POLUAREA AERULUI UCIDE MAI MULȚI OAMENI DECÂT RĂZBOAIELE

Distribuie pe:

Cercetătorii germani de la Institutul Max Planck pentru Chimie și Departamentul de Cardiologie al Centrului Medical Universitar Mainz, citați de descopera.ro, susțin că poluarea aerului reduce speranța de viață, în medie, cu 2,9 ani la nivel mondial.

“Poluarea aerului provoacă anual circa 8,8 milioane de decese premature în întreaga lume. S-a constatat că expunerea pe termen lung la poluanții atmosferici crește riscul de apariție a problemelor cardiace și respiratorii.

Studiul nostru și-a propus să analizeze relația dintre expunerea la poluarea atmosferică și reducerea speranței de viață. Astfel, am descoperit că poluarea aerului este responsabilă pentru reducerea vieții oamenilor pe tot globul, la o scară mult mai mare în comparație cu războaiele, alte forme de violență și bolile transmise de vectori, precum malaria și HIV/SIDA.

Utilizând tehnici moderne de modelare, am estimat că, la nivel mondial, poluarea aerului reduce speranța de viață cu 2,9 ani.

Prin comparație, consumul de tutun reduce speranța de viață, în medie, cu 2,2 ani, HIV/SIDA cu 0,7 ani, bolile precum malaria, care sunt transmise de paraziți sau insecte precum țânțari, căpușe și purici, cu 0,6 ani și toate formele de violență - inclusiv decesul în conflicte armate - cu 0,3 ani.

De asemenea, am estimat că în lipsa emisiilor rezultate în urma arderii combustibililor fosili, speranța de viață în lume ar crește cu peste un an.

Este remarcabil că, atât numărul de decese, cât și reducerea speranței de viață din cauza poluării aerului rivalizează cu efectele consumului de tutun și sunt mult mai mari în comparație cu alte cauze de deces.

Poluarea aerului depășește malaria drept cauză de deces prematur la nivel mondial cu un factor de 19, depășește violența cu un factor de 16, HIV/SIDA cu un factor de 9, alcoolul cu un factor de 45 și abuzul de droguri cu un factor de 60”, explică oamenii de știință.

Lasă un comentariu