COMUNA MUREȘEANĂ SĂRĂȚENI ARE STEMĂ!

Distribuie pe:

În ședința de vineri, 28 februarie 2020, Guvernul României a aprobat hotărârea privind stema comunei Sărățeni, județul Mureș.

Potrivit anexei nr. 1 a hotărârii, stema comunei Sărățeni se compune “dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat crenelat. În partea de sus, pe câmp verde, se află un cap de urs, de aur, flancat dreapta-stânga de câte trei flori de sare (Limonium gmelini), de argint, cu stamine și pistil de aur, dispuse în pal.

În partea de jos, pe câmp de argint, se află o ladă de zestre albastră cu capac traforat, stilizând două turturele afrontate, cu ochi și aripă hașurată de aur, asuprind un motiv solar simplu, din aur, cu șase raze albastre; în centru, lada este decorată cu un motiv solar de aur cu cercul circumscris unui hexagon cu șase raze de tip lentilă, ca și laturile, albastre. Acesta surmontează un șir orizontal, alternativ, de patru trunghiuri caroiate de aur și trei brăduți stilizați negri. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat. Semnificația elementelor însumate: capul de urs reprezintă valorile cinegetice, iar câmpul verde - pădurile comunei, mize ale dezvoltării agroturistice.

Florile de sare - plante ocrotite național și internațional - reprezintă flora locală și fac trimitere la toponimul Sărățeni, unde, din antichitate, s-a exploatat și vămuit sarea.

Câmpul crenelat de argint reprezintă castrul roman de la Sărățeni și valorile patrimoniale arhitectonice ale comunei. Lada de zestre simbolizează meșteșugul tradițional al prelucrării și ornării lemnului, ce conferă peisaj pitoresc și faimă comunei, bogată în piese muzeale.

Ornamentele lăzii fac referire la geografia și biosfera comunei - munți, brazi, păsări, lumina soarelui.

Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună”. (

Lasă un comentariu