25 FEBRUARIE - ZIUA MONDIALĂ A ÎNGHIȚITORILOR DE SĂBII

Distribuie pe:

25 februarie este Ziua mondială a Înghițitorilor de săbii, fiind inclusă în categoria Zilelor internaționale funny (amuzante, ciudate).

Pe cât de spectaculoasă pentru public, pe atât de periculoasă pentru cel care abordează acest sport extrem, înghițirea săbiilor este o practică străveche, inclusă de obicei în programul atracțiilor de bâlci și circ.

Cel mai speculos record este cel al australianului Chayne Hultgren, cunoscut cu numele de scenă The Space Cowboy, care a reușit să-și depășească propriul record mondial, stabilit în 2008, după ce a înghițit 18 săbii a câte 72 de centimetri fiecare. Conform Reuters, bărbatul, care a început să înghită săbii de la vârsta de 16 ani, a reușit performanța în cadrul unui eveniment realizat în plină stradă, în Sydney.

Fiind vorba de o asemenea sărbătorire, nu putem să nu ne amintim minunatul film românesc realizat în 1981 de Alexa Visarion, “Înghițitorul de săbii”, inspirat din nuvelele “Moartea înghițitorului de săbii” și “Revoltă în port”, de Alexandru Sahia, și din schița “Vine doamna și domnul general”, de Gheorghe Brăescu, cu un regal interpretativ susținut de actorii Mircea Albulescu, George Constantin, Ștefan Iordache, Mitică Popescu, Victor Rebengiuc, Leopoldina Bălănuță. Premiera în România a avut loc în 1982, an în care ACIN a acordat Premiul de interpretare masculină regretatului Mircea Albulescu. S-au acordat atunci, de asemenea, Diplome de onoare pentru imagine și muzică, coloana sonoră fiind susținută de Ansamblul Hyperion, dirijat de Aurelian Octav Popa.

Lasă un comentariu