SALUTUL ÎN VREMEA CORONAVIRUSULUI...

Distribuie pe:

Teama de coronavirus a introdus noi comportamente în societate, de la refuzul de a da mâna, fără a fi considerat prost-crescut, la evitarea îmbrățișărilor, salutarea prin “footshake” (cu piciorul) sau modificări în practici ancestrale, precum împărtășania la creștini sau marea rugăciune din moschei, potrivit AFP, citată de HotNews.ro.

O responsabilă a Organizației Mondiale a Sănătății, Sylvie Briand, a distribuit pe Twitter un desen care arată modalități alternative de salut, printre care “footshake” sau atingerea coatelor.

China - În capitala țării de unde a început criza coronavirusului, panouri roșii îndeamnă oamenii să nu mai dea mâna în semn de salut. Difuzoarele instalate în oraș recomandă oamenilor fie să își alăture palmele, fie gestul tradițional gong shou (pumnul în palma opusă) pentru a spune bună ziua.

Iran - În Iran, unde sloganul “Nu îți strâng mâna pentru că te iubesc!” s-a răspândit peste tot, dezvoltându-se o altă modalitate de salut (între bărbați, în condițiile în care în Republica islamică nu se recomandă strângerile de mână între persoane de sex opus), care constă în întinderea către cealaltă persoană a pumnului, care face același gest, fără să existe însă contact. O înregistrare video distribuită intens pe rețelele sociale arată trei bărbați, dintre care doi poartă o mască, cu mâinile în buzunare, care se salută atingându-și picioarele. Este vorba de “footshake”, una dintre noile moduri de a spune bună ziua în era coronavirusului.

Franța - Ziarele publică sfaturi privind noi modalități de a înlocui tradiționala strângere de mâini sau îmbrățișările. Reamintind că practica strângerii mâinilor este relativ recentă, din Evul Mediu, și foarte occidentală, un expert publicat de mai multe ziare, Philippe Lichtfus, insistă mai degrabă asupra importanței de a privi cealaltă persoană, și nu de a o saluta.

În lumea fotbalului, protocolul dinaintea meciurilor a fost suspendat: fără strângeri de mâini între jucători și arbitri înainte de fluierul de start.

Germania - În ilustrarea acestor noi comportamente, ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a refuzat să dea mâna cu cancelarul Angela Merkel.

Spania - La aproximativ o lună până la săptămâna sfântă din aprilie (Paștele), sărutarea Sfintei Fecioare ar putea fi interzisă. “Este una dintre măsurile analizate”, a afirmat un oficial al serviciului sanitar, Fernando Simon. În timpul săptămânii sfinte, fundamentală în catolica Spanie, au loc procesiuni în întreaga țară, iar un număr imens de credincioși sărută mâinile sau picioarele Fecioarei sau ale sfinților, pentru a le cere protecție.

România - “Dați flori, fără săruturi!”. În România, teama de coronavirus aduce schimbări de mărțișor. Un secretar de stat din ministerul Sănătății a sfătuit bărbații să nu mai îmbrățișeze femeile cărora le oferă flori sau mărțișoare, așa cum este tradiția. Puternica Biserică Ortodoxă a autorizat credincioșii să nu mai sărute icoanele și împărtășania - cu o linguriță adusă de acasă.

Liban - “Footshake” și în Liban, unde o înregistrare devenită virală îi arată pe cântărețul Ragheb Alama și actorul Michel Abou Sleiman atingându-și picioarele și imitând de fiecare dată zgomotul unui sărut.

Brazilia - Ministerul Sănătății a recomandat brazilienilor să nu mai împartă paiele metalice folosite pentru tradiționalul mate, sau chimarrao. Sărutul, chiar dacă nu este pe gură, este de asemenea total nerecomandat.

 

Lasă un comentariu