TINERII, SĂ FIE MAI ATENȚI LA STAREA LOR DE SĂNĂTATE!

Distribuie pe:

Lipsa somnului, programul încărcat și absența pauzelor de masă îi determină pe mulți tineri să folosească energizante pentru a putea face față solicitărilor.

Însă, pe fondul unei oboseli accentuate, consumul de energizante provoacă afecțiuni cardiace, neurologice și vertij, atrag atenția medicii din centrele universitare, care sunt obișnuiți ca, în perioada sesiunilor de examene, să aibă parte de creșterea numărul cazurilor de studenți cu lipotimii sau probleme cardiace, tratate în urgență, apărute pe fondul oboselii și al consumului exagerat de cafea și nicotină.

“Chiar dacă, pentru o scurtă perioadă de timp, aceste adjuvante ajută la revigorarea organismului, excesul sau folosirea energizantelor în detrimentul hranei echilibrate afectează grav starea de sănătate”, atrag atenția specialiștii, citați de descopera.ro.

Studenții, expuși la abuzul de cafea

Potrivit medicilor, crizele de spasmofilie, vertijul, lipotimiile și tahicardiile sunt cele mai frecvente probleme care apar din cauza unui consum exagerat de cafea. Dar, nu doar studenții sunt afectați.

Tinerii, în general, fac abuz de cafea pentru a scurta perioada de somn și a prelungi timpul necesar altor activități. Cafeaua conduce la deshidratare, prin efectul diuretic, dar și prin faptul că accentuează transpirația.

Odată cu apa eliminată din corp, se pierde calciu și magneziu, fenomen ce favorizează declanșarea crizelor de spasmofilie. Mai mult de două cești de cafea pe zi pot face rău, deși efectul nociv se produce, mai ales, prin asocierea cu oboseala accentuată, consumul de alcool sau tutun și alte dezechilibre existente deja în organism.

Băuturile energizante, periculoase pentru adolescenți

Medicii spun că băuturile energizante sunt periculoase pentru adolescenți și copii, din cauza conținutului de taurină și cofeină. Acestea modifică tensiunea arterială și pulsul, creează tahicardii, insomnii și nervozitate.

Chiar dacă zahărul din băuturile energizante hrănește rapid creierul și dă energie, aceste băuturi nu oferă și hidratarea necesară corpului. De aceea, specialiștii spun că trebuie evitate pe durata unui efort intens, pentru că pot duce la o deshidratare accentuată.

Amestecul de băuturi energizante cu alcool devine periculos, deoarece energizantele întârzie manifestarea efectului alcoolului asupra organismului. Din acest motiv, persoana în cauză nu are control asupra cantității de alcool ingerat și riscă să ajungă la comă.

Odihna scade riscurile

Ca remediu sigur, medicii le recomandă tinerilor o alimentație echilibrată și opt ore de somn (din 24), care să asigure funcționarea corectă a organismului.

“Persoanele care au deficit de calciu și cele care au diabet ar trebui să evite consumul de băuturi energizante. Ele interferează cu absorbția calciului, au efect diuretic și un conținut mare de zahăr, provocând creșterea glicemiei”, atrag atenția specialiștii. 

Lasă un comentariu