PREȚUL PUTERII ȘI TELEJUSTIȚIA

Distribuie pe:

Filozoful Petre Țuțea spunea, la un moment dat, „Îmi pare rău că am făcut atâția ani de pușcărie pentru un popor de idioți!". Este adevărat că nu-i bine să-ți hulești neamul, să-l vorbești de rău, dar când vezi câtă răutate este în mijlocul nostru, câte ipocrizii, trădări, răzbunări, minciuni și scenarii diabolice puse la cale de niște neisprăviți, te apucă, așa, o dorință nebună, nebună de haiducit sau să-ți iei lumea în cap spre alte zări. Nu-i de mirare că atâția români au plecat din țară, mai ales tineri. România, după unele statistici, este a doua țară din lume, după Siria, privind numărul mare de cetățeni care și-au părăsit țara.

DNA a băgat spaima în toți cei ispitiți de necuratul să întindă mâna spre bani nemunciți. Mai nou, dreptatea și adevărul se practică prin telejustiție, de niște reporteri, în general femei tinere, obraznice, dornice să prezinte subiecte de senzație.

Departe de mine ideea de a sări în apărarea fostului ministru al sănătății, Sorina Pintea. Probabil are păcatele ei, multe și grele, dar asta nu însemnă că trebuie umilită în fața națiunii, încătușată, fiind o femeie cu o afecțiune autoimună. Până și criminalul din Caracal a fost tratat cu mai multă omenie decât această femeie, căreia procurorii i-au pus la cale un flagrant de luare de mită, în baza unui denunț. Arestată, plimbată prin fața camerelor de televiziune, înainte de finalizarea cercetărilor pentru stabilirea vinovăției este o încălcare gravă a drepturilor omului. Aceste procedee erau folosite de securitate, imediat după ocupația sovietică, când, în baza unui denunț, oameni de valoare, cei care n-au reușit să fugă din țară, au făcut ani grei de închisoare, uneori chiar fără să fie judecați. Amintesc despre aceste orori, în calitate de fiu duhovnicesc al vrednicului de pomenire Arhimandrit Ioan Iovan, de la Recea, la picioarele căruia am ascultat nopți întregi evocări din închisorile comuniste.

Să-mi fie cu iertare, fiindcă unii dintre dumneavoastră veți spune că pe merit doamna dr. Sorina Pintea a fost arestată, fiindcă în condițiile în care spitalele din România nu sunt dotate corespunzător, când oamenii intră pe picioare în spital și ies în coșciug, este strigător la cer să râvnești la niște sume mari de bani, care puteau fi folosiți pentru îngrijirea bolnavilor. Dar oare cel care a ispitit-o cu un comision pentru a primi o lucrare, nu este la fel de vinovat? Legile din România nu pedepsesc și ispita?

În plus, de ce nu s-a așteptat finalizarea cercetărilor? Fără prea mare spectacol, dacă justiția, judecătorii o găsesc cu adevărat vinovată, trebuie să se confiște suma, iar vinovata să fie pedepsită potrivit legii. Dar dacă, și în acest caz până la urmă se constată nevinovăția, la fel ca și alte cazuri instrumentate de DNA, cine va achita nota de plată pentru umilință și agravarea bolii? Tot spectacolul de miercuri seara mi s-a părut un circ politic, mai ales că a fost anunțată presa de deplasările la Policlinica MAI.

Cu ani în urmă, doi oameni din județul nostru au fost arestați de DNA. Au fost duși încătușați la judecătorie, în prezența presei. „Domnule, atunci când mi-au pus cătușele și m-au dus din arestul poliției, am avut senzația că a murit ceva în mine. A fost groaznic, lumea mă privea ca pe un criminal și voiam să-i văd fața denunțătorului, a celui care m-a denunțat, din invidie, să-i văd rânjetul diavolesc. Judecătorul i-a pus în libertate, după un proces îndelungat, timp în care au pierdut bani, oportunități de afaceri, iar unul din ei a rămas pe drumuri, fără niciun venit.

De multe ori am impresia că se practică în societatea românească un canibalism politic. Politicienii care ajung la putere, în loc să rezolve problemele grave din societate, în primul rând sunt puși pe achitat polițe. De pildă, în urmă cu două săptămâni, la o întâlnire cu ministrul Agriculturii cu fermierii mureșeni, în sala de ședințe a Prefecturii, l-am întrebat, printre altele, pe domnul ministru Oros de ce s-a propus schimbarea directorului de la Direcția pentru Agricultură Mureș, și dacă se ține cont de realitatea din județ, de rezultatele obținute în ultimii ani? De față fiind prefectul județului Mureș și președintele filialei PNL Mureș. Am fost luat oarecum în zeflemea și mi s-a spus că nici vorbă de schimbarea directorului de la DAJ. După o săptămână aflu că, totuși, a fost schimbat cu un inginer agricol, fost primar în Hodac, denunțat și cercetat o perioadă de DNA pentru afaceri necurate cu pășunile comunale, până la urmă găsit nevinovat, curat la suflet, și, fiindcă a fost băiat cuminte, nu a mai cerut răsplată pentru cele îndurate în timpul cercetării, a fost promovat în funcția de director general. Oare câte asemenea denunțuri „rezolvate" de DNA mai sunt în societatea românească? Dr. Sorina Pintea a deranjat fiindcă s-a hotărât să-și depună candidatura la Primăria municipiului Baia Mare. A plătit cu amar acest curaj și, culmea ironiei, nu are cine să o scoată din temniță, precum pe profesorul dr. Sorin Oprescu, Ludovic Orban, Olguța Vasilescu și alți mulți demnitari români cercetați de DNA și supuși telejustiției.

Doamne, ciudată mai este și meseria aceasta de politruc, azi ești mare, cu mașină cu șofer la scară, bodyguard până și la budă, iar mâine denunțat de un prieten, reținut, încătușat, umilit de niște polițiști, prezentat telejustiției ca un posibil criminal. Cam scump prețul puterii într-o țară guvernată de mafioți! A recunoscut chiar și fostul președinte Traian Băsescu…

Lasă un comentariu