VACCINURI GRATUITE SAU RECOMANDATE ÎN ANUL 2020

Distribuie pe:

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, a lansat Calendarul Național de Vaccinare (CNV) pentru anul 2020.

Vaccinurile cuprinse în CNV sunt gratuite și se administrează în maternitate, apoi la medicul de familie, costul fiind suportat de statul român.

Până la vârsta de un an

Primele vaccinuri care se fac în maternitate sunt vaccinul hepatic B (Hep B) și se administrează nou-născuților în primele 24 de ore de viață, și vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG), care se administrează nou-născuților în primele 2-7 zile de viață.

Urmează vaccinurile la medicul de familie, respectiv vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), prima doză administrându-se bebelușilor la vârsta de două luni, vaccinul pneumococic - prima doză (se administrează bebelușilor la vârsta de două luni), vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - a doua doză (se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni), vaccinul pneumococic - a doua doză (se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni), vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - a treia doză (se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni), vaccinul pneumococic - a treia doză (se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni) și vaccinul rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) - prima doză (se administrează bebelușilor la vârsta de 12 luni).

Între 6 și 14 ani

Vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI)/VPI se administrează copiilor la vârsta de 6 ani, vaccinul poliomielitic (inactivat) VPI (se administrează copiilor la vârsta de 8 ani), iar vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) pentru adulți se administrează la 14 ani.

Vaccinul pneumococic conjugat va fi inclus în calendarul național de vaccinare în funcție de fondurile disponibile. Copiii cu vârsta de 6 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI, iar cei care nu au în antecedentele vaccinale o doză de DPTa vor fi vaccinați cu DTPa-VPI.

Copiii cu vârsta de 8 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI (copiii care nu au fost școlarizați în clasa pregătitoare).

Vaccinul anti-HPV

După 10 ani de pauză, în schema națională de vaccinare 2020 a fost reluată vaccinarea gratuită împotriva virusului HPV, care poate să provoace cancer de col uterin.

Campania de vaccinare gratuită se adresează fetelor cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani care au solicitat în anii 2017 și 2018 vaccinarea la medicii de familie, inclusiv celor care au trecut de această vârstă, dacă au solicitat anterior vaccinul.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, anual, în România, cancerul de col uterin ucide 2.000 de femei, fiind pe locul doi ca risc de deces, după cancerul mamar.

Vaccinuri opționale

Vaccinurile opționale sunt doar recomandate și nu sunt asigurate gratuit în maternități și în cabinetele medicilor de familie, precum cele incluse în Calendarul Național de Vaccinare.

Lista vaccinurilor opționale recomandate include vaccinul Rotaviral (un vaccin cu virus viu atenuat, care protejează împotriva diareei produsă de rotavirus. Se administrează oral, două sau trei doze, începând cu primele 6 săptămâni de viață, cu interval de cel puțin 30 de zile între doze.

Recomandat este și vaccinul Varicelic, un vaccin cu virus viu atenuat (tulpina Oka), ce protejează împotriva varicelei, boală cunoscută popular sub numele de “bubatul mare” sau “vărsat de vânt”. Se fac două doze de vaccin, la distanță de 6 săptămâni. Se administrează injectabil, subcutanat, adulților și copiilor, începând cu vârsta de 9 luni.

Vaccinul Meningococic previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite). În funcție de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite. Vaccinul Hepatitic A se administrează într-o singură doză, cu revaccinare la 6-12 luni, acesta protejând împotriva Hepatitei A (boala mâinilor murdare).

Vaccinul anti-HPV, recomandat și pentru tinerele cu vârsta mai mare de 14 ani, care nu intră în campania gratuită de vaccinare. Acest vaccin protejează împotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian sau anal.

Lasă un comentariu