IN MEMORIAM GEORGE CĂLINESCU

Distribuie pe:

La 12 martie 1965 s-a stins din viață George Călinescu, cel mai important critic și istoric literar în cultura română, autor al unor studii fundamentale despre Mihai Eminescu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri etc., precum și al monumentalei “Istorii (a) literaturii române de la origini până în prezent (1941)”.

S-a născut la 19 iunie 1899, la București. A studiat la Facultatea de Litere și Filozofie din București, unde i-a avut profesori pe Nicolae Iorga, Vasile Pârvan, M. Dragomirescu, Ovidiu Densușianu și Ramiro Ortiz, care, alături de Vasile Pârvan, a jucat un rol determinant în formarea sa.

În anul 1936 își ia doctoratul în litere la Universitatea din Iași, unde, peste ani, va deveni profesor titular, ca și la Universitatea bucureșteană, cursurile sale bucurându-se de o largă audiență și simpatie.

La începutul anilor '50, George Călinescu a fost numit director al Institutului de Teorie literară și Folclor, care, după moartea sa, îi va purta numele. Profesor de largă cuprindere culturală (între național și universal), cercetător de literatură inedit, publicist omniprezent în evoluția culturală românească și universală, deschis către toate genurile literare și diverse tendințe, el s-a impus ca o personalitate de primă importanță în România din perioada 1932-1965.

 

Lasă un comentariu