VIAȚA, POLITEȚEA ȘI...CREDINȚA

Distribuie pe:

• „Nu trebuie să ne revoltăm pentru viața noastră, tot mai grea, pe care am ajuns să o avem. Toate necazurile nu sunt altceva decât roade ale îndepărtării noastre de Dumnezeu, ale încrederii pe care ne-am pus-o în confortul și plăcerile trupești ale lumii acesteia. Creștinismul nostru formal e cauza a tot răului ce vine asupra noastră. Nu punem în lucrarea noastră zilnică și nu folosim ceea ce Dumnezeu ne-a dat, nu dorim darurile sale scumpe, ci ne alipim de bunurile și plăcerile trecătoare ale acestei lumi, de necinste, de răutate, de invidie și egoism, de neîncredere, nonvirtuți care intoxică societatea noastră și inclusiv pe fiecare dintre noi".

Laurențiu Streza (1947 - ), arhiepiscop ortodox de Sibiu și mitropolit al Ardealului, precum și specialist în liturgică. După clasele elementare din satul natal Sâmbăta de Sus, urmează Colegiul Național „Radu Negru" din Făgăraș. Între anii 1965-1969, a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, după care a obținut diploma de licență în teologie. S-a căsătorit cu Eugenia Stanciu și au avut împreună cinci copii. A fost hirotonit pe seama parohiei Lisa. Între 1970-1973, a urmat cursurile de doctorat în teologie la Institutul Teologic București, la Secția Practică, specialitatea principală Liturgică, Pastorală și Artă creștină. În 1975, susține examenul de admisibilitate, pe care-l promovează cu media 9,50. Din 1976, devine duhovnicul studenților de la Institutul Teologic Universitar din Sibiu și asistent la Secția Practică. Suplinește acum lectoratul de limba greacă și lectoratul de limba franceză. În 1982, pleacă la studii în străinătate, la Institutul Ecumenic din Bossey, Elveția. Continuă studiile în Elveția, cu o specializare în domeniul liturgicii la Facultatea de Teologie Catolică a Universității din Fribourg. Se întoarce în țară și își susține doctoratul în teologie la Institutul Teologic Universitar București, cu teza: „Botezul în diferite rituri liturgice creștine", sub îndrumarea profesorului Ene Braniște. În anul 1987 devine profesor titular la disciplinele Liturgică, Pastorală și Artă creștină și îndrumător de doctorat. Sub mitropolitul Antonie Plămădeală, ajunge consilier economic. Din anul 1992, este membru al Asociației Internaționale „Sociates Liturgica", cu sediul la Toronto (Canada) și Trier (Germania). În anul 1996, după decesul episcopului Emilian Birdaș, este ales de sinodul BOR episcop al Caransebeșului, iar în anul 2005 este ales în funcția de arhiepiscop al Sibiului și mitropolit ortodox al Ardealului, fiind înscăunat de patriarhul Teoctist.

***

• „Politețea face ca omul să pară în exterior așa cum ar trebui să fie în interior."

La Bruyere (1645-1696), moralist francez, unul dintre cei mai valoroși moraliști ai literaturii universale. A rămas cunoscut pentru unica sa scriere „Moravurile veacului", apărută în anul 1688, ea fiind o culegere de scurte piese literare, ce ilustrează spiritul secolului al XVII-lea.

***

• „Credința în Dumnezeu" este absolut necesară pentru susținerea ordinii sociale. Dacă nu ar fi Dumnezeu, ar fi trebuit inventat; totuși însă, natura întreagă ne strigă că El există.

Dr. George Comșa - „1000 de pilde"

P.S. „Totdeauna să urmați cele bune unul față de altul și față de toți. Bucurați-vă pururea. Rugați-vă neîncetat. Dați mulțumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Iisus Hristos, pentru voi. Duhul să nu-l stingeți. Proorocirile să nu le disprețuiți. Toate să le încercați; țineți ce este bine". (I Tes 5, 15-17)

Lasă un comentariu