PATRIARHIA ROMÂNĂ: „EVITAȚI SĂRUTAREA ICOANELOR DIN BISERICI!"

Distribuie pe:

În contextul riscului de contaminare cu coronavirusul Covid-19, Patriarhia Română recomandă evitarea temporară a sărutării icoanelor din biserică, persoanele putând săruta icoanele din propria casă.

„Persoanele care manifestă simptome de gripă de orice fel și simptome de coronavirus, descrise de autoritățile medicale, sunt sfătuite să evite în aceste zile locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alții la o posibilă îmbolnăvire. În

acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de radioul și televiziunea Patriarhiei.

Persoanele care au teamă de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir, cu lingurița comună, pot cere preotului, în mod excepțional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriță cu vin).

Menționăm că, în Biserică, Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează totdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate.Facem apel și la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități abilitate.

Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepționale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română (BOR), ca adaptare în situație de epidemie.

Un îndemn similar a fost făcut și din partea Bisericii Catolice

„În perioada următoare, credincioșilor li se recomandă să renunțe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, și să nu mai dea mâna cu ceilalți participanți la Sf. Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii.

De asemenea, se va evita contactul direct al credincioșilor cu relicvarele, iar ministranții și sacristanii vor avea și ei obligația de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice.

Recomandăm persoanelor cu vârsta de peste 70 de ani, celor vulnerabili din punct de vedere medical (cu diabet, boli cardiovasculare, respiratorii, hepatice etc) și celor care prezintă simptome de răceală să evite prezența în biserici și capele la momentele de rugăciune comunitară și să se unească în rugăciune, prin participarea la devoțiunile (Rozariu, Calea Crucii) și la Sfintele Liturghii, care sunt transmise în direct pe internet din Catedrala Sf. Iosif, pe site-ul www.catedralaonline.ro", se arată în comunicatul de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

 

Lasă un comentariu