NU ESTE CHIAR ATÂT DE GREU SĂ NE FACEM COPIII FERICIȚI

Distribuie pe:

După un studiu desfășurat pe o perioadă de peste un deceniu, în 67 de țări, cercetătorii americani de la Universitatea Stanford, citați de descopera.ro, au ajuns la concluzia că, peste tot în lume, pentru a fi fericiți, copiii au nevoie cam de aceleași lucruri.

În opinia oamenilor de știință, modul în care vorbim și ne comportăm cu copiii noștri devine vocea lor interioară, întrucât aceștia interiorizează mesajele pe care noi le transmitem despre ei înșiși și își construiesc realitatea având aceste mesaje ca pietre de fundație pentru existența lor.

Iată câteva condiții care asigură fericirea copiilor noștri:

FAMILIA

Prima condiție pentru ca un copil să fie fericit este să aibă o familie și să se bucure de ambii părinți, să se atașeze de cineva care să aibă grijă de el. Familie extinsă (bunici, unchi, mătuși, veri etc) reprezintă pentru copil un mediu dinamic și plin de experiențe ce pot aduce și spori foarte mult bunăstarea și confortul lui psihic.

Desigur, atmosfera din acea familie e foarte importantă. Ar trebui ca părinții să fie ei înșiși fericiți, să nu se certe, să nu îi inducă celui mic teama, nesiguranța. Un copil fericit crește într-o familie liniștită, în care se vorbește frumos, părinții sunt echilibrați și raționali.

Important este și un acoperiș deasupra capului, unde copilul să se poate simți protejat și unde acesta poate explora împreună cu părinții, în deplină siguranță, puterile și limitele sale.

În familie, poate fi asigurată și o alimentație sănătoasă. Mai ales mâncarea făcută acasă, de mama, este un element de fericire și de legătură cu părinții, aceasta aducând liniște emoțională în sufletul copilului, dar și a viitorului adult. De asemenea, copilul este fericit dacă părinții nu îl ceartă în permanență și dacă nu i se interzic anumite lucruri, fără niciun fel de explicație.

TIMPUL ȘI COMUNICAREA DE CALITATE

Timpul alocat copilului este o investiție pe termen lung și chiar foate lung în formarea armonioasă a viitorului adult. Indiferent dacă discutăm, dacă lecturăm, dacă mergem în excursii, timpul petrecut alături e copiii noștri se transformă în amintiri de neuitat.

În plus, anumite activități (cina sau micul dejun în familie, seri în care vă uitați la filme sau organizarea zilelor de naștere într-un anumit fel) se transformă pentru copii în tradiții, care le oferă acestora sentimentul de siguranță, încredere și apartenență. Pe de altă parte, copiii trebuie băgați în

seamă, nu ignorați! Trebuie să le acordăm încredere, responsabilizându-i treptat, iar ei se vor simți implicați, utili în familie și importanți, ceea ce, desigur, îi face fericiți.

LĂSAȚI-I SĂ ÎNVEȚE DIN GREȘELI

Un copil care învață că eșecul nu este „sfârșitul lumii" este un copil mai puternic decât unul care nu a greșit niciodată, pentru că va ști mereu cum să se redreseze și să încerce din nou. Să nu uităm că greșelile sunt ocazii importante de învățare.

În plus, copiii trebuie lăsați să se descurce singuri. Poate fi vorba de teme, curățenie în cameră sau hobby-uri. Copiii care sunt frecvent „ajutați" de adulți (care, normal, știu mai bine cum trebuie făcute lucrurile) ajung să își piardă motivația pentru activitatea respectivă și să creadă că nu sunt capabili să o realizeze. Până când copilul nu cere să fie ajutat, e de dorit să îl lăsăm să se descurce singur.

Chiar dacă greșește sau eșuează și devine furios, trist sau speriat, este esențial să îl lași pe copil să își exprime aceste emoții și să vorbești cu el despre nevoile și comportamentele care le însoțesc.

Eforturile copiilor trebuie recunoscute și apreciate, de aceea specialiștii recomandă să ne lăudăm copiii și să îi încurajăm atunci când sunt în mijlocul acțiunii și încearcă să dea de cap unei sarcini. Astfel, ei vor învăța că eforturile le sunt recunoscute și vor reacționa similar când îi vor vedea pe alții străduindu-se să realizeze ceva.

JOACA!

Oamenii de știință americani nu au uitat că joaca este activitatea de bază a copiilor. Prin joacă, ei învață, comunică, se fac remarcați și explorează lumea. Nu contează prea mult cu ce jucării se joacă, dacă sunt multe sau scumpe, important este să aibă ocazia să se joace, iar asta îi bucură peste măsură.

Din păcate, timpul pe care copiii îl petrec jucându-se liber (adică fără ghidarea adulților și fără scopul de a învăța ceva) a scăzut enorm, din cauza tendinței părinților de a programa tot timpul liber al copilului. Specialiștii spun că lipsa timpului pentru joacă este un motiv în plus pentru care copiii dezvoltă probleme emoționale, probleme legate de anxietate, depresie, atenție și autocontrol.

Copiii merită cadouri și răsfăț, însă acestea trebuie să aibă limite. Bonus este faptul că părinții își țin promisiunile! Decât să nu le onoreze, mai bine nu le fac, altfel copiii vor fi dezamăgiți și... adio, fericire!

 

Lasă un comentariu