DR. VALERIU GHEORGHIȚĂ: PE MĂSURĂ CE CREȘTE TEMPERATURA DINCOLO DE 30-40 DE GRADE, VIRUSULUI ÎI SCADE CAPACITATEA DE INFECȚIOZITATE

Distribuie pe:

Medicul Valeriu Gheorghiță, medic primar Boli Infecțioase la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Carol Davila”, a declarat miercuri pentru AGERPRES că noului tip de coronavirus îi scade foarte mult capacitatea de infecțiozitate pe măsură ce crește temperatura dincolo de 30-40 de grade.

“Sunt o serie de date pe care le avem din studiile efectuate pe aceste virusuri, care fac parte din familia coronavirusurilor, și în special pe studiile care provin din epidemia cu SARS din 2003. Se pare că această tulpină nouă este 80% asemănătoare ca secvență de genom cu acea tulpină anterioară și atunci s-a arătat că acel virus are o capacitate de persistență pe suprafețe undeva de la câteva minute - ore până la câteva zile, în funcție de temperatura exterioară și în funcție de gradul de umiditate. Așa încât la temperaturi apropiate de 4 grade și cu nivel de umiditate crescut virusul persistă destul de mult, persistență care la temperatura camerei poate să ajungă până la 9 zile. Asta înseamnă 20-22 de grade. Pe măsură ce se crește temperatura dincolo de 30-40 de grade, virusul își scade foarte mult capacitatea de infecțiozitate. Studiile acestea sunt efectuate pe mai multe tipuri de materiale sau suprafețe - și metal și lemn și sticlă și plastic”, a explicat medicul.

El a afirmat că ar fi “speculativ” să se spună că vremea caldă ar putea să limiteze transmiterea virusului, însă există studii care susțin că o creștere a temperaturii poate să limiteze această transmitere.

“În situația de față este speculativ să spunem că vremea caldă ar putea să limiteze transmiterea virusului prin faptul că îi scade infecțiozitatea, însă la baza acestei afirmații avem niște rezultate din studii care susțin că într-adevăr o creștere a temperaturii poate să limiteze transmiterea. Inclusiv OMS a specificat că în momentul de față nu știm și nu putem să afirmăm cu tărie”, a mai spus Gheorghiță.

 

Lasă un comentariu