PESTE 10 MILIOANE DE EURO, FONDURI NERAMBURSABILE REGIO PENTRU TRANSPORTUL PUBLIC DIN TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Un aer mai curat, călătorii mai scurte și mai sigure, dar și mai mulți pasageri sunt obiectivele propuse de către Primăria municipiului Târgu-Mureș, prin proiectul depus spre finanțare la sediul ADR Centru, proiect ce a primit „undă verde” la implementare. Contractul de finanțare a fost semnat în 5 martie, alocându-se fondurile REGIO solicitate pentru investițiile și lucrările prevăzute pentru atingerea acestor obiective, constând în modernizarea a 137 de stații de autobuz și a trei capete de linie, precum și pentru crearea unui sistem de e-ticketing. Valoarea totală a contractului este de 49.437.378,66 lei, din care 48.328.942,34 lei reprezintă finanțarea nerambursabilă alocată, respectiv 10.565.088,83 euro, sumă alocată din bugetul aferent Regiunii Centru în cadrul POR 2014-2020.

„În luna decembrie 2019 am semnat cu Primăria municipiului Târgu-Mureș un contract de finanțare nerambursabilă în valoare de peste 100 milioane lei, prin care am alocat fondurile necesare pentru achiziția a 85 de autobuze ecologice. Acum, prin acest contract, municipalitatea are la dispoziție alte 48 milioane lei fonduri nerambursabile prin care se vor moderniza celelalte elemente ce susțin eficientizarea transportului public. Aceste proiecte completează contractele aflate deja în derulare, ce vizează reabilitarea termică a blocurilor din municipiu sau transformarea unor spații neutilizate într-un parc, dar și alte proiecte pe care le vom semna în perioada următoare. Pe lângă reducerea poluării, reprezentanții municipalității urmăresc, prin aceste proiecte, transferul unui număr cât mai mare de cetățeni și turiști către transportul public, dar și transformarea muni-cipiului Târgu-Mureș, un oraș cu peste 130 mii de locuitori, într-o comunitate atrăgătoare, o infrastructură cu mai mult spațiu verde și diverse opțiuni de agrement pentru timpul liber”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

În prezent, se arată în comunicatul dat publicității, majoritatea stațiilor de transport public de călători nu sunt prevăzute cu alveole pentru oprirea autobuzelor și o mică parte dintre acestea au copertine care permit adăpostirea călătorilor. Cu câteva excepții, stațiilor le lipsesc dotările necesare cum sunt tăblițele de identificare a stațiilor de transport public cu numele stației și traseele care trec prin stația respectivă, informații referitoare la orarul de circulație al vehiculelor de transport public. Prin proiect, se vor realiza investițiile necesare ce vor îmbunătății aceste aspecte pentru stațiile de autobuz amplasate pe următoarele străzi: Gheorghe Doja, Piața Trandafirilor, Revoluției, Piața Republicii, Bulevardul 22 Decembrie 1989, Gheorghe Marinescu, Mihai Viteazu, Târgului, Bolyai Farkas, Călărașilor, Tisei, Voinicenilor, Agricultorilor, Remetea, Podeni, Decebal, Piața Matei Corvin, Cuza Vodă, Libertății, Mioriței, Romulus Guga, N. Bălcescu, Depozitelor, Dezrobirii, Bega, Budiului, B-dul 1848, Crinului, Predeal, B-dul Pandurilor, Brașovului, Moldovei, B-dul 1 Decembrie 1918, Livezeni, Cutezanței, Înfrățirii, Calea Sighișoarei, Aleea Carpați, Bărăganului. Capetele de linie ce se vor moderniza sunt amplasate pe străzile Gheorghe Doja, Livezeni și Plopilor.

Până în 31 decembrie 2023, data estimată pentru finalizarea lucrărilor, se vor realiza următoarele lucrări: dotare cu sisteme electronice de taxare a călătoriilor de tipul e-ticketing a autobuzelor, dotare cu dispozitive eliberare cartele de transport în stațiile de călători, realizarea a 3 capete de linie pentru staționare, modernizarea a 137 de stații de călători/autobuz cu montare sisteme electronice de informare și de afișaj, accesibilizare stații de calatori pentru persoane cu dizabilități, montare sisteme GPS pe autobuze și realizare centru de comandă și de control.

Lasă un comentariu