PREA MULTĂ LITERATURĂ ȘTIINȚIFICO-FANTASTICĂ DĂUNEAZĂ GRAV... CORONAVIRUSULUI DE PE INTERNET

Distribuie pe:

Un laborator militar din China creează un virus, ca parte a programului său de fabricare a armelor biologice. Laboratorul se află în orașul Wuhan, de aceea virusul este “botezat” Wuhan-400. Christina Evans, o mamă îndurerată, își propune să descopere dacă fiul ei a murit în timpul unei excursii ori - după cum sugerează unele mesaje suspecte - el este încă în viață. În cele din urmă, îl descoperă într-o bază militară unde este ținut în captivitate, după ce a fost contaminat cu microorganismele create la centrul de cercetare din Wuhan.

...Cam asta se întâmplă, pe scurt, în romanul The Eyes of Darkness (Ochii întunericului) al lui Dean Koontz, publicat în 1981, din cuprinsul căruia cităm fragmentul ce a băgat groaza în amatorii de fantasmagorii: “Pentru a înțelege totul, trebuie să ne întoarcem în urmă cu 20 de luni. A fost momentul când un om de știință chinez, Li Chen, a dezertat în Statele Unite, având la el o mostră din cea mai puternică și mai nouă armă biologică a Chinei, virusul Wuhan - 400 ... L-au numit așa, pentru că a fost dezvoltat în laboratoarele științifice de lângă Wuhan”, afirmă un personaj.

...Suficient pentru ca isteria de pe internet să dea în clocot, pagina să fie citită, răscitită, interpretată și comentată, cu înfloriturile de rigoare: a fost actualul coronavirus “profețit” de Koontz? Este Koontz un prezicător? Cu siguranță, din moment ce în carte apar cuvintele Wuhan-400, au spus unii. Totuși - s-au cam îndoit alții - dacă o predicție se adeverește numai după ce are loc evenimentul profețit, mai poate fi ea o predicție, cu adevărat? “Părerologii” din mediul online s-au înmulțit mai rău ca tulpinile virusului ucigaș...

Snopes.com, un site specializat în demontarea știrilor false care circulă pe internet, desparte...virusul de neghină și explică, logic și cu argumente, ce este adevărat și ce este fals în această nouă teorie conspiraționistă.

Este adevărat că Wuhan, China, este orașul din centrul focarului de coronavirus din 2020. Este adevărat că, în romanul său, Dean Koontz a vorbit despre o armă biologică numită Wuhan-400. Este adevărat că în Wuhan există un laborator bacteriologic... Dar asemănările se opresc aici, diferențele fiind mult mai consistente și mai credibile.

* În romanul lui Koontz, Wuhan-400 este o armă biologică realizată de oameni. Coronavirusul, după cum au demonstrat experții, nu este o astfel de armă: boala a fost transmisă de la animale la om.

* Specialiștii din cadrul laboratorului din Wuhan se ocupă tocmai cu identificarea structurii noului virus, lucru recunoscut și apreciat de Organizația Mondială a Sănătății.

* În roman, Wuhan-400 are o rată de mortalitate de 100%. Până acum, s-a demonstrat științific faptul că rata mortalității COVID-19 se situează la aproximativ 2%.

* Wuhan- 400 din ficțiunea lui Koontz are o perioadă de incubație extrem de scurtă, de aproximativ patru ore, fiind o armă creată special pentru a ucide în masă. COVID-19 are o perioadă de incubație de până la două săptămâni.

Deși textul din romanul lui Koontz, care circulă în mediul online, este autentic, în prima ediție, cea din 1981 (în plin război rece), nu se face nicio referire la Wuhan, arma biologică fiind numită Gorki-400, după orașul rusesc în care ar fi fost, chipurile, creată. Numele a fost schimbat în Wuhan-400, cu mulți ani mai târziu (în ediția din 2008 a cărții), posibil de către o editură care urmărea demonizarea Rusiei.

Indiferent de momentul în care cuvintele Wuhan-400 au înlocuit Gorki-400, în romanul lui Koontz, nu se poate vorbi de o predicție. Koontz nu a susținut că evenimentele descrise de el se vor materializa ulterior, iar asemănările dintre Wuhan-400 și COVID-19 sunt minime. Mai mult, cititorii au observat această “predicție” numai după ce focarul de coronavirus a fost raportat la Wuhan, ceea ce face ca această “profeție” să nu fie decât o coincidență. În afară de nume, “arma biologică” fictivă are prea puține în comun cu virusul care a provocat un focar în 2020. “Când cititorii au dat peste pasajul despre Wuhan-400, din romanul științifico-fantastic al lui Dean Koontz, ne îndoim că vreunul s-a gândit că autorul prevedea izbucnirea, în lumea reală, a coronavirusului COVID-19. Dar, în februarie 2020, când boala a apărut, cu adevărat, fanii lui Koontz au interpretat acel pasaj ca și cum celebrul romancier ar fi un veritabil prezicător”, conchide snopes.com, evaluând teoria drept una falsă, ce alimentează panica și isteria într-un moment și așa extrem de sensibil.

Cât despre autor, acesta a negat el însuși prezicerea COVID-19, afirmând că, fiind vorba despre o operă de ficțiune, orice asemănări cu situații prezente sunt doar simple coincidențe, notează raobooks.com.

De altfel, opera literară a lui Dean Koontz (74 de ani) cuprinde peste 120 de romane de suspans, cu elemente de groază, mister și science-fiction. Multe dintre cărțile lui au fost adaptate pentru televiziune sau marele ecran, nu și The Eyes of Darkness. Probabil, însă, că această coincidență bizară va readuce în atenția publicului și va crește numărul de vânzări ale acestui roman științifico-fantastic, după ce lumea îl cam dăduse uitării, comentează Honk Kong News.

Pe de altă parte, Albert Wan, proprietarul unei edituri din Hong Kong, mai oferă un argument pentru demontarea teoriei predicției. Într-un articol publicat de South China Morning Post (sursa - /hksar.org), el explică faptul că Wuhan a fost dintotdeauna un loc renumit pentru activitățile de cercetare științifică, inclusiv în domeniul microbiologiei și virusologiei. Scriitori informați precum Koontz ar fi știut acest lucru și l-ar fi folosit pentru a crea o poveste “convingătoare și senzațională”. O explicație și mai credibilă oferă scriitorul Chan Ho-kei, citat de aceeași sursă: “profețiile” atribuite romancierilor sunt foarte obișnuite, observă acesta. “Dacă te uiți cu atenție, o să descoperi profeții pentru aproape toate evenimentele”, spune el, dând ca exemplu povestirea Futility, din 1898, despre un vas trans-oceanic, numit Titan, care se scufundă în Atlantic, după ce se izbește de un aisberg. Titanicul s-a scufundat 14 ani mai târziu, iar cartea a fost reeditată pentru a profita de succesul “predicției”. “Scriitorii de ficțiune încearcă mereu să-și imagineze cum va arăta realitatea, așa că e foarte posibil să scrii ceva care va arăta ca o predicție. Evident, e bizar atunci când detaliile coincid, dar cred că e doar o chestiune de matematică”, spune Chan, iar Pete Spurrier, de la editura Blacksmith Books din Hong Kong, arată că pentru un roman științifico-fantastic, având ca subiect un focar de virus în China, Wuhan este cea mai bună alegere.

Au mai fost tot soiul de predicții - notează specialiștii: de exemplu că, boala Parkinson va fi complet vindecabilă până în 2012 sau că, în 2020, orbirea va fi o amintire, dar niciuna dintre aceste profeții nu s-a adeverit...

...În fine, pentru a încheia într-un mod optimist (ca să nu zicem glumeț, căci nimeni nu are chef de glumă, în situația de azi): “profețiile” științifico-fantastice ne duc cu gândul la bancurile cu Radio Erevan. Întrebare de baraj la Radio Erevan: Ce este Radio Erevan? Răspuns: În principiu, este cel mai popular post de radio. Dar el nu există...

Lasă un comentariu