SOMNUL HAOTIC, RISC DUBLU DE BOLI CARDIOVASCULARE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Institutul Național de Inimă, Plămâni și Sânge, aflat în subordinea Institutului Național pentru Sănătatea Persoanele Adulte, citați de descopera.ro, susțin că mai ales vârstnicii care nu au un program stabil sau care au perioade neregulate ale somnului prezintă un risc dublu de probleme cardiovasculare.

“Studiul nostru, efectuat pe o perioadă de 5 ani, subliniază importanța somnului și aduce dovezi clare care indică faptul că un somn haotic, respectiv un program neregulat de somn, atât în termenii orei de culcare, cât și al duratei, crește de două ori riscul dezvoltării unor probleme cardiace în rândul persoanelor adulte și, mai ales, în rândul vârstnicilor.

Am ajuns la concluzia că un program de somn regulat poate ajuta sănătatea cardiovasculară într-un mod asemănător al unei diete echilibrate sau al activității fizice constante.

De asemenea, acest studiu a luat în considerare studiile anterioare care au identificat corelații și cauzalități între somnul neregulat și o serie de probleme de sănătate, precum obezitatea sau diabetul.

Analiza noastră a legat programele neregulate ale somnului de o multitudine de anomalii cauzatoare de boli ale funcției corpului, inclusiv modificări ale glicemiei și inflamației. Acest studiu este important, deoarece este printre cele mai mari de acest gen și asociază în mod specific aceste modele de somn neregulat cu un risc crescut de boli cardiovasculare.

În cadrul acestui studiu au fost urmărite starea de sănătate și tiparele de somn ale 1.992 bărbați și femei, cu vârste cuprinse între 45 și 84 de ani, care, la începutul studiului, nu sufereau de probleme cardiovasculare. Starea acestora a fost urmărită de-a lungul perioadei 2010-2016. În această perioadă, 111 participanți au dezvoltat astfel de probleme sau chiar au murit.

Participanții care au prezentat cele mai neregulate tipare de somn au prezentat un risc mai mare în comparație cu participanții care aveau tipare de somn regulate. Aceste descoperiri s-au menținut chiar și odată cu ajustarea statistică pentru factorii de risc caracteristici problemelor cardiovasculare (fumat, consum de alcool, obezitate, sedentarism)”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu