FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ȘI MUREȘ

Distribuie pe:

Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) și al Centrului European de Studii Covasna-Harghita (CESCH) organizează ediția a II-a a reuniunii cu tema Români pentru români. Manifestare va avea loc la Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, în ziua de 14 martie 2020, Ziua solidarității românilor de pretutindeni cu românii din Covasna, Harghita și Mureș.

La reuniune urmează să participe: PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, conducerile asociațiilor nonguvernamentale membre ale FCRCHM, instituții și personalități din țară, care s-au remarcat prin acțiunile de sprijinire a românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș, pentru păstrarea și afirmarea identității naționale, prefecții celor trei județe, senatori și deputați din județele Covasna și Mureș, primari români, protopopii și preoții ortodocși, directori ai unor instituții de cultură și ai școlilor cu predare în limba română, consilieri județeni, conducători ai unor instituții deconcentrate, lideri județeni ai principalelor partide politice ș.a.

Programul Reuniunii va cuprinde: prezentarea notei privind gestionarea problemelor adresate către Guvernul, Parlamentul și Președinția României privind asigurarea dăinuirii românești și normalizarea conviețuirii interetnice în județele Covasna, Harghita și Mureș și a informării cu privire la principalele aspecte ale solidarității românilor de pretutindeni cu românii din Covasna și Harghita, în anul 2019.

Cu această ocazie, va fi înmânat Premiul Pr. prof. dr. Ilie Moldovan, distincție care se acordă anual, în 14 martie, Ziua solidarității românilor de pretutindeni cu românii din Covasna, Harghita și Mureș, unor personalități care s-au remarcat în susținerea demersurilor românilor din județele menționate, pentru păstrarea și afirmarea identității naționale. S-a hotărât ca premiul să poarte această denumire în memoria unui mare suflet românesc, regretatul preot prof. dr. Ilie Moldovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Andrei Șaguna” din cadrul Universității “Lucian Blaga” Sibiu, a cărui solidaritate luminoasă cu acest spațiu “care are cei mai mulți sfinți” - cum Sfinția Sa obișnuia să spună - rămâne peste timp de o exemplaritate aureolată cu statut de simbol. În consens cu această hotărâre, Consiliul Director al FCRCHM a aprobat Regulamentul de acordare a Premiului Pr. prof. dr. Ilie Moldovan.

Potrivit prevederilor Regulamentului, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș acordă anual cinci premii Pr. prof. dr. Ilie Moldovan unor personalități care s-au remarcat în susținerea demersurilor românilor din județele menționate pentru păstrarea și afirmarea identității naționale, după cum urmează: un premiu pentru sponsori și binefăcători, care au sprijinit activitatea bisericilor ortodoxe, a școlilor în limba română și a instituțiilor de cultură românești din cele trei județe; un premiu pentru cercetătorii care s-au remarcat prin cercetările întreprinse și prin participarea la proiectele de cercetare referitoare la istoria, cultura și spiritualitatea românească din Arcul Intracarpatic; un premiu pentru partenerii care au sprijinit organizarea manifestărilor cultural-științifice, din cele trei județe; un premiu pentru publiciștii care au relatat cu obiectivitate și consecvență problematica specifică a dăinuirii românești în cele trei județe și a conviețuirii interetnice româno-maghiare din zonă, și un premiu pentru conducătorii unor asociații culturale și civice care s-au implicat în îmbunătățirea vieții comunitare românești din cele trei județe.

Beneficiarii premiilor Pr. prof. dr. Ilie Moldovan, acordate potrivit Regulamentului menționat, pot fi cetățeni români din țară și din străinătate, care s-au remarcat în susținerea demersurilor românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș pentru păstrarea și afirmarea identității naționale și care respectă valorile “Pentru Viață” pe care părintele Ilie Moldovan le-a promovat cu aceeași determinare în vederea dăinuirii și mântuirii neamului românesc. Laudatio fiecărui premiant va fi popularizată prin mass-media și pe rețelele de socializare, iar personalitățile premiate vor fi invitate la principalele evenimente de cultură și spiritualitate românească organizate în cele trei județe.

În urma dezbaterilor care vor avea loc, participanții la Reuniune vor adopta Declarației de la Sfântu Gheorghe adresată Guvernului, Parlamentului și Președinției României privind asigurarea dăinuirii românești, normalizarea conviețuirii interetnice în județele Covasna, Harghita și Mureș și stoparea instaurării definitive a stării de co-suveranitate cu Ungaria a așa-zisului “ținut secuiesc”.

Lasă un comentariu