DEPUTAȚII DIN COMISIA PENTRU SĂNĂTATE AU VOTAT, ÎN UNANIMITATE, INTRODUCEREA OBLIGATIVITĂȚII VACCINĂRII

“Dacă până acum mergeam pe acest concept unanim, al obligativității informării, de astăzi putem vorbi și despre o obligativitate a vaccinării. Dar nu vorbim despre un consimțământ prezumat, așa cum el era trecut inițial în proiectul de lege, acest punct a fost scos din lege, celelalte obligații rămânând incluse în lege, începând de la nivelul medicilor, la nivelul Ministerului Sănătății, Caselor de asigurări și așa mai departe.

Consimțământul prezumat ar fi însemnat că de la naștere oricine ar fi considerat că își dă consimțământul pentru a fi vaccinat. Nu, acest consimțământ trebuie obținut”, a explicat președintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, Florin Buicu, potrivit agerpres.ro.

El a precizat că sancțiunile au rămas aceleași, pornind de la avertisment într-o primă fază, ulterior fiind prevăzute amenzi.

“Cea mai mare amendă este, din câte știu eu, de până la 10.000 de lei. Părinții care nu vor să vaccineze un copil pot să aibă un motiv. Dacă există un motiv de nevaccinare, și anume o contraindicație definitivă sau temporară, ei au posibilitatea, fără niciun fel de problemă, să refuze vaccinarea. Există niște mecanisme prin care o dată la 3-4 luni li se va prezenta părinților care este situația, se va discuta cu ei, li se va spune despre toate beneficiile legate de vaccinare” a explicat deputatul, susținând că noua lege “introduce mecanisme protective pentru părinți”, în sensul că Ministerul Sănătății sau producătorii vor fi responsabili pentru apariția unor eventuale probleme secundare sau accidente.

Întrebat de ce nu s-a venit mai devreme cu o decizie, în contextul în care proiectul de lege este din 2017 în Parlament, Buicu a recunoscut că apariția riscului epidemiei de coronavirus a grăbit dezbaterile comisiei.

Proiectul de lege trebuie să primească votul plenului Camerei Deputaților, care este decizională.

În timpul dezbaterilor din Comisia de sănătate, zeci de cetățeni au protestat în fața clădirii Parlamentului, susținând că fiecare are dreptul să decidă dacă acceptă sau nu vaccinul, acest act medical neputând fi impus.

Lasă un comentariu