OUG PRIVIND ACCESUL PACIENȚILOR LA SERVICII MEDICALE INDIFERENT DE FURNIZORI, PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL

Distribuie pe:

Ordonanța de urgență privind accesul pacienților la servicii medicale indiferent de furnizori, publici sau privați, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Documentul a fost aprobat în ședința de Guvern din 4 februarie.

După adoptarea proiectului de OUG, șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, afirma că obiectivul actului normativ este “salvarea vieților pacienților care (...) sunt în situație critică și trebuie să recurgă la proceduri medicale”.

“Pentru a facilita accesul lor la cea mai apropiată unitate medicală, Guvernul a decis deschiderea sistemului de sănătate și liberalizarea programului de sănătate, astfel încât pacienții să aibă posibilitatea să acceseze serviciile medicale, inclusiv pe cele prestate de furnizori privați, în același regim cu furnizarea serviciilor medicale de către unitățile publice”, a declarat Dancă.

El a explicat că prin ordonanță “se instituie același regim de decontare a serviciilor medicale pentru unitățile private și unitățile publice” și, totodată, “se elimină coplata, contribuția personală prevăzută de Ordonanța 27/2019, introdusă de guvernarea PSD anterioară și se prorogă termenul pentru aceste contribuții personale până în aprilie 2021”.

“Pacienții vor beneficia de același regim, indiferent că aceste servicii medicale sunt furnizate de un operator public sau privat. Este un act normativ curajos al Guvernului (...). El a fost în dezbatere publică în ultima perioadă, au fost consultate asociațiile profesionale, sectorul medical și este un obiectiv asumat firesc de o guvernare liberală, care dorește să elimine discriminările între sectorul public și privat, pentru a mări avantajul pacienților care pot accesa servicii medicale de calitate, cele mai apropiate, în funcție de nevoie. Vorbim de două programe naționale de sănătate, cele privind infarctul miocardic și atacul cerebral”, a mai spus Dancă.

 

PROCURATURA BULGARĂ VA ANCHETA TOATE PRIVATIZĂRILE DE DUPĂ CĂDEREA COMUNISMULUI - PE CÂND ȘI LA NOI?

Noul procuror general al Bulgariei a ordonat miercuri revizuirea întregului proces de privatizare care a urmat căderii comunismului, informează presa locală, preluată de dpa.

Biroul procurorului general Ivan Gheșev a precizat că acesta a încredințat ancheta Agenției Naționale de Securitate (DANS).

După 1989, activele statului bulgar au fost estimate la circa 40 de miliarde de dolari. Procesul de privatizare a fost rapid asociat cu corupția, din cauza suspiciunilor privind neregulile.

Agenția bulgară pentru privatizare a înregistrat, până la sfârșitul lui 2018, venituri de 18,7 miliarde de leva (circa 10,4 miliarde de dolari), consemnează ziarul 24 Ceasa. În momentul respectiv, fuseseră privatizate 66% din proprietățile de stat, iar noii proprietari mai datorau peste 1 miliard de leva (cursul monedei bulgare fiind fix față de moneda unică europeană, 1 euro = 1,95583 leva - n. red.). Au fost încheiate 174 de contracte de privatizare cu investitori din Austria, Belgia, Germania, Grecia, Rusia, Spania și alte țări.

Decizia lui Gheșev a fost salutată atât de guvernul conservator de la Sofia, cât și de Partidul Socialist și partidul DPS al etnicilor turci, aflate în opoziție.

“Continuăm să punem întrebări despre faptul că statul a fost jefuit în mod barbar”, a declarat Krasimir Velcev, vicepreședintele partidului de guvernământ GERB.

Noul procuror general, care și-a preluat funcția în decembrie anul trecut, a decis revizuirea privatizării după mai multe percheziții și alte operațiuni împotriva unui magnat al jocurilor de noroc, a unor vameși și a altor suspecți.

Lasă un comentariu