ELEVI MAI INFORMAȚI - CAMPANII NAȚIONALE ȘI EUROPENE DE PREVENIRE A TRAFICULUI DE PERSOANE

Distribuie pe:

Conferința va reuni reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor ce activează în domeniul anti-trafic și va marca lansarea celei de-a treia campanii din cadrul proiectului ROFSIP2016OS5A10P02, “Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetățenilor”, axată pe componenta prevenirii traficului de persoane în scopul exploatării prin cerșetorie.

În perioada octombrie 2019 - mai 2020, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației Naționale, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Asociația Ecumenică a Bisericilor din România - AIDRom, Asociația eLiberare și Fundația World Vision România derulează campania națională de prevenire a traficului de persoane “DĂ-I LIBERTATE! NU-I PLĂTI EXPLOATAREA!”.

Activitatea este organizată în cadrul proiectului ROFSIP2016OS5A10P02 “Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetățenilor”, ce se derulează la nivel național, pe o perioadă de 36 de luni, finanțat prin Fondul pentru Securitate Internă, componenta Cooperare Polițienească, având ca obiectiv general creșterea gradului de informare și conștientizare a populației

în ansamblu și a grupurilor de risc privind implicațiile traficului de persoane.

 

LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ “NICOLAE BĂLCESCU” DIN TÂRGU-MUREȘ

Despre drepturile victimelor traficului de persoane și exploatarea prin cerșetorie s-a discutat recent și cu elevii de clasa a VI-a de la Școala Gimnazială “Nicolae Bălcescu” din Târgu-Mureș. “Am onorat astfel invitația doamnei diriginte a acestei clase de elevi, care a considerat importantă informarea acestora despre fenomenul traficului de persoane, cu accent pe exploatarea minorilor. Ne bucurăm că există interes și preocupare pentru siguranța elevilor și a noastră, a tuturor, până la urmă”, preciza comisar-șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane. Domnia sa adăuga și că, la aceeași unitate de învățământ, într-o altă activitate, specialiștii Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane le-au vorbit elevilor despre drepturile victimelor traficului de persoane și efectele negative asupra sănătății copiilor. Totodată, au fost vizionate spoturi de prevenire și transmise informațiile Campaniei europene “Ești victimă a traficului de persoane? Ai drepturi!”, dar și ale campaniei locale a EIL Mureș, intitulată “Alcoolul și tutunul nu te fac important!”. Ochelarii simulatori ai efectelor substanțelor psihoactive au avut un impact deosebit asupra elevilor, care au înțeles rolul negativ al consumul de astfel de substanțe sau de droguri.

 

LA ȘCOLILE GIMNAZIALE DIN CRISTEȘTI ȘI SÂNPAUL

Școlile gimnaziale din Cristești și Sânpaul au fost vizitate de specialiștii Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru a aduce în atenția copiilor posibilitatea de a deveni victima traficului de persoane, dar și drepturile pe care le au victimele acestui fenomen. În acest context, au fost transmise informațiile campaniei naționale “Dă-i libertate! Nu-i plăti exploatarea!” și ale campaniei europene “Ești victima a traficului de persoane? Ai drepturi!”, elevii înțelegând că fac parte din categoria vulnerabilă la fenomenul în discuție. Aceștia au apreciat materialele de prevenire și filmulețele vizionate și au promis că vor ține cont de sfaturile primite, aflăm de la comisar-șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane.

 

LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ “TUDOR VLADIMIRESCU” DIN TÂRGU-MUREȘ

Despre fenomenul traficului de persoane și cum să ne ferim de cei care racolează minori s-a discutat, în cursul săptămânii trecute, și cu elevii clasei a V-a de la Școala Gimnazială “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Mureș.

“Mulțumim unității de învățământ pentru invitație!”, spunea comisar-șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P).

Cei prezenți la activitatea coordonată de Centrul Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane au fost atenți și dornici să afle cât mai multe informații despre acest subiect, despre drepturile victimelor traficului de persoane, dar mai ales despre metoda “LOVERBOY”, astfel încât dezbaterile au fost interesante.

Tehnica de recrutare a tinerelor de către rețelele de trafic de persoane este denumită metoda “prin îndrăgostire”, iar cel care o practică este denumit de specialiștii structurilor de prevenire și combatere a fenomenului ca “loverboy”.

Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (ANITP), instituția publică cu atribuții de coordonare, evaluare și monitorizare la nivel național a aplicării politicilor în domeniul traficului de persoane, atrage atenția asupra acestei metode internaționale - “loverboy”. Aceasta este utilizată și în România, țară de origine, iar adolescenții trebuie să fie informați cu privire la pericolele ascunse, dar actuale din comunitate. Totodată, ANITP avertizează că această problemă este una atât la nivel național, cât și internațional, existând din ce în ce mai multe astfel de cazuri. Tinerele trebuie să fie informate cu privire la tehnica menționată mai sus și să realizeze primejdiile unei relații cu un “loverboy”.

 

LA LICEUL TEORETIC “MARIN PREDA” DIN ODORHEIUL SECUIESC

Specialiștii Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane au vorbit elevilor Liceului Teoretic “Marin Pred” din Odorheiul Secuiesc despre problematica traficului de minori și a exploatării prin cerșetorie. În acest context au fost aduse în atenție drepturile victimelor traficului de persoane și, totodată, au fost prezentate riscurile la care se expun prin utilizarea necorespunzătoare a tehnologiei moderne, care permite accesarea, în orice moment, a mediului online.

 

 

Lasă un comentariu