ROMÂNII, INDIFERENȚI FAȚĂ DE VIITORUL FINANCIAR AL PROPRIILOR COPII...

Distribuie pe:

Doar în 1,5% din cele patru milioane de conturi de economii „Junior Centenar" deschise anul trecut, de Guvern, au fost depuși bani, iar peste jumătate dintre acestea sunt conturi alimentate chiar de către stat, pentru orfani, arată datele obținute de portalul financiar finzoom.ro.

Peste patru milioane de conturi deschise

Reamintim că, în anul 2018, Guvernul a inițiat (prin OUG nr. 104/2018) o măsură de economisire pentru părinți în beneficiul copiilor lor, deschizând, automat, pentru toți copiii din România, 4.191.644 de conturi individuale de economii „Junior Centenar", prin care statul acordă prime părinților care economisesc pentru copii.

Cu toate acestea, până acum au fost alimentate doar puțin peste 1% din conturi. Pe întreg parcursul anului trecut, în contul „Junior Centenar" au fost depuși 83.774.951 lei, sumele fiind depuse în 62.939 conturi active. Astfel, în fiecare cont de economii au fost acumulați, în medie, câte 1.331 lei.

Este important de menționat faptul că statul a deschis circa 35.000 de conturi doar pentru copii instituționalizați, pe care urma să le alimenteze din buget. Acest lucru înseamnă că doar aproximativ 28.000 de părinți din România au decis să economisească din proprie inițiativă pentru copiii lor, prin intermediul contului de economii „Junior Centenar".

Bucureștenii se află în fruntea clasamentului cu sume depuse (5.046 conturi, respectiv 8,17 milioane lei), ei fiind urmați de județele Iași (3.281 conturi, cu 4,14 milioane lei), Vaslui (2.404 conturi, cu 3 milioane lei), Bihor (2.294 conturi, cu 2,9 milioane lei) și Constanța (2.227 conturi, cu 2,8 milioane lei).

Statul dă, anual, 600 lei și dobândă de 3%, dacă părinții depun 1.200 lei

Legea privind implementarea programului guvernamental „gROwth - Contul individual de economii Junior Centenar" a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, anul trecut, în luna iulie.

Prin acest program, Guvernul a decis să deschidă conturi de economii pentru fiecare copil din România, dând părinților posibilitatea să depună anual 1.200 lei într-un cont deschis la Trezorerie, în numele fiecărui copil, urmând să primească, la majoratul acestuia, o primă anuală de depunere de 600 lei și dobânda de 3% pentru întreaga sumă depusă.

Odată depuși, banii sunt blocați în cont până la majoratul copilului sau până când copilul se îmbolnăvește grav, altfel nu pot fi scoși. Statul nu va vira anual primele și dobânda, ci doar atunci când copilul face 18 ani.

Sumele pot fi retrase mai devreme, doar în cazul în care apar situații excepționale, cum ar fi cheltuieli de sănătate pentru tratarea minorului, în cazul bolilor cu risc de deces ale acestuia, și în cazul decesului.

În aceste situații, prima de stat și dobânda aferentă se acordă pentru anii în care s-au efectuat depuneri, inclusiv pentru anul în care a intervenit situația excepțională.

La împlinirea vârstei de 18 ani și în situații excepționale, titularul contului (copilul) sau reprezentantul legal al acestuia, după caz, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont.

De precizat că, la Trezorerie, există un singur cont în care se varsă toți banii. Dovezi ale plăților sunt doar chitanța de depunere a banilor de către părinți și CNP-ul (Codul Numeric Personal) al copilului. De precizat este faptul că fiecare copil născut în România este și va fi înscris încă de la naștere în acest program, pe baza CNP-ului.

La 18 ani, economii de aproape 40.000 de lei

Chiar dacă există și critici aduse acestui program de economisire, părinții ar trebui să fie conștienți că, dacă economisesc 1.200 de lei pe an, pentru copiii lor, atunci când aceștia împlinesc vârsta de 18 ani, vor dispune de o sumă frumușică (pe care altfel nu o puteau economisi), care le-ar putea fi foarte utilă, fie pentru finanțarea studiilor, fie pentru achitarea avansului pentru o locuință sau, pur și simplu, pentru a călători în jurul lumii.

Pe de altă parte, părințiilor indiferenți față de acest program le-ar putea fi reproșat (peste 18 ani!) de către propriii copii faptul că vecinul, colegul, prietenul dispune de bani la majorat, pe când ei nu au nimic!

De exemplu, dacă pentru un copil născut în acest an (2020) s-ar depune anual de către părinți suma de 1.200 de lei, la care se adaugă prima de 600 de lei de la Guvern și dobânda de 3%, în anul 2038 (când copilul împlinește 18 ani), suma de care acesta va beneficia va fi de 39.742,24 lei! O fi mult, o fi puțin pentru un efort anual de 1.200 de lei? Răspundeți-vă singuri, dragi părinți!

 

Lasă un comentariu