POSTUL MARE

Distribuie pe:

Creștinătatea răsăriteană se pregătește, începând cu data de 2 martie 2020, de Marele Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, perioada aceasta purtând numele de POSTUL MARE, adică cele 6 săptămâni de pregătire asiduă, până la Praznicul Intrării în Ierusalim a Mântuitorului Iisus Hristos.

De aceea, atât de frumos Biserica noastră numește această perioadă o călătorie duhovnicească spre Săptămâna Patimilor. Putem înțelege, așadar, că este un timp liturgic de mare nevoință sufletească, dar și trupească, în care trebuie să se îmbine cât se poate de armonios postul trupesc cu cel sufletesc.

Denumirea de Postul Mare vine din faptul că este cel mai important din anul liturgic, dar și cel mai mare, ca durată, dintre cele 4 posturi ale Bisericii noastre.

Dacă în Biserica primară era perioada de pregătire a cetehumenilor înainte de botez, încet, încet, datorită secularizării, devine o perioadă de pregătire spirituală înaintea Învierii Domnului.

Din punct de vedere alimentar, postul este renunțarea la anumite alimente de origine animală, dar mult mai importantă este pregătirea duhovnicească, sufletească pe care trebuie să o facem personal: intensificarea rugăciunii, fie particulară, fie publică, generozitate, creștere duhovnicească personală, pocăință sinceră, curățire a minții și a inimii, reîntoarcerea către Dumnezeu și către aproapele.

Există câteva reguli generale în ceea ce privește postul alimentar, precizate clar de biserică:

- Nu sunt permise carnea de orice fel;

- Nu sunt permise produsele din lapte, pește;

- Vinul și untdelemnul sunt permise doar sâmbăta și duminica;

- Este dezlegare la pește, vin și untdelemn de Praznicul Bunei Vestiri.

Pe lângă aceste reguli alimentare, mult mai importantă este starea noastră lăuntrică, de pregătire prin mijloacele puse de biserică la îndemâna noastră. Mijloace specifice acestei perioade:

- Participarea la slujbele religioase oficiate în bisericile noastre, slujbe impregnante cu un puternic efect de căință;

- Înmulțirea rugăciunilor de acasă;

- Ajunarea cât mai mult posibil, ținând cont de sănătatea fizică a fiecăruia dintre noi;

- Spovedania și Împărtășirea cât mai des;

- Milostenia etc.

Legat de aceste prescripții, trebuie să amintim că în timpul Postului Mare, în zilele de peste săptămână, adică de luni până joi, exceptând zilele aliturgice (zile în care nu se săvârșește Sf. Liturghie), în toate Bisericile se săvârșește Sf. Liturghie a darurilor înainte sfințite, o liturghie atribuită Sf. Grigorie Dialogul.

Toate aceste reguli, dacă le putem numi așa, nu au alt rol decât să-l aducă pe credincios la o stare sufletească creștină. Această stare se întreține mai ușor prin diferite acte la care trebuie să apelăm, ca să putem trăi cu adevărat această perioadă de pregătire. Acte pe care le putem observa în timpul acesta în desfășurarea cultului public: cântarea bisericească este mai tânguitoare, mai tristă, cântările ne amintesc mereu de căderea noastră, dar și de putința de a ne ridica, slujbele sunt mai lungi și mai dese, chiar unice în cadrul anului liturgic, veșmintele preoților, dar și a odoarelor din biserici sunt de culoare închisă, abstinența în viața intimă, reducerea privitului la TV sau pe internet sunt o invitație de a pune accent pe suflet și mai puțin pe trup, milostenia trebuie să fie făcută mai asiduu etc.

Din punct de vedere al structurii, perioada Postului Mare în Biserica noastră este structurată astfel:

- Perioada ține 40 de zile, începând lunea după Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, cu 6 săptămâni înainte de Florii și se încheie în seara Sâmbetei lui Lazăr. Această perioadă are cele 5 Duminici speciale: a Ortodoxiei, a Sf. Grigorie Palama, a Sf. Cruci, a Sf. Ioan Scărarul, a Sf. Maria Egipteanca.

Toate aceste prescripții ale bisericii noastre ne ajută în urcușul nostru spre dealul Golgotei, dacă sunt folosite cu discernământ, ținând cont că perioada aceasta ne aduce aminte de cele 40 de zile de postire ale Mântuitorului, înainte de începutul propovăduirii sale.

Așadar, fiecare dintre noi, în această perioadă, trebuie să dăm dovadă de o grijă spirituală sporită, printr-o înțelegere corectă a postului alimentar și o concentrare mai mare pe grija față de gândurile noastre, poftele noastre, patimile noastre sau faptele noastre. Cu alte cuvinte, postul trupesc trebuie împreunat cu postul sufletesc pentru a putea da roade în viața noastră. Și nu uitați, peste toate trebuie să stea SF. SPOVEDANIE ȘI ÎMPĂRTĂȘIREA CU TRUPUL ȘI SÂNGELE MÂNTUITORULUI IISUS HRISTOS, CÂT MAI DES POSIBIL.

Vă binecuvântez cu drag și doresc ca, pentru fiecare, perioada Postului Mare să fie perioada în care ceea ce nu este cum trebuie în viața noastră să putem schimba în bine, ca bucuria Învierii Domnului Iisus Hristos, în marea noapte a Învierii Sale, să fie deplină pentru toți. Amin!

Un post binecuvântat, tuturor!

Lasă un comentariu