TRIST, FOARTE TRIST... ÎN ITALIA, CORONAVIRUSUL A DECLANȘAT RĂZBOIUL ÎNTRE GENERAȚII

Distribuie pe:

Măsurile drastice impuse de guvernul italian îi lasă indiferenți pe mulți adolescenți și tineri, care nu concep să stea închiși în case, chiar cu riscul de a-și infecta părinții și bunicii.

Această tendință se manifestă în întreaga lume, coronavirusul aprinzând războiul dintre generații, potrivit cotidianului Corriere della Sera, citat de HotNews.ro.

Părinți contra copii

Coronavirusul erodează puternic relațiile de familie, iar frica de infectare a aprins războiul dintre generații, în care se conturează două tabere diametral opuse: părinți și bunici contra adolescenți. Înțelepciunea și teama contra curajului și inconștienței, această adevărată confruntare, se poartă acum în mii de familii italiene.

Întrucât nu sunt afectați direct, mulți tineri nu iau în serios apelurile repetate ale autorităților și familiei de a rămâne izolați în casă și de a evita contactul cu mulțimile.

„Poți să le ceri multe adolescenților, dar cel mai dificil lucru este să îi rogi să pună frână și să stea în casă", notează Corriere della Sera. Mulți tineri nu renunță la socializare, deși există riscul de a deveni purtători ai coronavirusului, infectându-i, astfel, pe cei dragi.

„Nu s-a schimbat nimic, voi continua să mă întâlnesc cu grupul meu de prieteni, dar respectând urgența sanitară. Ar fi contraproductiv să îți schimbi stilul de viață. Presiunea e pe părinții noștri, care cedează la panică și care ar vrea să ne închidă în casă".

„Cred că să ies să mă văd cu prietenele mele, mă poate ajuta să depășesc această perioadă suprarealistă. Este singurul mod în care pot să respir puțin".

„Cu tot respectul pentru urgența sanitară, obiceiurile noastre de socializare nu se vor schimba prea mult. Normal că părinții noștri (bătrâni) nu înțeleg", cred tinerii.

Bunici contra nepoți

Potrivit sursei citate, până acum două-trei zile, întoarcerea acasă era o adevărată sărbătoare. Însă, din 8 martie 2020, acest sentiment s-a schimbat, adică trebuie să le explici verilor, unchiului, prietenilor din copilărie că nu ai nimic și că nu au de ce să își facă griji.

Totul a început de la o informație transmisă prin WhatsApp, cu câteva ore înaintea intrării în vigoare a decretului prin care s-a impus carantina totală în Lombardia, unde trăiesc 16 milioane de oameni.

Decretul a fost semnat sâmbătă, la 2 noaptea, de premierul Giuseppe Conte, dar până atunci, imediat ce s-a aflat că regiunea va fi închisă, mii de persoane, cu precădere tineri, au năvălit în gări pentru a pleca spre alte zone. Mulți au reușit să plece din Lombardia și cele 14 provincii închise acum. Se pare că numai în regiunea Puglia, din sudul țării, au ajuns peste 4.000 de persoane venite din nord.

Sudul sărac contra Nordului bogat și... bolnav

Evadarea din Nord i-a pus pe jar pe cei care trăiesc în regiunile ferite până acum de epidemia de coronavirus, iar fugarii se izbesc acum de un zid de respingere la care nu se așteptau.

„Ai fugit din Milano și vii aici să ne infectezi pe toți? Nu ți-e rușine?!", sunt cele mai frecvente replici ale bunicilor din Sud pentru nepoți din Nord.

De duminică dimineață (8 martie 2020), toți cei care au venit din nordul Italiei sunt priviți cu reținere și chiar acuzați de inconștiență de către cei care îi cunosc. Iar dacă cei din cercul de cunoscuți măcar sunt avizați și se mai pot feri, cât de cât, cei care nu știu că se află în preajma unei persoane care a fugit din Milano nu au nicio șansă să se protejeze. De aceea, au început să curgă denunțurile la secțiile de poliție (mulți dintre cei din Sud cer expulzarea, izolarea, controlarea și chiar arestarea celor care au fugit din zona de carantină).

Atacuri pe rețelele de socializare

Desigur, în era internetului, pe rețelele de socializare, revolta Sudului sărac și ferit de coronavirus contra Nordului bogat, cuprins de epidemie, se relatează conflicte la scară redusă, în familie și în cercul de prieteni.

Iată câteva comentarii online:

„Vărul meu este unul dintre cei care au fugit din Milano și s-au întors la Palermo. Tata mi-a spus că l-a văzut umblând liniștit prin centru. Asta înseamnă să fii idiot. Tata nu a coborât din mașină, l-a salutat de la distanță".

„Vărul tatălui meu care a fugit din Milano este retardat. Iar tata, care vrea să-l primească acasă la noi, e triplu retardat".

Pe conturile de rețele sociale ale prefecților, au început să apară apeluri pentru luarea de măsuri împotriva celor care au fugit din zonele aflate în carantină. „Cereți-le documentele acestor nebuni sau lăsați-i să vină în Puglia, dar țineți-i în tren, în carantină".

Și, totuși, unii tineri se gândesc și la alții...

Sunt, însă, și tineri care, în loc să fie rebeli, reușesc să se gândească mai mult la cei apropiați. În acest sens, Corriere della Sera dă câteva exemple:

„M-am oferit să fac cumpărăturile pentru bunicul meu, bolnav de cancer. Nu vreau să iasă din casă, e prea periculos. Eu ies în continuare, evitând săruturile și îmbrățișările".

„Îmi dau seama că situația este foarte complicat de controlat de către autorități. Pentru noi, e mult mai simplu. Ar fi de ajuns să respectăm niște reguli simple. Eu am renunțat la obiceiul de a ieși în oraș, cum făceam mereu".

Lasă un comentariu