EVENIMENT LUDUȘEAN

Distribuie pe:

Luni, 9 martie, Casa de Cultură din Luduș a găzduit vernisarea expoziției de pictură (ulei și acrilice) „Memoria Culorilor" și lansarea volumelor de proză „Jurnal de călătorie iberic" (bilingv româno-spaniol) și „Simbioza Artelor - însemnări din timp", autoare fiind scriitoarea, jurnalista, pictorița, Rodica Olteanu, născută în această străveche urbe transilvană.

Au fost aproape de domnia sa, la acest eveniment: primarul orașului, Cristian Moldovan, protopopul ortodox Lucian Voșloban, Ioan Berța, președintele filialei mureșene a Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu", Nemeș Petru, președintele de onoare al Societății Culturale „Papiu Ilarian", cunoscutul sculptor Ioan Astăluș, dna învățătoare Ana Bordan, cu un grup de elevi instruiți în tainele picturii de doamna Rodica Olteanu, profesorii Mircea Gheborean și Ioan Borgovan, recunoscuți publiciști din localitate, prieteni, alături de un numeros public.

Moderatoarea activității a fost doamna prof. Ana Pandrea, iar domnii: Nicolae Băciuț, președintele Direcției Județene de Cultură Mureș, prof. Dimitrie Poptămaș și subsemnatul au scos în evidență talentul incontestabil și sensibilitatea artistică a autoarei, atât în domeniul picturii, cât și în cel al cuvântului scris.

Dna Rodica Olteanu a înființat „Galeria de artă a personalităților orașului Luduș", primele 10 portrete fiind donate Casei de Cultură Orășenești, iar în anul 2018, a mai donat alte 7 portrete ale unioniștilor români, cu ocazia sărbătoririi „Anului Centenar al Unirii". Este o activă membră a „Uniunii Artiștilor Plastici", participând la numeroasele tabere de creație și expoziții de pictură din țară și străinătate. Pentru întreaga sa activitate cultural-artistică, I s-a conferit, cu mai mult timp în urmă, titlul de „Cetățean de Onoare" al Orașului Luduș.

În ce privește cărțile sale, autoarea dă dovadă de talent scriitoricesc, atunci când descrie experiența sa de trei ani petrecută în Spania - unde a plecat ca să verifice dacă poate supraviețui numai din talentul său în ale picturii - ca și de talent gazetăresc, valorificat în numeroase publicații, reflectând evenimente culturale, artistice, istorice, de interes general din zona Ludușului și nu numai, toate menite a scoate în evidență oameni, fapte, evenimente petrecute aici. Pentru toate acestea și multe altele făcute în favoarea orașului, doamnei Rodica Olteanu i s-a conferit, cu mai mult timp în urmă, titlul de „Cetățean de Onoare" al orașului Luduș.

Menționăm că, o bună parte din viață, Rodica Olteanu și-a petrecut-o în lumea cinematografiei românești, unde a contribuit la realizarea unor filme și seriale TV foarte apreciate de cinefili și spectatori, iar, mai apoi, până la pensionare, a lucrat în domeniul învățământului. Acum 10 ani a revenit „acasă", alături de oamenii locului în care s-a născut.

Lasă un comentariu