PONTA: PROPUNEM 10 MĂSURI - VOT PENTRU GUVERNUL CÎȚU, INTERZICEREA EXPORTULUI DE MEDICAMENTE, AMÂNAREA ALEGERILOR LOCALE...

Distribuie pe:

Pro România propune tuturor partidelor politice, Guvernului, președintelui țării, instituțiilor publice un set de zece măsuri care trebuie implementate imediat, în contextul situației create de noul coronavirus, printre care se numără un vot favorabil dat Guvernului Cîțu, interzicerea exportului de medicamente și amânarea alegerilor locale.

“Joi, când se stabilește votul, este esențial să avem un Guvern cu puteri depline, dacă va fi un guvern condus de domnul Cîțu, care a fost deja nominalizat, sigur se pot face propuneri mult mai bune, dar important este să avem acest Guvern imediat. Trebuie să lăsăm deoparte orice calcul electoral și joi să votăm toți un guvern cu puteri depline care să aibă ca mandat măsurile pentru limitarea efectelor acestei crize. Nimic altceva nu este mai important în acest moment și nimic altceva nu contează decât să avem un guvern care să lupte zi de zi cu epidemia și efectele sale”, a declarat, luni, liderul formațiunii, Victor Ponta.

Pro România mai propune suspendarea cursurilor școlare la nivelul întregii țări, până la sfârșitul lunii martie.

Ponta mai cere ca, printr-o ordonanță dată de noul Guvern sau prin proiect de lege, să fie stabilit imediat un regim legal prin care unul dintre părinți să aibă dreptul să stea acasă, fie că lucrează la o instituție publică, fie la o instituție privată. “Nu se prăbușesc instituțiile sau firmele private dacă unul dintre părinți stă acasă cu copiii în această perioadă, ba dimpotrivă, putem limita în acest fel răspândirea epidemiei”, a arătat Ponta.

“Vreau să propunem o strategie pentru transportul în comun. (...) Va fi imposibil să combatem epidemia atât timp cât sute de bucureșteni stau înghesuiți într-un vagon de metrou. (...) În situații excepționale, trebuie să luăm măsuri excepționale”, a mai spus liderul Pro România, adăugând că trebuie aplicată și legea care prevede telemunca în situațiile unde este posibil acest lucru.

Pro România mai propune și interzicerea exportului de medicamente.

“Propunem ca imediat Guvernul să interzică exportul de medicamente. Germania, de exemplu, cu o economie și un sistem de sănătate mult mai avansat decât România, a luat deja această măsură, cu atât mai mult trebuie să o facem noi. (...) Nu suntem în situația în care să mai exportăm medicamente. (...)

El a mai spus că trebuie demarat imediat proiectul de lege pentru amânarea alegerilor locale.

“Participăm la întâlnirea deja convocată la Guvern cu toate partidele politice și trebuie să demarăm imediat proiectul de lege pentru amânarea alegerilor locale și organizarea lor împreună cu alegerile parlamentare în luna septembrie. Nu mă interesează calculele politice. Cred că sănătatea noastră este mai importantă”, a mai susținut Ponta.

 

“PSD PROPUNE AMÂNAREA CONSULTĂRILOR REFERITOARE LA ALEGERILE LOCALE”

PSD propune amânarea consultărilor referitoare la alegerile locale convocate de premierul interimar, Ludovic Orban, social-democrații motivând că “oricum nu există o bază legală” și “trebuie așteptat votul de învestitură pentru guvernul Cîțu”, precum și demararea de urgență a discuțiilor cu partidele pentru gestionarea corespunzătoare a crizei provocate de coronavirus”, a declarat președintele interimar al acestui partid, Marcel Ciolacu.

“PSD constată încă o dată că agenda politică a PNL este în totală contradicție cu prioritățile cetățenilor. Evoluțiile efectelor provocate de coronavirus sunt din ce în ce mai îngrijorătoare, iar Guvernul demonstrează că este nepregătit, total depășit de situație și incapabil să facă față corespunzător provocărilor din ce în ce mai stringente. PSD consideră că în acest moment prioritatea PNL și a premierului interimar ar trebui să fie aducerea tuturor forțelor politice la aceeași masă, în vederea adoptării unui set de măsuri clare necesare protejării populației. Adâncirea crizei politice interne pe care PNL a creat-o în mod artificial, prin forțarea alegerilor anticipate, ar fi în totală contradicție cu mesajul de responsabilitate și siguranță pe care cetățenii îl așteaptă în aceste zile de la cei aflați la putere. Având în vedere aceste aspecte, PSD propune amânarea consultărilor referitoare la alegerile locale, pentru care oricum nu există o bază legală și pentru care trebuie așteptat votul de învestitură pentru guvernul Cîțu și demararea de urgență a consultărilor cu partidele pentru gestionarea corespunzătoare a crizei provocate de coronavirus”, se arată într-un comunicat de presă remis AGERPRES de președintele interimar al PSD.

Potrivit sursei citate, “în acest context dificil, amplificat de perspectivele unei recesiuni economice mondiale care va avea efecte și asupra celei naționale”, dar și de criza migranților, PSD apreciază că toate partidele politice trebuie să pună mai presus sănătatea populației și interesele României.

“PSD va continua să susțină necesitatea unui dialog constructiv la nivelul scenei politice pentru depășirea acestei crize și face un apel la PNL să renunțe la slăbirea instituțiilor statului prin continuarea jocurilor politice pentru anticipate. Un guvern cu atribuții limitate și un Parlament dizolvat ar însemna paralizarea totală a țării și incapacitatea de a acționa eficient în fața amenințărilor. PNL trebuie să înțeleagă, măcar în al 12-lea ceas, că trebuie să se comporte responsabil și să nu-i lase pe români să lupte cu mâinile goale în fața coronavirusului”, mai spune Ciolacu.

Premierul interimar, Ludovic Orban, a transmis, vineri, o invitație către liderii partidelor parlamentare la consultări, în vederea elaborării hotărârii de guvern privind stabilirea datei alegerilor locale din 2020 și a măsurilor tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a acestora.

Potrivit unei informări a Executivului, întâlnirea este programată pentru astăzi, la ora 17.00, și va avea loc la Palatul Victoria.

La discuții va participa și președintele Autorității Electorale Permanente.

 

“CER PARLAMENTARILOR SĂ NU RESPINGĂ ORDONANȚA 1 ȘI PROROGAREA TERMENULUI DE DUBLARE A ALOCAȚIILOR”

Premierul desemnat Florin Cîțu a solicitat, luni, responsabilitate din partea parlamentarilor pentru ca Ordonanța 1 și prorogarea termenului de dublare a alocațiilor până la 1 august să nu fie respinse.

“Cer responsabilitate parlamentarilor, astăzi, în Camera Deputaților să nu se respingă Ordonanța 1 și să nu se respingă Ordonanța care prorogă dublarea alocațiilor până la 1 august. În acest moment este nevoie de stabilitate financiară, respingerea acestor ordonanțe ar crea probleme din punct de vedere al bugetului. Ordonanța 1 este cea care stă la baza construirii bugetului în România. Astăzi nu avem nevoie de un asemenea șoc pentru buget și de aceea cer responsabilitate de la parlamentari la vot. (...) Am înțeles că vor să le pună pe ordinea de zi.

Nu trebuie să fie respinse aceste două ordonanțe”, a spus Cîțu înainte de ședința Biroului Executiv al PNL.

Potrivit acestuia, suprataxarea companiilor din domeniul telecom ar fi un “șoc negativ pentru economia românească, devastator”.

“A introduce taxe într-un moment în care economia globală are o încetinire este criminal, aș spune, și ar fi aproape de subminarea economiei naționale”, a mai spus Cîțu.

El a fost întrebat dacă România ia în calcul să acorde ajutoare de stat firmelor în contextul apariției noului coronavirus.

“România deja a început și am avut deja o hotărâre de guvern prin care am dat 225 de milioane de lei pentru a achiziționa kituri și echipamente pentru a ne pregăti de situație. În ceea ce privește companiile din România, deocamdată nu există niciun fel de indiciu, dar la Finanțe am anunțat deja că avem un buffer record, deci nu ar trebui să fie problemă de finanțare în acest an și mă uit dacă acest șoc se va transfera în economia din România, unde se va duce - pe partea de cerere, pe partea de ofertă, și în funcție de cum se va transfera acest șoc, dar avem și resursele și instrumentele pentru a reacționa cât mai rapid”, a adăugat premierul desemnat.

El a arătat că nu are cunoștință ca un angajat al Guvernului să fie suspect de coronavirus, precizare făcută în contextul în care autoritățile desfășoară verificări în rândul personalului care desfășoară activități în clădirea Guvernului, cu privire la posibili contacți ai femeii de 42 de ani din București, confirmată cu coronavirus, în cursul zilei de duminică.

 

PONTA: DACĂ PARLAMENTARII PNL VOTEAZĂ LA VEDERE PENTRU GUVERNUL CÎȚU, ATUNCI LE DAU ȘI VOTUL MEU

Liderul Pro România, Victor Ponta, a transmis că dacă parlamentarii PNL și aliații lor vor vota la vedere în favoarea Guvernului Cîțu, atunci și el le va da votul său și, probabil, și alții de la Pro România și PSD, menționând că România are nevoie de un Guvern.

“Liderul Grupului Parlamentar al PNL face un apel (sincer - sper) pentru votarea Guvernului Cîțu și spune (corect, după părerea mea) că România are nevoie de un Guvern stabil care să se ocupe de criza complexă în care se află țara! Îi fac lui Florin Roman o propunere publică - ca oamenii să vadă clar cine îi minte și cine le spune adevărul!”, a scris Ponta pe Facebook.

El a menționat că “pentru a trece Guvernul Cîțu este nevoie de 233 de voturi, iar PNL a avut 240 de voturi la învestirea Guvernului Orban, în condițiile în care nici Pro România, nici PSD nu au votat”.

Ponta a adăugat că, între timp, “PNL a mai transferat câțiva parlamentari pesediști”, iar acum are minim 245 de voturi.

“Dacă la votul pentru Guvernul Cîțu parlamentarii PNL și aliații săi votează la vedere pentru - atunci o să le dau și votul meu (și probabil vor fi și alți colegi de la Pro România și PSD)! Nu negociez nimic cu PNL, nu vreau nicio funcție sau avantaj și nu mă bănuiește nimeni că din cel mai acerb critic al lor o să devin peste noapte susținător, dar cred că România are nevoie de Guvern; și vreau să devoalez jocul iresponsabil al PNL făcut cu sprijinul și în înțelegere cu «conservele» lor plantate în conducerea PSD! Ce credeți că vor face liberalii? Joacă corect la vedere sau se țin de șmecherii și șobolănii la vot?”, a mai scris Ponta.

Lasă un comentariu