ADRIAN OROS, MINISTRUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE, ÎN VIZITĂ ÎN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

Pe agenda de lucru al ministrului Adrian Oros, al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru data de 21 februarie a.c. s-a înscris mai întâi o vizită de lucru la Combinatul Chimic „Azomureș" din Târgu-Mureș, de la ora 10, apoi o întâlnire cu Federația Crescătorilor de Bovine din România și cu asociațiile profesionale agricole din județul Mureș, de la ora 13, la Instituția Prefectului, de la ora 16, vizitarea Fabricii de Lapte din Ibănești și de la ora 18, participarea la reuniunea anuală a agricultorilor din județul Mureș. În cele de față ne vom referi la vizita de lucru pe care ministrul Agriculturii, Adrian Oros, însoțit de prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a făcut-o la Combinatul Chimic Azomureș din Târgu-Mureș. Oaspeții au fost însoțiți de delegați din partea Combinatului Azomureș, iar la Centrul de Comandă a Combinatului, unde s-a ținut și conferința de presă, Harri Kiiski, director general Azomureș, iar Ionuț Matei, șef secție amoniac, Florin Badea, șef secție uree și Aurel Botezan, director tehnic, au dat detalii despre produsele Combinatului Azomureș, tehnologia de fabricație și altele. Iată ce

a declarat pentru presă ministrul Agriculturii, Adrian Oros: „Suntem azi la Târgu-Mureș pentru mai multe activități pe care le vom avea în județul dumneavoastră. Am început cu această vizită la Azomureș pentru că este un jucător important pe piața de fertilizanți din România. E un vechi colaborator al agricultorilor și al celor care utilizează îngrășăminte chimice. În același timp, Azomureș este un vechi colaborator al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a cărei prorector sunt. Colaborările cu Azomureș sunt vechi, mai ales ale colegilor mei de la Facultatea de Agricultură din Cluj-Napoca. Avem și proiecte legate de practica studenților, proiecte legate de învățământul dual agricol pe care l-am început ca un proiect-pilot în comuna Râciu. Deci, avem o colaborare constantă și veche cu această instituție. Am înțeles că este al doilea angajator în județul Mureș, deci este un agent important și un jucător important pe piața românească. Are 46 la sută din piața din România. Sigur, problemele care sunt aici, sunt probleme generale și sunt create, din păcate, de acea păcătoasă Ordonanță de Urgență 114, care a avut un impact negativ, toxic, în mai multe domenii, dar și în acest domeniu, al producției de fertilizanți. Din păcate, acest efect va fi în lanț, dacă nu vom reuși să corectăm implicațiile acestei ordonanțe. Reamintesc faptul că noi am încercat, prin asumarea răspunderii, în decembrie 2019, să corectăm această ordonanță. A fost respinsă de către Curtea Constituțională. Am dat o ordonanță de urgență, O.U.G. nr. 1 din 2020, prin care încercam, iarăși, să abrogăm Ordonanța 114 și efectele ei negative. La Senat a căzut. Acum este la Camera Deputaților. Sperăm să avem acolo niște discuții serioase, argumentate și să le demonstrăm colegilor din opoziția majoritară că este necesar ca această ordonanță să fie abrogată. Speranța mea este că vom reuși acest lucru, pentru că, legat de agricultură și ceea ce se întâmplă cu industria de fertilizanți pe termen lung, aici mă refer la câteva luni sau un an, pericolul este că prețurile acestor fertilizanți vor crește, în prima fază vor crește importurile, iar apoi, sigur, discutăm despre jocul de piață, cu siguranță prețurile vor crește și îi vor afecta în primul rând pe cei care le utilizează în agricultură, dar apoi vor ajunge și în prețurile produselor finite din agricultură și industrie alimentară, iar prețul la consumator va fi mult mai mare".

În continuare, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a răspuns întrebărilor presei. Despre acestea vom relata în numărul următor al ziarului „Cuvântul liber".

 

 

Lasă un comentariu