ȘTIRI DIN JUDEȚ

Distribuie pe:

TÂRGU-MUREȘ - PREȘEDINTELE CONSILIULUI JUDEȚEAN, HOTĂRÂT SĂ FACĂ FAȚĂ... BUGETULUI STRÂMTORAT

Președintele CJ Mureș, Péter Ferenc, este decis să continue investițiile propuse, cu toate că, recent adoptatul buget este cel mai slab din ultimii patru ani.

“Putem, de asemenea, să menținem sprijinul pentru unitățile de cult, proiectele culturale, sociale, sportive și de tineret la nivelul anului precedent.

Spitalul Clinic Județean Mureș este cea mai mare instituție de sănătate din județ. Și anul acesta vom trata cu prioritate investițiile spitalului. Cea mai importantă o constituie renovarea Clinicii de Oncologie”, afirmă Péter Ferenc.

MESAJUL PRIMARULUI CĂTRE LOCUITORII DIN VALEA RECE

“Doresc să transmit reprezentanților comunității din cartierul Valea Rece că voi dispune stoparea tuturor facilităților pe care Primăria municipiului Târgu-Mureș le acordă locuitorilor din acea zonă, dacă nu vor strânge mizeria din cartier și din împrejurimi”, a scris primarul Dorin Florea pe pagina sa de socializare.

LUCRĂRI DE ÎNTREȚINERE ȘI TOALETARE A COPACILOR

În aceste zile, echipele specializate din cadrul municipalității efectuează lucrări de întreținere și toaletare a copacilor de pe străzile George Enescu și Primăriei. Astfel de activități continuă și în cartierul Unirii, străzile Koós Ferenc și Petru Dobra, următorul obiectiv constituindu-l cartierul Tudor, în întregime. “Multe dintre aceste acțiuni sunt rezultatul solicitărilor venite din partea cetățenilor, persoane fizice, persoane juridice sau asociații de proprietari”, afirmă consilierul primarului, Claudiu Maior.

REGHIN - DEZBATERE PUBLICĂ “APRINSĂ”, DAR BINE INTENȚIONATĂ

Reghinenii au participat, săptămâna trecută, la dezbaterea publică organizată de Apele Române pentru găsirea unor soluții de finanțare a proiectului ce vizează canalul Morii și pârâul Trandafirilor. Subiectul a iscat discuții aprinse în rândul celor prezenți, dovadă că cetățenilor le pasă de oraș, apreciază primarul Maria Precup: “Realizez că e foarte greu să nu te aprinzi un pic atunci când aperi un proiect și știi că ai cele mai bune intenții pentru locuitori și pentru oraș. Dar mă bucur că am văzut aceeași înflăcărare și în sală. De ambele părți. Ceea ce e un lucru bun. Asta înseamnă că, tuturor celor prezenți, le pasă de oraș (..).

De zeci de ani, populația suportă mizeria din canal și mirosurile de nedescris de pe pârâu (să nu mai vorbim de cei ce locuiesc la blocurile din apropiere, în ale căror beciuri mustește apa mizeră care se infiltrează), de zeci de ani administrații la rândul lor au încercat să găsească o soluție viabilă. În sfârșit, s-a găsit. S-a găsit și finanțare. Nu cred, sincer, că e în interesul nimănui, nici chiar al celor care nu-și doresc proiectul în forma asta, să se piardă această investiție! Cei de la Ape sunt cei mai în măsură să spună ce greu se obține o astfel de finanțare. Totuși, nu îmi pierd speranța și fac un apel la colaborare către toți cei implicați. Îl felicit pe dl Bratanovici pentru modul impecabil în care a condus discuția și nu a lăsat ca spiritele să se înfierbânte prea tare, subliniind cât e de important să ajungem cu toții la un numitor comun, la soluții care să permită proiectului să continue și să mulțumească pe toată lumea, deopotrivă (...). Îmi doresc să avem o întâlnire la sediul primăriei cu grupul de tineri arhitecți prezenți la dezbatere, pentru a avea cu ei o discuție despre ce alte soluții putem găsi, împreună, eventual proiecte mai mici, adiacente, care să poată fi ulterior integrate cu acesta - pe care subliniez încă o dată cât e de important ca Reghinul să nu îl piardă”, a conchis Maria Precup.

SIGHIȘOARA - INVESTIȚII LA SPITALUL MUNICIPAL ȘI LA MATERNITATE

Consiliul Local a aprobat în ședința extraordinară din luna februarie, alocarea sumei de 1.739.000 de lei necesară pentru realizarea de investiții în aparatură medicală și lucrări de modernizare/reparații la Spitalul Municipal și Maternitatea Sighișoara.

Aparatura medicală cuprinde o masă pentru nașteri, un ecograf portabil, un monitor funcții vitale, o pompa de perfuzie și un electrocauter.

Printre lucrările de modernizare și reparații la cele două unități medicale sunt prevăzute achiziționarea unei centrale termice automatizate, reabilitarea platformelor ridicătoare din Secția Chirurgie și Secția Medicală, reparații capitale la fațada Secției Chirurgie, informează reprezentanții municipalității.

BURSE MAJORATE, DIN BANI DE LA BUGET, PENTRU ELEVII DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR DE STAT

În ședința extraordinară din luna februarie a fost aprobat Proiectul de hotărâre privind stabilirea cuantumului și numărul burselor elevilor din învățământul preuniversitar de stat pentru anul 2020.

Un număr de 1172 de burse, în valoare totală de 321.000 de lei, vor fi achitate de municipalitate către elevii sighișoreni, ca formă de sprijin material, vizând atât protecția socială, cât și stimularea elevilor care obțin rezultate foarte bune la învățătură și disciplină. Vor fi alocate 11 burse pentru performanță, în cuantum de 125 lei/lună, 832 pentru merit, în cuantum de 65 lei/lună, 59 pentru studiu, în cuantum de 50 lei/lună și 270 de burse sociale în cuantum de 50 lei/lună, pentru elevii din învățământul primar/gimnazial și liceal.

Anul acesta, fondurile aprobate sunt cu 25% mai mari față de anul anterior, precizează reprezentanții municipalității.

TÂRNĂVENI - CENTRU DE LIMBI STRĂINE “BUTTERFLIES”

Centrul de limbi străine Butterflies va demara cursurile de limba engleză, începând din 7 martie. Va fi al doilea sediu, primul deschis fiind în București, urmând apoi extinderea și în alte orașe din Ardeal, informează colegii de la tirnaveni.ro

Împărțirea pe grupe a elevilor se va face potrivit rezultatului obținut în cadrul unui test preliminar de stabilire de nivel, care nu are legătură cu vârsta. Grupele sunt formate din 7 până la 15 elevi și totul se învață prin metode moderne, interactive, jocuri, cântece, povești etc.

Noul centru va asigura exclusiv pregătire Cambridge și va găzdui, chiar la Târnăveni, examene de competență lingvistică.

Centrul de limbi străine Butterflies este acreditat EEC (European Examinations Centre). Examenele de limba engleză CAMBRIDGE sunt recunoscute la nivel global, organizate de profesioniștii EEC, potrivit procedurilor internaționale, în condiții și la standarde de calitate identice cu cele din orice alt centru de examinare de pe plan mondial, subliniază sursa citată.

IBĂNEȘTI - PROGRAM “AFTER SCHOOL” PROPUS DE PRIMAR

Consilierii au aprobat, recent, bugetul pe anul în curs. Surpriza o constituie propunerea lansată de primarul comunei, salutată cu mult entuziasm de localnici: “În bugetul pe anul 2020 am propus realizarea unui studiu de fezabilitate, într-o primă etapă, la școala din Ibănești Sat, pentru construirea unui spațiu destinat programului After School, care urmează să se desfășoare în comună noastră”, a scris Dan Vasile Dumitru pe pagina sa de socializare. “E o idee super, care ar ajuta mult!”; “Felicitări și mult succes!” “Avem o comună superbă, cu un primar de nota 10, zică cine ce o vrea”... Sunt doar câteva din reacțiile ibăștenilor la ideea lansată de edil.              

MIZERIE DE NEDESCRIS ÎN GĂRILE DIN JUDEȚ

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au făcut în această lună o serie de controale vizând condițiile de transport pe căile ferate, descoperind diverse nereguli: mizerie și mucegai în interiorul gărilor, ferestre sparte, gunoaie neridicate etc. Pentru deficiențele constatate au fost date amenzi în valoare de peste 1,2 milioane de lei.

În județul nostru au fost verificate gările din Târgu-Mureș, Sărmașu, Teiuș-Praid, Deda, Luduș și Iernut, informează radiomures.ro.

În afară de Gara Mare din Târgu-Mureș (renovată în 2017), toate celelalte gări, unele administrate privat, au deficiențe grave.

În Gara Mică din Târgu-Mureș, s-au găsit chiar urme de șobolani, a precizat inspectorul șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC), Liviu Todoran. Pentru deficiențele constatate la gările de pe raza județului, inspectorii CJPC Mureș au aplicat 7 amenzi în valoare de 33.000 de lei, precizează sursa citată.

Lasă un comentariu