PRIMĂRIA SASCHIZ VA REFACE PASAJELE SUBTERANE SECRETE CARE LEGAU SATUL DE CETATEA ȚĂRĂNEASCĂ

Distribuie pe:

Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Șoaită, a anunțat că lucrează la elaborarea unui proiect cu finanțare europeană, care va fi depus pentru exercițiul bugetar viitor, de refacere a celor două pasaje subterane secrete, care legau în vechime Cetatea de Refugiu din secolul XIV sau Cetatea Țărănească, cum mai este denumită, de centrul satului.

“Deja ne gândim la un proiect pentru exercițiul bugetar european viitor. În spatele cetății este un pasaj secret, prin care se putea coborî din cetate în timpul unor asedii, pentru a se face aprovizionarea. Acel pasaj va fi refăcut fiindcă toată lumea va fi interesată să coboare prin fântână, printr-un sistem de lift-găleată, apoi să meargă prin tunelul subteran și să ajungă în spatele cetății. Acolo este o prăpastie destul de adâncă (...) Dorim să fie atractivă și dorim să fie un motor de dezvoltare turistică. Deja este atractivă și vin turiștii, chiar dacă nu eram organizați, fiindcă cetatea era mai mult ruină și nu erau condiții optime de vizitare. Avem două variante de tunel și sunt tot mai încrezător după ceea ce am văzut acolo. Primul e tunelul, care coboară în spatele cetății, care are cam 50-60 de metri lungime, și mai este unul despre care se spune că ieșea în biserica din centrul satului, care are câteva sute de metri. Cred că și acela ar fi de realizat, nu neapărat de restaurat, ci de reconstruit. Nici nu știu ce o fi la acea adâncime, dar este de perspectivă și treaba aceasta”, a spus primarul Ovidiu Șoaită.

Edilul a afirmat că există însemnări care arată că acel gang subteran era pentru situațiile de asediu, când oamenii coborau prin tunel și veneau în sat sau când se refugiau în cetate.

“Se pare că se circula prin acel tunel, era făcut din piatră. Va fi un proiect următor, inclusiv o mică capelă - care nu e cuprinsă acum în proiectul de restaurare a Cetății Țărănești - care va fi în interiorul cetății. Sperăm că acesta va aduce vizitatori și locuri de muncă. La aceasta se mai adaugă și Cetatea Uriașilor, monument istoric categoria B, situată pe un versant opus Cetății Țărănești, unde nu sunt ruine, nu se vede mai nimic, dar îi spune Cetatea Uriașilor, și va trebui să exploatăm toate aceste puncte, fiindcă turiștii trebuie să aibă ce să facă la noi măcar două zile”, a precizat Ovidiu Șoaită.

Pentru restaurarea Cetății de Refugiu a fost dat ordinul de începere a lucrărilor în luna iulie 2019, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare de aproape 8,5 milioane de lei.

Despre cealaltă atracție a Saschizului, Cetatea Uriașilor, aceasta a fost datată în jurul anilor 2500 î.Hr. - 1800 î.Hr., iar cercetările au scos la iveală faptul că așezarea în această zonă a contribuit la apărarea locuitorilor din interiorul cetății împotriva invadatorilor și a intemperiilor vremii. Dovada că aceasta era un loc de apărare este existența așa-numitului val de pământ, care este specific așezărilor din neoliticul dezvoltat.

Cetatea Uriașilor sau Huhnenburg, cum o denumeau sașii, este situată la 4 kilometri nord de comuna Saschiz, într-o zonă de pășunat denumită de localnici Volsoc, unde cercetările au scos la iveală o formă circulară, situată pe un platou înalt de 681,5 metri, epistolar, cu diametrul de 60 de metri. La 150 de metri mai jos de vârf, aceasta este înconjurată de o terasă bine păstrată pe laturile de sud-vest și nord-vest.

În Monografia comunei Saschiz se mai arată că sondajele arheologice efectuate de specialiștii în domeniu, începute în 1950 și continuate mai târziu, întăresc faptul că istoria acestor așezări începe încă din preistorie.

Localnicii din Saschiz susțin că își amintesc cu nostalgie de poveștile spuse de bunici și străbunici despre uriașii care trăiau odinioară într-o cetate construită pe cel mai înalt deal din zonă și care aveau un mod ciudat de a interacționa cu oamenii.

Sătenii spun că pentru a se feri de răzbunarea uriașilor, oamenii au adunat de pe coastele dealurilor pietrele rotunde pe care uriașii le-ar fi putut arunca asupra lor și le-au înșirat pe la porțile caselor lor și așa s-a născut ceea ce localnicii numesc floaster, adică pavajul specific satelor săsești, vizibil și astăzi.

Date fiind descoperirile arheologice și legendele locului, primarul Ovidiu Șoaită a spus că se gândește la un traseu turistic pentru punerea în valoare a acestei legende, mai ales că nu sunt multe localități care să se poată mândri că au două cetăți, ca Saschizul. În plus, pe lângă Cetatea Uriașilor, care este situată în direcția nord-est, și Cetatea Țărănească, care este amplasată la vest de Saschiz, în centrul localității o altă atracție este reprezentată de Biserica fortificată Sfântul Ștefan, construită în secolele XIV-XV, aflată în patrimoniul UNESCO. (sursa și foto - agerpres.ro)

Lasă un comentariu