FIRMELE DE CONSTRUCȚII, OBLIGATE SĂ ADUCĂ MUNCITORI DIN ASIA!

Distribuie pe:

La sfârșitul săptămânii trecute (22 februarie 2020), la București, s-a desfășurat adunarea anuală a reprezentanților diriginților de șantier, reuniți în Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier (CTDS), ocazie cu care au fost dezbătute problemele cu care se confruntă, în prezent, domeniul construcțiilor.

Concluziile acestei adunări, prezentate într-un comunicat de presă al organizației profesionale, au scos la iveală trei mari probleme, respectiv lipsa forței de muncă, birocrația excesivă și lipsa interesului specialiștilor de a-și face bine treaba.

“Se constată nu doar lipsa forței de muncă în construcții, ci, la modul general, se constată lipsa forței de muncă. Cu peste 4 milioane de români plecați dincolo de granițe, nu mai avem acum cu cine să lucrăm.

Companiile de construcții au început să aducă muncitori din țările asiatice, dar aceasta este doar o soluție de compromis și utilă doar firmelor mai mari. Chiar și aici apar multe probleme cu privire la calificarea muncitorilor, la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească executantul, apar costuri suplimentare care, în cele din urmă, duc la scumpirea construcțiilor.

O altă problemă importantă o reprezintă birocrația excesivă. Încă se lucrează la instituțiile statului cu formulare tipizate, cu hârtii printate și cozi la ghișee. Nu înțelegem de ce nu se informatizează totul, așa cum este în țările europene. Calculatorul trebuie să fie interfața cu autoritatea publică, și nu ghișeul.

Mai mult decât atât, nu există la acest moment o situație centralizată cu privire la domeniul construcțiilor, iar în ceea ce privește legiferarea, aceasta nu se face de către specialiști, ci de către politicieni în interesul lor personal.

Lipsa interesului specialiștilor este o a treia mare problemă. Există așa-zise fabrici de ștampile, care nu mai funcționează în condițiile legii, adică să meargă pe șantier să vadă lucrările și să le avizeze doar dacă sunt bune.

Sunt specialiști care dau accept pozitiv pe lucrări care nici măcar nu există, din birou, de multe ori aducându-se astfel prejudicii importante statului român, dar și de imagine breslei profesionale”, se arată în comunicatul CTDS, singura organizație profesională care reunește specialiștii autorizați cu rol în urmărirea și asigurarea executării unor lucrări de calitate în domeniul construcțiilor și instalațiilor aferente și care numără peste 1.500 de membri.

Lasă un comentariu