlamentului a aprobării Acordului-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (Proiectul privind modernizarea infrastructurii judiciare în România), prin care statul împrumută 177 de milioane de euro pentru construirea a două penitenciare și a unor facilități destinate personalului ANP.

De asemenea, șeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 131/2006 pentru modificarea și completarea Legii nr. 508/2004 privind înființarea, organizarea și funcționarea în cadrul Ministerului Public a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Anul trecut, statul român a contractat un împrumut de 177 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru construirea a două penitenciare, care vor crea 1.900 de noi locuri pentru diverse categorii de deținuți, în conformitate cu standardele europene, precum și a unei facilități de pregătire a personalului din penitenciare și a unui centru pentru recuperarea capacității de muncă a ofițerilor.

Astfel, proiectul include următoarele patru sub-proiecte: penitenciar cu 1.000 de locuri de detenție în localitatea Berceni, județul Prahova, un altul cu 900 locuri de detenție în localitatea Unguriu, județul Buzău, o facilitate de pregătire a personalului din penitenciare în localitatea Pantelimon, județul Ilfov, și construirea unui centru pentru recuperarea capacității de muncă a ofițerilor din penitenciare în localitatea Rodbav, județul Brașov.

Costul total net al proiectului este de 221,5 milioane de euro, din care suma de 177 de milioane de euro (reprezentând circa 80% din costul total net) va fi acoperită prin împrumutul contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar diferența, respectiv echivalentul a 44,5 milioane de euro, reprezintă contribuția părții române.

Ministerul Justiției va implementa proiectul prin Administrația Națională a Penitenciarelor, în calitate de Agenție de implementare a proiectului, căreia i se va delega întreaga autoritate și responsabilitate în utilizarea cu maximă eficiență a tuturor surselor proiectului și în realizarea obiectivelor acestuia. În acest sens, Administrația Națională a Penitenciarelor înființează o Unitate de implementare a proiectului care trebuie să funcționeze corespunzător pe întreaga durată de implementare a proiectului.

Proiectul este estimat a se implementa pe o perioadă de circa 6 ani, iar data limită de tragere a sumelor împrumutului este 31 mai 2025, ceea ce va permite distribuirea corespunzătoare a costului proiectului pe perioada de implementare, prin încadrarea cheltuielilor aferente acestuia în creditele bugetare și de angajament aprobate în acest scop prin legea bugetului de stat pentru fiecare an de implementare în parte, în bugetul Ministerului Justiției.

Acordul-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (Proiectul privind Modernizarea infrastructurii judiciare în România) a fost semnat la București, la 13 august 2019, și la Paris, la 2 septembrie 2019.

 

Lasă un comentariu