NICI BUGETUL MULTIANUAL AL UNIUNII EUROPENE NU ESTE SCUTIT DE CHINURILE FACERII!

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că atât președintele Consiliului European, Charles Michel, cât și cel al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost deschiși propunerilor României cu privire la bugetul multianual al Uniunii Europene.

„Atât președintele Charles Michel, cât și președinta Ursula von der Leyen au fost deschiși propunerilor noastre și, după ultima discuție pe care am avut-o acum câteva săptămâni cu președintele Consiliului, au apărut modificări în propunerea de buget care vin în întâmpinarea solicitărilor noastre. Este o parte din negociere, dar până când nu avem unanimitate pe buget nu avem buget, avem doar discuții și propuneri", a declarat președintele Iohannis înainte de a participa la cea de-a doua zi a reuniunii extraordinare a Consiliului European.

El a arătat, însă, că nici după discuțiile în formate bilaterale între reprezentanții statelor cu conducerea Consiliului European și a Comisiei Europene, „pozițiile nu s-au apropiat".

„Aceste discuții au durat până la ora 6.00 când am intrat eu cu echipa mea la negocieri, însă rezultatul este, cel puțin până în momentul acesta, dezamăgitor. Nu pot să spun că s-au făcut progrese, pozițiile nu s-au apropiat și astăzi, peste câteva minute, intrăm iarăși într-o ședință în plen și încercăm să vedem dacă putem să obținem un progres în aceste negocieri. (...) Ar fi bine să obținem un progres, însă majoritatea dintre noi sunt - trebuie să recunosc - destul de sceptici", a afirmat șeful statului.

Iohannis a precizat că nu se pot interveni cu multe modificări pe actuala propunere de buget al UE făcută de președintele Consiliului European și, în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere, trebuie elaborată alta.

„Nu se pot face multe modificări aici. Dacă nu ne înțelegem pe această propunere, ea trebuie uitată și venit cu altă propunere care iarăși va necesita zile până se elaborează, se negociază. Procesul s-ar putea să fie unul destul de lung până în final", a spus președintele.

În opinia sa este nevoie de cel puțin încă un summit pentru a se ajunge la o înțelegere.

„Lucrurile, dacă avansează în ritmul cum au avansat ieri și azi-noapte, vor necesita multe întâlniri. (...) Din punctul meu de vedere trebuie să ne păstrăm energie și optimism că în final vrem să ajungem cu toții la un buget acceptabil, dar șansele, cu certitudine, nu sunt mai bune astăzi decât au fost ieri", a afirmat șeful statului.

Acesta a menționat că, la reuniunea plenară de joi, a reiterat importanța pe care România o acordă fondurilor pentru coeziune și politicii agricole comune.

„Eu am reiterat importanța coeziunii pentru noi. Este vorba despre banii pe care îi investim în fiecare comunitate, sunt bani care ajung practic la fiecare român și ne ajută să ajungem la un nivel de dezvoltare, un nivel de trai comparabil cu celelalte state din UE. Pe de altă parte, am subliniat încă o dată că politica agricolă comună este un pilon de bază, trebuie finanțat și pentru România aceste fonduri sunt foarte importante, cu un accent special pe fondurile destinate dezvoltării rurale unde au apărut, în această propunere de buget, reduceri care ni se par prea mari. Pe de altă parte, am arătat că este nevoie de un buget suficient de mare în ansamblu pentru a putea finanța și celelalte proiecte ale Uniunii, proiectele de modernizare, cercetare, și așa mai departe. Părerile au fost destul de împărțite (...). Sunt state membre care își doresc un buget considerabil mai mic decât cel propus, majoritatea dintre noi ne dorim un buget cel puțin atât cât este propus sau mai mare", a arătat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a avut, ieri dimineața, o întâlnire cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu cel al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce lucrările reuniunii extraordinare a Consiliului European pe tema bugetului multianual al UE pentru perioada 2021-2027 au fost întrerupte.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a întrerupt, joi seara, summitul pentru a avea negocieri bilaterale cu toți șefii de state sau de guverne prezenți la reuniune în încercarea de a ajunge la un acord cu privire la viitorul buget al UE.

 

Lasă un comentariu