MISTER: COPIII NU PREA SUNT AFECTAȚI DE CORONAVIRUS!

Distribuie pe:

Deși coronavirusul (Covid-19) ucide sute de oameni în fiecare zi, virusul ucigaș îi ocolește pe copii, iar specialiștii încearcă să elucideze acest mister, în speranța că ar putea să îi ajute în combaterea bolii.

Rapoartele medicale transmise de autoritățile chineze arată că 80,9% dintre infecții au fost clasificate ca ușoare, 13,8%, severe, iar 4,7%, critice. Cea mai mare rată de decese a fost înregistrată la persoane cu vârste de peste 80 de ani (14,8%), în cazul copiilor cu vârste de până la 9 ani neexistând decese, iar în cazul persoanelor cu vârste de până la 39 de ani, rata mortalității a

fost de 0,2%. Pacienții care suferă de boli cardiovasculare prezintă cel mai mare risc, urmați de cei bolnavi de diabet, boli respiratorii cronice și hipertensiune.

Până acum, o anumită categorie de persoane nu a fost grav afectată - copiii, iar specialiștii americani în boli infecțioase pediatrice de la Universitatea din Utah afirmă că nu este vorba despre o imunitate a tinerilor și copiilor la acest virus, însă puțini copii sunt printre cei suficient de bolnavi pentru a fi diagnosticați cu coronavirus.

„Nu este deloc clar de ce copiii par să ocolească cele mai grave efecte ale Covid -19. Se pare că este vorba despre sistemul imunitar care poate lupta cu bolile infecțioase, de la cele cunoscute, cum ar fi varicela și rujeola, până la cele nou-apărute, inclusiv sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu.

Nu înțelegem pe deplin fenomenul, dar poate fi datorită diferențelor în răspunsurile imune ale copiilor în comparație cu adulții. O ipoteză este că răspunsul imun înnăscut al organismului, care este răspunsul timpuriu, orientat în general pe grupuri de agenți patogeni, care tinde să fie mai activ la copii.

Sistemul imunitar înnăscut este prima linie de apărare împotriva agenților patogeni. Celulele din acest sistem răspund imediat la invadatorii străini. În schimb, sistemul imun adaptativ învață să recunoască agenți patogeni specifici, dar durează mai mult pentru a se alătura bătăliei. Dacă răspunsul imunitar înnăscut este mai puternic la copiii expuși la coronavirus, ei pot lupta împotriva infecției mai ușor decât adulții, suferind doar simptome ușoare.

Diferențe de simptomatologie la copii și adulți au fost văzute și la alte coronavirusuri, inclusiv SARS și MERS. În ceea ce privește coronavirusurile emergente, nu putem spune că cei mici nu au simptome deloc. Dezvoltă, de fapt, o pneumonie virală (prezența lichidului infectat în plămâni), dar, deoarece sistemele lor imunitare sunt atât de robuste, nu sunt la fel de afectați ca adulții.

Există și alte motive posibile, dincolo de puterea sistemului imunitar înnăscut, care ar putea explica această rezistență. Copiii ar putea avea căi respiratorii mai sănătoase, deoarece au fost expuși la mai puțin fum de țigară și poluare a aerului decât adulții. De asemenea, copiii sunt mai sănătoși, în general, ei având mai puține afecțiuni cronice", explică specialiștii americani.

Oamenii de știință încearcă să găsească un vaccin împotriva Covid-19 și lucrează la elaborarea unor tratamente care ar putea vindeca oamenii infectați. Cert este că cei de vârstă mică dacă ajung să se contamineze cu periculosul virus se pot vindeca mai repede decât adulții sau pot face forme mai ușoare ale bolii. 

Lasă un comentariu