COMUNICAT DE PRESĂ

Distribuie pe:

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, și directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan, au susținut o declarație de presă pe tema combaterii amenințării coronavirusului (2019-nCoV) în județul Mureș.

Mara Togănel, prefectul județului Mureș:

„Aș vrea să încep cu un mesaj important: în acest moment nu există niciun caz de coronavirus în România. Instituția Prefectului a inițiat discuții privitoare la măsurile de prevenție și combatere a coronavirusului, încă din luna ianuarie, în cadrul ședințelor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și în mai multe întâlniri de lucru cu toate instituțiile implicate. Fac un apel la calm către toți locuitorii din județ și îi îndemn să se informeze doar din sursele oficiale, cu informații comunicate de instituțiile abilitate și medicii care au competențe pe această zonă. În același timp, respectarea normelor de igienă este extrem de importantă în reducerea riscului de infectare cu coronavirusul 2019-nCoV. Așa cum îndeamnă și specialiști de la nivel național, spălarea mâinilor cu apă și săpun sau soluții pe bază de alcool este prima și cea mai importantă dintre măsurile pe care le putem lua fiecare, acasă, la birou sau oriunde ne-am afla. În județul Mureș am identificat peste 100 de locuri de carantinare, care să asigure izolarea pentru 14 zile a persoanelor asimptomatice, dacă astfel de situații vor exista, care provin din localitățile carantinate (din Italia și China), incluse pe lista Ministerului Sănătății. Astăzi vă pot comunica faptul că avem același număr de 18 persoane aflate în autoizolare voluntară la domiciliu, sub monitorizarea directă a Direcției de Sănătate Publică Mureș."

Dr. Iuliu Moldovan, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Mureș:

„Doresc să vă spun că cea mai importantă și corectă sursă de informare este site-ul Institutului Național de Sănătate Publică (https://www.insp.gov.ro/). Atât cetățenii, cât și personalul medical pot găsi acolo informații despre situația la nivel național și internațional, măsuri de prevenție și alte detalii foarte utile. În momentul de față, atât județul Mureș, cât și celelalte județe din țară se confruntă cu o creștere a numărului de cetățeni care se întorc din Italia. Din punctul de vedere al Direcției de Sănătate Publică a Județului Mureș, acești cetățeni fac parte din următoarele categorii: cetățenii care vin din Italia, însă nu provin din zonele Lombardia, Veneto sau alte zone unde au fost depistate cazuri. În situația aceasta, nu se impune nicio măsură, singura procedură necesară fiind completarea chestionarului la intrarea în țară.

A doua categorie este cea a persoanelor care provin din Lombardia, Veneto, sau alte regiuni unde au fost confirmate cazuri, însă nu din localitățile carantinate. Pentru această categorie de persoane asimptomatice se aplică autoizolarea voluntară la domiciliu, sub monitorizarea directă a Direcției de Sănătate Publică Mureș. Cea de-a treia categorie, tot de persoane asimptomatice, este formată din cetățenii care vin din zonele carantinate. În aceste cazuri, se va impune izolarea în spațiile special amenajate din județul Mureș, însă e important să precizăm din nou faptul că nu este vorba de pacienți, ci de persoane care nu prezintă simptome. În județul Mureș, nu am avut până acum astfel de cazuri. Cea de-a patra categorie este cea a persoanelor care provin din zonele unde au fost identificate cazuri și care prezintă simptome specifice. În astfel de cazuri, persoanele vor fi preluate și transportate la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș" sau la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj Napoca, acestea fiind centrele nominalizate pentru diagnosticarea și tratamentul coronavirusului."

Reamintim mureșenilor principalele recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru protejarea stării de sănătate și reducerea riscului de infecție cu coronavirus:

• Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;

• Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;

• Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;

• Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;

• Evitați consumul de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

Lasă un comentariu