14 MARTIE - ZIUA SOLIDARITĂȚII ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI CU ROMÂNII DIN COVASNA, HARGHITA ȘI MUREȘ

Ziua solidarității românilor de pretutindeni cu românii din Covasna, Harghita și Mureș va fi sărbătorită, în acest an, pe 14 martie, la Sfântu Gheorghe, printr-o suită de manifestări reunite sub genericul „Români pentru români", au informat luni organizatorii, Forumul Civic al Românilor din cele trei județe.

Potrivit unui comunicat transmis de Forum, programul manifestărilor ce vor avea loc la Muzeul Spiritualității Românești de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe cuprinde, printre altele, prezentarea și discutarea notei privind gestionarea problemelor adresate Guvernului, Parlamentului și Președinției României pentru asigurarea dăinuirii românești și normalizarea conviețuirii interetnice în județele Covasna, Harghita și Mureș, precum și prezentarea unei informări privind principalele aspecte ale solidarității românilor de pretutindeni cu românii din Covasna și Harghita în anul 2019.

Cu acest prilej, va fi înmânat premiul „Pr. prof. dr. Ilie Moldovan", distincție care se acordă anual, în 14 martie, unor personalități care s-au remarcat în susținerea demersurilor românilor din cele trei județe, pentru păstrarea și afirmarea identității naționale.

„S-a hotărât ca premiul să poarte această denumire în memoria unui mare suflet românesc, regretatul preot prof. dr. Ilie Moldovan, care a activat la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Andrei Șaguna» din cadrul Universității «Lucian Blaga» Sibiu, a cărui solidaritate luminoasă cu acest spațiu (…) rămâne peste timp de o exemplaritate aureolată cu statut de simbol", se arată într-un comunicat al Forumului Civic, remis AGERPRES.

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș acordă anual cinci premii «Pr. prof. dr. Ilie Moldovan», după cum urmează: un premiu pentru sponsori și binefăcători care au sprijinit activitatea bisericilor ortodoxe, a școlilor în limba română și a instituțiilor de cultură românești din cele trei județe; un premiu pentru cercetătorii care s-au remarcat prin profesionalismul lor și prin participarea la proiectele de cercetare referitoare la istoria, cultura și spiritualitatea românească din Arcul Intracarpatic; un premiu pentru partenerii care au sprijinit organizarea manifestărilor cultural-științifice din cele trei județe; un premiu pentru publiciștii care a relatat cu obiectivitate și consecvență problematica specifică a dăinuirii românești în cele trei județe și a conviețuirii interetnice româno-maghiare din zonă și un premiu pentru conducătorii unor asociații culturale și civice care s-a implicat în îmbunătățirea vieții comunitare românești din cele trei județe.

Printre cei care vor participa la reuniune se numără PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, conducerile asociațiilor nonguvernamentale membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, personalități din țară care s-au remarcat prin acțiunile de sprijinire a românilor din cele trei județe pentru păstrarea și afirmarea identității naționale, prefecții celor trei județe, parlamentari, aleși locali, preoți, directori ai unor instituții deconcentrate, ai școlilor cu predare în limba română, politicieni.

„În urma dezbaterilor care vor avea loc, participanții la reuniune vor adopta Declarația de la Sfântu Gheorghe adresată Guvernului, Parlamentului și Președinției României privind asigurarea dăinuirii românești, normalizarea conviețuirii interetnice în județele Covasna, Harghita și Mureș și stoparea instaurării stării de facto de co-suveranitate cu Ungaria a așa-zisului Ținut secuiesc", mai menționează sursa citată.

Manifestările sunt organizate de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe. (M.C.)

(Sursa: Mesagerul de Covasna, 3 martie 2020)

 

Lasă un comentariu