PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS, OBLIGAT SĂ DESEMNEZE UN NOU PRIM-MINISTRU!

Distribuie pe:

Ieri, 24 februarie, Plenul Curții Constituționale a luat în dezbatere cererile de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între președintele României și Parlamentul României, cereri formulate de liderii celor două Camere.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis cererile formulate și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituțională între președinte și Parlament în legătură cu desemnarea de către Klaus Iohannis a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 88 din 6 februarie 2020.

În consecință, președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru, precizează CCR într-un comunicat.

Curtea a constatat, în esență, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit prevederilor legale, președintelui României și președinților celor două Camere ale Parlamentului.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul CCR vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial.

Referindu-se la decizia CCR, Ludovic Orban apreciază că este vorba de “un partizanat evident în favoarea PSD, manifestat sistemic”. În opinia sa, “nu există nicio prevedere constituțională care să-l împiedice pe președintele României să nominalizeze un candidat cum sunt eu”, iar “CCR a tratat de pe poziții partizane sesizările, dând satisfacție PSD, fie grupurilor parlamentare, fie președinților celor două Camere”.

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a anunțat, ieri, că partidul său nu va merge cu o propunere de premier la consultările politice de la Cotroceni. “Dorim să rămânem în Opoziție (...) Președintele României a fost pus în această postură de PNL”, a spus Ciolacu, adăugând că, în acest moment, Klaus Iohannis este cel care are la mână următoarea mișcare.

Ședința Parlamentului, programată pentru învestirea Guvernului Orban II, a fost închisă, luni, de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, din cauza lipsei cvorumului pentru desfășurarea lucrărilor: din 465 de parlamentari și-au înregistrat prezența 188 (numărul necesar fiind de cel puțin 233 de parlamentari).

PSD, Pro România și ALDE anunțaseră că nu vor participa la ședință.

Lasă un comentariu