„UNDE SUNT FONDURILE EUROPENE DIN JUDEȚUL MUREȘ" CETĂȚENII DIN JUDEȚ, INVITAȚI LA DEZBATERE PUBLICĂ

Distribuie pe:

Județul Mureș este următorul județ în care Europe Direct Regiunea Centru și ADR Centru invită cetățenii să participe pentru a afla mai multe informații despre destinația fondurilor europene de până acum, despre „faptele" realizate de către administrați publică prin care, direct sau indirect, fiecare cetățean beneficiază de rezultatele acestor proiecte. Astăzi, 26 februarie 2020, începând cu ora 11.00, așteptăm, alături de noi, toți cetățenii din județul Mureș pentru a discuta despre fondurile europene, despre proiectele finalizate sau care sunt în curs de implementare, despre atribuțiile și regulile fondurilor europene. Vom răspunde și celor interesați de fondurile nerambursabile din următoarea perioadă de finanțare, sau celor care vor să afle despre proiectele ce asigură dezvoltarea resurselor umane. Dezbaterea va avea loc la Sala Mare de ședințe a Consiliului Județean Mureș din municipiul Târgu-Mureș.

„Sunt pentru 6 miliarde de lei fonduri europene atrase în județul Mureș, în ultimii ani, prin programele operaționale derulate fie la nivel local, fie de la nivel național. În județul Mureș putem vedea mediul de afaceri care este atât de bine dezvoltat, dar și oferta turistică care are locuri unice în țară. Nu trebuie să omitem faptul că proiectul SMURD și dotarea echipajelor de intervenție în situații de urgență prin fonduri europene a pornit în 2007 de la Târgu-Mureș și a fost preluat în toată țara. Așteptăm cetățenii din județ să vină alături de noi pentru a ne adresa întrebări, pentru a-și lămuri incertitudinile, pentru a afla, direct de la reprezentanții autorităților publice locale și de la experții desemnați pentru gestionarea fondurilor europene, date despre impactul activității lor asupra calității vieții din județ, dar și despre viitoarele proiecte prin care se va îmbunătății viața tuturor", a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Pe lângă reprezentanții organizatorilor, vor mai lua cuvântul reprezentanții Consiliului Județean, ai Primăriei municipiului Târgu-Mureș, reprezentanții AFIR - agenția națională ce gestionează fonduri europene în mediul rural, precum și ai OIR POSDRU, care vor vorbi de programul european ce investește în formarea și dezvoltarea resurselor umane. Sunt invitați toți cetățenii din județ să participe și să se implice în acest eveniment, dacă sunt interesați să afle care sunt proiectele europene care au susținut dezvoltarea din ultimii ani în municipiile și orașele din județ, care vor să știe destinația fondurilor europene în mediul rural din sate și comune, dar și care e impactul proiectelor de formare profesională din Regiunea Centru. Toți participanții vor primi din partea organizatorilor materiale informative și promoționale, vor putea vizita expoziția cu imagini a proiectelor finanțate din fonduri europene și vor putea continua discuțiile cu invitații la o cafea. Pentru participare, înscrierea la eveniment se face prin accesarea link-ului următor: http://tiny.cc/ekx7jz

Context evenimente:

Pentru a cunoaște cât mai mulți cetățeni proiectele finanțate prin fonduri europene din Regiunea Centru, organizăm o suită de dezbateri, cu scopul de a transmite publicului larg informații cât mai complete și punctuale asupra amplorii și impactului fondurilor europene atrase în fiecare județ din regiune: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Sub forma unei caravane de informare a cetățenilor, organizăm, în fiecare municipiu reședință de județ, câte un eveniment deschis publicului la care se estimează o participare de circa 100 de persoane. Toți invitații au rolul de a prezenta cetățenilor din fiecare județ al Regiunii care este nivelul resurselor financiare alocate și locul unde sunt investite fondurile europene, care sunt rezultatele obținute și beneficiile pe termen lung al proiectelor.

Organizatori:

Prin Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, autoritățile locale și județene, organizațiile ne-guvernamentale și întreprinzătorii din Regiune au acces la fondurile europene derulate, în special prin Programul Operațional Regional. Tot prin ADR Centru, comunitățile din Regiune vor avea acces la Fondul European pentru Dezvoltare Regională, pentru finanțarea de investiții în sectorul productiv, infrastructură, educație, sănătate, dezvoltare locală și întreprinderi mici și mijlocii. ADR Centru s-a preocupat constant de informarea cetățenilor în privința rezultatelor și beneficiilor aduse comunității de proiectele europene și de inițiativele care au susținut îmbunătățirea calității vieții cetățenilor într-un ritm rapid. Începând cu anul 2013, prin proiectul Europe Direct Regiunea Centru, echipa ADR Centru propune și derulează activități de comunicare și informare dedicate elevilor, studenților, mass-mediei, șomerilor, angajaților, angajatorilor.

Bugetul activităților este asigurat de Comisia Europeană. Pentru realizarea acestor activități se vizează îmbunătățirea cunoștințelor publicului larg cu privire la activitățile Comisiei Europene în contextul Politicii de Coeziune. Aceasta cuprinde instrumentele financiare: Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDER), Fondul de Coeziune (CF) și Fondul Social European (FSE), care este prezentă zilnic în viața cetățenilor europeni, de peste 30 de ani. Această politică este cea mai apropiată de cetățeni, deoarece sprijină programele pentru 11 obiective tematice, acoperind o treime din bugetul Uniunii. Cu toate acestea, oamenii încă nu sunt pe deplin conștienți de valoarea adăugată a politicii de coeziune în regiunea lor. Evenimentele propuse promovează beneficiile aduse de către Politica de Coeziune în fiecare regiune și implicarea cetățenilor în evaluarea valorii adăugate a acestei politici în fiecare regiune, dar, în același timp, stimulează dezbaterile în formate interactive și inovatoare pentru toate categoriile de public țintă.

Alba Iulia, 24.02.2020

Lasă un comentariu