UN ROMÂN ÎNTRE OAMENII VALOROȘI AI LUMII

Distribuie pe:

“România nu poate fi întreagă fără Ardeal; România nu poate fi mare fără jertfă!

Ardealul e leagănul care i-a ocrotit copilăria; E școala care i-a făurit neamul; E farmecul care i-a susținut viața! Ardealul nu e numai inima României politice.

Priviți-i harta: Ardealul e inima României geografice! Din culmile lui izvorăsc apele care au scăldat românismul în istorie...!” (Nicolae Titulescu, 1882-1941)

Astăzi, 4 martie, se împlinesc 138 de ani de când vedea lumina zilei cel care avea să fie prestigiosul diplomat al lumii interbelice și eruditul universitar Nicolae Titulescu (n. 4 martie 1882, Craiova - d. 17 martie 1941, Cannes, Franța).

Din paginile pe care Enciclopedia Română i le consacră, aflăm că a fost singurul român care a ajuns președinte al Ligii Națiunilor (viitoarea Organizație a Națiunilor Unite - ONU, cu sediu la New York) și singurul președinte care s-a bucurat de două mandate (1930-1932). Prin întreaga sa activitate diplomatică a contribuit la recunoașterea unității naționale a României, în opinia publică internațională. Este acreditat cu introducerea ideii de “spiritualizare a frontierelor”. Datorită abilităților sale a fost supranumit “Ministrul Europei”. A fost președinte al Academiei Diplomatice Internaționale, președinte de onoare al Comitetului Român al Reuniunii Internaționale pentru Pace și Doctor Honoris Causa la universitățile din Bratislava și Atena.

Notă: în 1939, respectiv la începuturile dictaturii carliste, Titulescu este demis din toate funcțiile publice și expulzat din țară, stabilindu-se mai întâi în Elveția, iar apoi în Franța, la Cannes, unde și moare în data de 17 martie 1941, fiind înmormântat în cimitirul central al orașului.

Așadar, a trăit puțin (59 de ani), dar a muncit mult și cu folos pentru binele și prestigiul internațional al României și românilor, pe care i-a iubit și stimat mult, fiindu-ne un foarte ascultat îndrumător în vremuri de cumpănă! Ca urmare, numeroase instituții școlare, aule universitare și academice, ca și biblioteci, străzi și parcuri poartă prestigiosul său nume de renume!

Lasă un comentariu