NOUL CORONAVIRUS - PERICOLUL E ÎN CREȘTERE ȘI PENTRU ROMÂNIA

Distribuie pe:

“Deja sunt 8 țări europene afectate și s-au înregistrat primele decese. Măsurile de prevenție sunt extrem de importante. Am propus un plan unic de intervenție la nivel european”, scrie pe pagina sa de socializare conf. univ. dr. Tudor Ciuohdaru, medic primar medicină de urgență, europarlamentar.

Iată textul:

Ce trebuie să știți: riscuri, cum se transmite/manifestă și cum putem preveni boala:

A. Riscuri:

1. Virusul se răspândește rapid. Contagiozitatea (3) este comparabilă cu SARS și de aproape de 3 ori mai mare ca a gripei sezoniere.

2. Mortalitatea e în creștere - 3,1% (2.462 de decese!!!), de 15 ori mai mare ca a gripei sezoniere.

3. Amenință acum și Europa. Am propus deja un plan unic de intervenție în plenul Parlamentului European. Italia a decretat stare de urgență. Premierul Giuseppe Conte pregătește noi măsuri. Franța se mobilizează și se pregătește pentru o eventuală epidemie - conform noului ministru al sănătății, Santé Olivier Véran.

4. În doar două săptămâni au fost confirmate peste 150 de cazuri în 8 țări europene: 132 în Italia, 16 în Germania, 12 în Franța (dublu față de săptămâna precedentă), 9 în UK, Spania 2 și câte 1 caz în Belgia, Finlanda și Suedia. Li se adaugă cele 2 cazuri din Rusia, dar probabil există deja și alte cazuri de infecție în Europa - conform anunțului Ministrului francez al Sănătății.

5. Pericolul pentru România este cu atât mai mare pentru că pe de o parte există o importantă comunitate de cetățeni chinezi, dar și datorită numărului mare de români aflați acum chiar în zonele de risc din Italia (unde numărul cazurilor a crescut de aproape 40 de ori în doar o săptămână).

6. Sunt primele 4 decese și în Europa (3 Italia și 1 Franța).

7. La nivel global - e a treia situație de risc de pandemie.

8. 32 de țări sunt afectate.

9. Numărul cazurilor a crescut la peste 70.000, și se apropie rapid de 80.000 (78.817 de cazuri confirmate).

10. Îngrijorările sunt legate de riscul că poate să genereze mutații - care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos, de faptul că nu există tratament specific (doar încercări de combinare de antivirale) și nici vaccin.

B. Cum se transmite/manifestă:

1. Sursa - persoana infectată (simptomatică sau nu).

2. Transmiterea de la o persoană la alta se face:

a) în special pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) - prin picături mici de secreții nazale și faringiene (picături Flügge);

b) prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafețe contaminate urmat de atingerea ochilor, nasului sau a gurii;

c) și pe cale digestivă - 10% din pacienți au diaree și greață cu 1-2 zile de la instalarea sindromului pseudogripal;

d) poate fi transmisă de la mamă la făt (pe 2 februarie, copilul unei paciente de 30 de ani infectate a fost confirmat cu coronavirus la doar 30 de ore după naștere).

3. Perioada medie de incubație este de 5,2-5,8 zile (între 2 și 12 zile, după unii CHIAR 24-27 de zile)!!! Carantină - 14 zile.

4. Simptomele sunt pseudogripale - includ febra și tulburările respiratorii.

Rețineți!!! Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal - “gripa chinezească”) și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).

C. Cum prevenim: 5 măsuri simple

1. Evitați contactul cu persoanele bolnave, nu călătoriți în zonele cu risc, evitați aglomerațiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu stați lângă persoanele care tușesc sau strănută, nu vizitați și nu duceți în colectivități persoanele bolnave).

2. Respectați regulile generale și individuale de igienă: utilizarea batistei și spălatul pe mâini, acoperirea gurii și a nasului atunci când tușim sau strănutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuințelor sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18-22 grade, precum și igienizarea spațiilor și a suprafețelor.

!!! Pe suprafețe (la temperatura camerei) rezistă între 2-5 zile (până la 9 zile), temperatura scăzută și umiditatea cresc durata de supraviețuire, dar soluțiile dezinfectante pe bază de alcool, peroxid de hidrogen sau hipoclorit de sodiu au efect virulicid (dacă sunt utilizate corect și în concentrații adecvate - reduc numărul de coronavirusuri infecțioase de la un milion la doar 100).

3. Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun. Spălatul corect trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde, insistând pe pliurile și spațiile interdigitale, apoi uscați mâinile cu prosoape de hârtie sau aer cald sau dacă nu sunteți în apropierea apei puteți utiliza, cu eficiență mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.

4. Nu temporizați consultul medical, mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc (vârsta crescută, boli cronice pulmonare sau cardiace, deficiențe imune).

5. Evitați automedicația. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiștilor. (facebook.com/Tudor Ciuhadaru/posts)

Lasă un comentariu