LA TÂRGU-MUREȘ - EXERCIȚIU DE TESTARE A INTERVENȚIEI POMPIERILOR ȘI SMURD, ÎN PREMIERĂ NAȚIONALĂ

Distribuie pe:

La Târgu-Mureș s-a încheiat, ieri, “Stagiul de pregătire COS-DSM”, coordonat de către o echipă de experți francezi, sub patronajul Departamentului pentru Situații de Urgență, iar pe lângă latura practică au fost create scenarii și strategii de intervenție la o serie de evenimente majore.

Un atac terorist la un eveniment cultural, la Sala Polivalentă din Târgu-Mureș, cu aproape 50 de victime, tratat din perspectiva relației comandant operațiuni de salvare - director de salvări medicale (COS-DSM), a fost scenariul unui exercițiu complex în premieră, în România, ultimul din seminarul de pregătire organizat de Departamentul pentru Situații de Urgență și susținut de experți francezi.

“Suntem la ultimul exercițiu din cadrul stagiului, ultimul cu forțe și mijloace în teren, un exercițiu care are ca temă un atac terorist, un mass shooting, la un eveniment cultural la Sala Polivalentă din Târgu-Mureș. Scenariul prevede că trei teroriști deschid focul în sala polivalentă, la un concert, consecințele sunt o serie de victime (...) Avem victime în exterior care au încercat să fugă și au fost împușcate de către teroriști, avem victime în sală. În acest moment, echipele de intervenție din partea pompierilor și SMURD, în cooperare cu Jandarmeria și Poliția, analizează să creeze un dispozitiv, să fie eliminate țintele active, vorbim de teroriști și concomitent cu această măsură să înceapă să se evacueze din victime și să se înceapă acordarea asistenței medicale de urgență (...) Au mai fost astfel de exerciții similare, dar acesta este cu accent puternic pe partea noastră, scopul nostru este cooperarea COS-DSM, nu ne axăm pe procedurile jandarmilor, testăm și momentul lor când acționează, dar pe noi ne interesează cum lucrează în special COS și DSM”, a declarat locotenent colonel Silviu Stoian, din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, directorul stagiului de formare COS-DSM de la Târgu-Mureș.

Potrivit scenariului, teroriștii au fost eliminați, iar dispozitivul medical a putut fi pus în aplicare pentru evacuarea victimelor la spital.

Scenariul a vizat și faptul că, în timp ce teroriștii se manifestau violent la Sala Polivalentă, în zonă a apărut o autospecială a pompierilor care se deplasa la o intervenție, șoferul acesteia fiind împușcat.

Exercițiul a vizat evacuarea de către jandarmi a șoferului rănit și a echipajului mașinii, cu ajutorul scutului balistic, sub un tir de focuri, întrucât doi teroriști se aflau în interior, iar al treilea era pe acoperișul sălii polivalente.

Doctorul Alin Suciu, doctor în medicină de urgență la UPU SMURD Bihor, directorul de salvare din acest exercițiu, a precizat că scopul simulării este testarea modului de acțiune integrat al tuturor structurilor care intervin în situații de urgență.

“Testarea și punerea în practică a acestui exercițiu vine după o perioadă lungă de pregătire, după aproximativ trei săptămâni, în care studenții au beneficiat de expertiza multor specialiști în domeniul medicinei de urgență, a pompierilor, a protecției civile, dar și a elementului de securitate. Scenariul de față presupune o activitate deosebit de complexă, datorită haosului care s-ar produce în acest tip de eveniment. Prima evaluare nu poate să stabilească numărul de victime, ci doar numărul aproximativ de potențiale victime. În scenariul de față se intervine la un număr potențial de 366 de victime. Din acest număr potențial de victime evident că nu toate sunt rănite, sunt rănite mai grav sau mai puțin grav un număr de 48 de victime”, a precizat dr. Alin Suciu.

Reprezentantul SMURD a arătat că acest gen de intervenție implică, din punct de vedere medical, o serie de acțiuni specifice, pornind de la siguranța salvatorului.

“Siguranța salvatorului este extrem de importantă, nu putem să ne hazardăm să salvăm victime, chiar dacă presiunile exterioare sunt mari, devenind noi victime. Nu facem decât să creștem amploarea unui dezastru care s-a produs deja. Orice victimă împușcată este o victimă complexă în care mecanismele compensatorii ale omului cedează, apar șocuri hemoragice, apar hipotermii, chiar dacă afară este cald, lucruri care sunt adevărate provocări, și medicale, dar și strategice, pentru orice structură care intervine”, a mai detaliat dr. Alin Suciu.

Lasă un comentariu