VIAȚA FIECĂRUIA ESTE REZULTATUL ALEGERILOR FĂCUTE

Distribuie pe:

Se spune că erau trei prieteni care își doreau să urce un munte. În vârful acestuia trăia un bătrân înțelept pe care își doreau să-l cunoască. La un moment dat, ajung ei la o răscruce, iar fiecare și-a ales o altă cărare.

Primul a ales o cărare abruptă, ce urca drept către vârf. Nu-i păsa de pericole, dorea să ajungă la bătrânul din vârful muntelui cât mai rapid.

A doua cale nu era la fel de abruptă, însă străbătea un canion îngust și accidentat.

Iar cel de-al treilea a ales o cărare mai lungă, ce ocolea muntele, șerpuind în pante line.

După 7 zile, cel care urcase pe calea cea abruptă a ajuns în vârf extenuat, plin de răni sângerânde. Nerăbdător, s-a așezat să-și aștepte prietenii.

După o altă săptămână, amețit de vânturile puternice care i se împotriviseră, ajunse și al doilea. Se așeză în tăcere lângă cel dintâi, așteptând.

Trecură alte două săptămâni și sosi cel de-al treilea, cu fața strălucindu-i de fericire, semn al unei profunde stări de liniște și mulțumire interioară.

Ceilalți doi erau furioși, pentru că drumul lor a fost greu și au avut mult de așteptat, în timp ce drumul celui de-al treilea părea să fi fost o adevărată plăcere. Așa că, odată ajunși la bătrân, l-au întrebat care drum era cel mai bine ales.

- Ce ai învățat tu? îl întrebă el pe primul.

- Că viața este grea și plină de pericole și greutăți; că este plină de suferință și adeseori ceea ce întâlnesc în cale îmi poate provoca răni. Că pentru fiecare pas înainte, trebuie să duc o luptă încrâncenată, care mă sleiește de puteri. Așadar... am ales eu calea cea mai bună către tine?

- Da! ai ales bine... Iar tu, tu ce ai învățat? îl întrebă pe al doilea.

- Că în viață multe lucruri mă pot abate din cale; că uneori pot să pierd drumul, ajungând cu totul altundeva decât doresc... dar dacă nu îmi pierd încrederea, reușesc până la urmă. Așadar... am ales eu calea cea mai bună către tine?

- Da! ai ales bine... Și tu, ce ai învățat? îl întrebă pe ultimul.

- Că mă pot bucura de fiecare pas pe care îl fac, dacă aleg să am răbdare. Că, dacă privesc cu înțelegere, viața nu este o povară grea, ci un miracol la care sunt primit cu bucurie să iau parte. Că iubirea care mă înconjoară din toate părțile îmi poate lumina sufletul dacă îi dau voie să pătrundă acolo. Așadar... am ales eu calea cea mai bună către tine?

- Da! ai ales bine...

Uimiți de răspunsurile bătrânului, cei trei prieteni au căzut pe gânduri. Și au înțeles, în sfârșit, că la orice răscruce pot alege ... iar viața fiecăruia este rezultatul alegerilor făcute.

 

Lasă un comentariu