LUCRĂRI DE ÎNTREȚINERE LA CULTURA DE ZMEUR

Distribuie pe:

În grădina de lângă casă nu trebuie să lipsească zmeurul, un arbust fructifer cu fructe aromate, bogat în vitamine, folosite în prepararea de suc, gem, dulceață, lichior etc.

La înființarea unei plantații cu zmeur, sub formă de tufă sau gard fructifer, după plantare, la o distanță de 40-50 cm între plante, tulpinile se scurtează la 10-15 cm deasupra solului. În anul al doilea se elimină, prin tăiere, de la suprafața solului, porțiunea de tulpină de 2 ani, scurtată la plantare, precum și drajonii slab dezvoltați. Se rețin 2-3 drajoni viguroși care se scurtează la 90 cm de la sol. În anul al treilea se elimină tulpinile care au fructificat, în vârstă de 2 ani, și se opresc 8-10 drajoni bine dezvoltați în jurul plantei mamă sau dispuși de-a lungul rândului pe o lățime de 35-40 cm. Din anul trei, zmeurul intră pe rod economic, moment în care se execută tăierile de fructificare. În cazul soiurilor remontate, cu două recolte pe an, tăierile de fructificare se rezumă la eliminarea tulpinilor care au rodit, de 2 ani, și a zonelor apicale cu drajoni ce au produs fructe în august-septembrie, eliminarea drajonilor supranumerari, slabi, rupți și alegerea la fiecare metru liniar de gard fructifer a 8-10 tulpini bine dezvoltate, care se pot palisa pe sârma spalierului. La tratamentele de primăvară se vor folosi substanțe pe bază de cupru. Perioada de maturitate, de rodire economică durează 6-7 ani, cu un număr de 15 bucăți de drajoni la metru liniar de gard fructifer. La intervale de 3 ani se fac fertilizări de fond cu îngrășăminte organice. Spre deosebire de alte specii, zmeurul înflorește foarte târziu, după 15 mai, ceea ce îl ferește de înghețurile târzii. Înfloritul se face eșalonat, pe parcursul a 25-30 de zile. Creșterea și dezvoltarea fructelor durează 30-35 de zile, timp în care fructele ajung la maturitatea de consum.

Recomandabil este ca zmeurul să se planteze toamna, dar se poate planta și în această perioadă, cu condiția să nu fie deteriorați mugurii de pe lăstari.

Lasă un comentariu