PREȘEDINTELE IOHANNIS A AVUT, IERI, CONSULTĂRI CU PARTIDELE PARLAMENTARE

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, partidele și formațiunile parlamentare la consultări, după ce a acceptat depunerea mandatului de premier desemnat, de către Ludovic Orban.

Iohannis se va consulta, de la ora 16.00, cu delegația PNL, de la ora 16.30, cu delegația PSD, de la 17.00, cu delegația USR, de la 17.30, cu delegația UDMR, de la 18.00, cu delegația PMP, de la ora 18.30, cu delegația ALDE, de la 19.00, cu delegația grupului Pro Europa și de la 19.30, cu delegația Grupului minorităților naționale.

„După ce consult toate partidele parlamentare, ei îmi vor prezenta opiniile, opțiunile, poate unii vin chiar și cu propuneri de candidați. Voi face o analiză și dacă reușim să ne lămurim, mai exact dacă reușesc eu să mă lămuresc ce este posibil, s-ar putea să avem deja o desemnare", a afirmat, marți, Iohannis.

El a subliniat că va încerca să facă o desemnare de premier care „va duce la o procedură care se finalizează".

„Mă voi asigura că fac o desemnare bună", a subliniat Iohannis.

* Marți, vicepremierul interimar Raluca Turcan a afirmat că PNL nu va negocia nimic cu PSD în privința formării unei majorități parlamentare pentru învestirea unui nou guvern. Ea a precizat că liberalii vor avea negocieri cu toate celelalte forțe politice, în afara PSD.

* Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că era normal ca Ludovic Orban să își depună mandatul, argumentând că există o hotărâre a Curții Constituționale în acest sens, el fiind de părere că până la alegeri ar trebui un guvern de specialiști.

„În principal, îmi mențin punctul de vedere de a nu merge cu nicio variantă (de premier la consultări - n.r.), mai ales că președintele s-a antepronunțat, că nu ia în considerare nicio propunere venită din partea PSD. (...) Ne menținem varianta că ar trebui un guvern de specialiști până la alegeri", a spus Ciolacu.

* Președintele USR, Dan Barna, a precizat că reprezentanții Uniunii vor participa la consultări, menținând propunerea de prim-ministru - Dacian Cioloș.

„Propunerea noastră de premier face parte din proiectul pe care îl propunem României și căruia îi rămânem consecvenți. Mă voi consulta cu colegii mei din conducerea Alianței și vom analiza toate variantele care se pot genera în urma discuțiilor", a anunțat Dan Barna.

* Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat marți că desemnarea de către președintele Klaus Iohannis a unei persoane independente politic, pentru a forma un nou guvern ar fi „cea mai rațională" propunere de premier și că partidul său nu îl va vota pe Ludovic Orban, dacă acesta va fi desemnat din nou.

„La consultări, unde vom merge, voi reveni cu aceeași temă, adică în astfel de situații, când se constată că nici PNL, căruia i-a încredințat mandatul, nu este capabil să formeze o majoritate și poate nici de partea cealaltă, de partea PSD, nu se poate forma o majoritate, atunci, în mod normal, ar trebui să recurgă la propunerea unui premier independent care să formeze un guvern cu misiunea de a gestiona treburile țării până la alegerile viitoare. Aceasta ar fi cea mai potrivită soluție care ar permite ieșirea din impas. Prelungirea impasului ar fi să-l numească din nou pe domnul Orban", a afirmat Tăriceanu.

* Pro România va vota un premier care nu aparține niciunui partid, un premier independent, cu un guvern pentru 6 luni, care să pregătească parlamentarele din noiembrie, la termen, a anunțat liderul formațiunii, Victor Ponta, el menționând că nu va susține „un alt Guvern Orban, fără Orban".

* Depunerea mandatului de către Ludovic Orban este o situație de așteptat după decizia Curții Constituționale, iar cea mai bună variantă ar fi aceea a unui guvern politic sau alegerile anticipate, în sensul în care să fie modificate doar chestiunile tehnice, a declarat, pentru AGERPRES, președintele UDMR, Kelemen Hunor.

* Președintele PMP, Eugen Tomac, afirma că va merge la consultările de la Cotroceni cu un mandat clar, acela de a crea o majoritate cât mai rapid cu putință, care să susțină un candidat de dreapta.

„Bineînțeles că vom merge cu un mandat clar, de a crea o majoritate cât mai rapid, de preferat o majoritate care să susțină un candidat de dreapta. Esențial în momentul acesta este ca România să aibă un Guvern", arăta el.

Lasă un comentariu