ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

“RETRAGEREA PREMIERULUI DESEMNAT ÎNAINTE DE VOTUL DE ÎNVESTITURĂ, O BĂTAIE DE JOC”

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, că retragerea premierului desemnat, cu un sfert de oră înainte de votul de învestitură, reprezină “o bătaie de joc” la adresa poporului român.

“Este pur și simplu revoltător! Retragerea premierului desemnat, cu un sfert de oră înainte de votul de învestitură, este o bătaie de joc la adresa poporului român! Cel mai scandalos lucru e că această fugă de răspundere a avut loc în momentul în care domnul Cîțu a realizat că are majoritate și că ar putea deveni prim-ministru! Ce poate fi mai rușinos decât atât? Să dezertezi ca un laș, exact atunci când țara avea nevoie mai mult ca oricând de un Guvern funcțional care să poată gestiona criza coronavirus. Este dovada ticăloșiei! Guvernul Cîțu era un Guvern născut să cadă! Totul a fost o scenetă de prost gust, al cărei unic scop era declanșarea anticipatelor”, a scris Firea, pe Facebook.

Primarul general, lider al PSD București, a criticat motivul invocat de către Florin Cîțu, care a susținut că, “pentru a avea succes în alegerile care vin, președintele partidului trebuie să fie și prim-ministru”.

“Deci e limpede! Nu criza din sănătatea publică, nu criza economică ce ne bate la ușă, nu criza socială, nu temerile românilor sunt cele care contează pentru domnul Cîțu și PNL. Un singur lucru l-a mânat să ia acea decizie: setea nestăvilită «de a avea succes în alegerile care vin!» Oameni buni, vă dați seama că acest personaj iresponsabil are pe mână bugetul țării? Vă dați seama că, în timp ce țara ardea pur și simplu de epidemia de coronavirus, PNL-ul&co își făceau planuri de cum să mai smulgă un procent electoral!? Noi cu virusul, cu carantina, cu izolările, infectările sau cu îngrijorarea unor posibile decese, iar ei cu procentele electorale. Rușine PNL!”, a adăugat Gabriela Firea.

 

“ROMÂNIA TREBUIE SĂ AIBĂ UN GUVERN STABIL; ATRIBUTUL ESTE EXCLUSIV AL PREȘEDINTELUI DE A DESEMNA UN PRIM-MINISTRU”

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că România trebuie să aibă un guvern stabil și a adăugat că nu este responsabilitatea social-democraților desemnarea unui premier, acesta fiind atributul șefului statului.

“Deja eu îmi anunțasem colegii să nu părăsească Bucureștiul, că este posibil să avem sâmbătă și duminică audierile miniștrilor ca, cel târziu luni, să avem votul în Parlament. România trebuie să aibă, categoric, un guvern stabil”, a declarat Marcel Ciolacu, joi seară, la România TV, întrebat despre afirmațiile președintelui Iohannis potrivit cărora prioritatea zero este ca până săptămâna viitoare România să aibă un guvern stabil.

Întrebat dacă PSD va veni cu o propunere de premier, el a spus: “Nu avem această responsabilitate, când am dărâmat Guvernul Orban noi am venit imediat cu o propunere de prim-ministru tehnocrat și cu o majoritate în Parlament”.

“Ea nu a fost luată în considerare, a doua oară am mers fără o propunere de prim-ministru, propunând un guvern de uniune națională, un guvern politic condus de către un tehnocrat, iarăși nu a fost... a fost desemnat domnul Cîțu. Vom vedea în urma consultărilor ce va reieși. O să vorbesc cu mai mulți colegi să ne sfătuim. Cred că este o criză mult prea mare care trebuie gestionată și nu cred că PSD și nici o altă forță politică își va permite în acest moment să aibă altă atitudine decât de responsabilitate. (...) Liderul PSD a subliniat că responsabilitatea pentru această criză politică aparține lui Klaus Iohannis și PNL.

 

SENATORUL VERGIL CHIȚAC A IEȘIT POZITIV LA TESTAREA PENTRU COVID-19

Senatorul liberal Vergil Chițac, candidat pentru alegerile locale la funcția de primar al Constanței, a fost diagnosticat cu COVID-19, în urma testului specific făcut în urmă cu o zi la domiciliu, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, președintele filialei județene PNL, deputatul Bogdan Huțucă.

“Vergil Chițac a decis să se izoleze acasă, după revenirea de la ședința BPN al PNL de săptămâna aceasta, unde a fost aprobată candidatura sa la funcția de primar al municipiului Constanța, pentru că avea o stare generală ușor alterată, iar joi a solicitat efectuarea unui test pentru noul coronavirus, la domiciliu. Din păcate, după cum ne-a anunțat, testul a ieșit pozitiv pentru COVID-19”, a precizat Huțucă.

 

USR CERE MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII ȘI CNAS SĂ IA MĂSURI DE URGENȚĂ PENTRU DECONGESTIONAREA UNITĂȚILOR MEDICALE

Uniunea Salvați România solicită Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să ia, de urgență, măsuri pentru a nu se mai produce aglomerări la furnizorii de servicii medicale, recomandând: eliminarea utilizării cardului de sănătate, amânarea intervențiilor chirurgicale programabile, ghiduri și protocoale pentru supravegherea în condiții de izolare la domiciliu a cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus care nu necesită spitalizare.

“Conform prevederilor actuale, pacienții cu patologie cronică trebuie să meargă la medicul de familie pentru un bilet de trimitere pentru un consult de specialitate, în urma căruia să fie recertificat diagnosticul și reconfirmată indicația pentru o anumită terapie. USR cere CNAS să modifice normele de aplicare a Contractului cadru, astfel încât pacienții cronici să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la unitățile medicale pentru documente care să revalideze starea lor de sănătate. Pacienții cronici, categorie vulnerabilă, nu mai trebuie să fie expuși prin folosirea mijloacelor de transport în comun și cozile îndelungate în sălile de așteptare”, se arată într-un comunicat al USR.

Uniunea susține și eliminarea utilizării cardului de sănătate, “având în vedere disfuncționalitatea sistemului informatic al CNAS”, dar și faptul că respectivul card poate fi un vector de transmitere a infecției cu coronavirus.

“Se impune găsirea unor soluții de susținere financiară a unităților sanitare, în condițiile în care este necesară limitarea activităților medicale curente, programabile, astfel încât infrastructura medicală să fie disponibilă pentru acoperirea națională cu servicii medicale în contextul pandemiei cu COVID-19. USR consideră, totodată, că Ministerul Sănătății trebuie să recomande amânarea intervențiilor chirurgicale programabile, astfel încât să fie menținute disponibile resursa umană și unitățile de terapie intensivă”, a precizat aceeași sursă.

USR solicită și identificarea de resurse și planuri de acțiune, astfel încât triajul epidemiologic să se realizeze în afara Unităților de Primiri Urgențe, în condițiile în care este în creștere numărul persoanelor infectate cu COVID-19.

“Tot Ministerul Sănătății trebuie să realizeze ghiduri și protocoale clare pentru supravegherea în condiții de izolare la domiciliu a cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus care nu prezintă simptomatologie severă și nu necesită spitalizare. Este foarte important ca acești pacienți să poată menține constant legătura telefonică cu un medic. De asemenea, în micul urban sau în rural, dar și în marele urban, în cazul creșterii numărului persoanelor aflate în carantină, atribuția de supraveghere a respectării măsurilor de carantină trebuie delegată și Poliției locale sau naționale ori chiar angajaților din instituțiile de ordine publică”, a menționat sursa citată.

 

ORBAN: INSTITUȚIILE FUNCȚIONEAZĂ ȘI DACĂ EXISTĂ RISCUL CA VREUNUL DINTRE CONDUCĂTORI SĂ FI FOST CONTAMINAT

Instituțiile funcționează și dacă există riscul ca vreunul dintre conducători să fi fost contaminat cu COVID-19, a precizat, vineri, premierul interimar, Ludovic Orban, subliniind că un reprezentant al unei astfel de instituții va participa cu siguranță la reuniunile Comandamentului pentru Situații de Urgență.

Declarația a fost făcută în contextul în care liderii PNL, printre care și Ludovic Orban, vor intra în izolare, după ce senatorul de Constanța Vergil Chițac a fost diagnosticat pozitiv cu COVID-19.

“Diagnostic rapid, dacă există un ministru diagnosticat pozitiv, evident, se face o anchetă epidemiologică cu persoane cu care a intrat în contact. Cu siguranță, persoana care a fost cea mai puțin expusă din instituția care este reprezentantă va participa la reuniunile Comandamentului pentru Situații de Urgență. Instituțiile funcționează indiferent dacă există riscul ca vreunul dintre conducătorii instituției să fi fost contaminat și indiferent dacă va fi diagnosticat pozitiv. Deci, toți reprezentanții Guvernului își fac datoria, iau toate deciziile și măsurile care se impun pentru că trebuie asigurată funcționalitatea integrală a dispozitivului de luptă împotriva coronavirusului”, a declarat Orban la Parlament.

El a precizat că miniștrii pot gestiona situația.

“Trebuie neapărat să intru în contact cu persoane care să dea dispozițiile necesare în diferite situații care apar? Există instrumentele necesare pentru a comunica cu oricine, pentru a transmite orice dispoziție, pentru a lua orice măsură și pentru a semna orice decizie. (...) Este aproape funcțional mecanismul electronic, soft-ul, care ne permite organizarea ședințelor de guvern online”, a adăugat premierul.

Întrebat dacă îi este teamă că este infectat cu coronavirus, Orban a spus: “Mi-e teamă să nu fie infectați alții. În ceea ce mă privește, garantez că, indiferent care va fi diagnosticul, eu îmi îndeplinesc atribuțiile cu conștiinciozitate, devotament și spirit de sacrificiu”.

Referindu-se la jurnaliștii prezenți vineri la Parlament, Orban a afirmat că nu există risc de contaminare, pentru că “a păstrat distanța necesară”.

 

PRO ROMÂNIA PROPUNE AMÂNAREA CU 90 DE ZILE A PLĂȚII RATELOR BANCARE PENTRU PERSOANELE FIZICE

Pro România propune amânarea cu 90 de zile a plății ratelor bancare pentru persoanele fizice, ca măsură necesară pentru combaterea efectelor epidemiei de coronavirus, conform unui comunicat al formațiunii.

“Pe durata epidemiei, cetățenii trebuie să beneficieze de o perioadă de grație de 90 de zile. În caz contrar, băncile se vor trezi cu mai bine de jumătate din debitori care nu-și vor mai putea plăti ratele. Trecem printr-o criză fără precedent, ale cărei consecințe economice vor fi mai dramatice decât ceea ce am văzut în 2009-2010. Este datoria statului să sprijine categoriile vulnerabile”, a declarat Victor Ponta, președinte Pro România, conform sursei citate.

Parlamentarii Pro România vor propune modificări legislative în acest sens, mai arată comunicatul.

De asemenea, Pro România a propus o măsură în beneficiul companiilor din domeniul HORECA, respectiv sistarea plății impozitelor și contribuțiilor pentru salarii până la data de 1 septembrie 2020, mai menționează sursa citată. În România sunt peste 300.000 de angajați în turism și servicii de alimentație publică. Fără intervenția statului, companiile din domeniu riscă blocarea activității, concedieri masive și chiar faliment, indică sursa citată.

Pro România adaugă că Victor Ponta a propus zece măsuri de combatere a efectelor epidemiei de coronavirus, iar patru dintre acestea au fost implementate de Guvern în ultimele zile.

 

“TREBUIE SĂ AJUTĂM FIRMELE ÎN DIFICULTATE, SĂ CONSTRUIM SCHEME DE AJUTOR DE STAT PENTRU PLATA SALARIILOR”

Firmele care se află în dificultate în această perioadă, precum cele din turism, transporturi sau construcții de mașini, trebuie ajutate și este nevoie de scheme de ajutor de stat care să sprijine plata salariilor, a declarat recent președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, Florin Jianu.

Acesta a precizat că, în cadrul reuniunii Grupului de Lucru Interinstituțional pentru evaluarea impactului economic, financiar și bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei Covid-19, s-a discutat și despre amânarea cu o lună sau două a termenului de plată pentru contribuții, în cazul IMM-urilor.

“În primul rând, ar trebui să ajutăm, în această perioadă, firmele care au angajați care se află în dificultate, dacă vorbim concret, de turism, de transporturi, de domeniul construcțiilor de mașini. În aceste domenii, care sunt afectate imediat, putem să construim niște scheme de ajutor de stat care să ajute, practic să sprijine, plata salariilor. Ministrul Finanțelor a discutat despre posibilitatea schimbării termenului de plată pentru contribuții, pentru întreprinderile mici și mijlocii, amânarea cu o lună sau două de zile, acestea fiind niște măsuri concrete. Alte tipuri de măsuri pe care noi le-am identificat, noi cei de la întreprinderile mici și mijlocii, am propus aceste măsuri, să vedem dacă ele vor fi puse în practică: am spus că firmele, scăzându-le în acest moment comenzile și contractele comerciale, au nevoie de capital de lucru. Capitalul de lucru se poate realiza prin niște împrumuturi cu dobânda zero, cu garanții de la stat, astfel încât statul pune un leu și sistemul de multiplicare ajută mult mai multe firme”, a explicat Jianu.

Acesta a subliniat că nu a fost luată încă o decizie în acest sens, dar urmează o nouă întâlnire a comitetului și vor fi anunțate măsuri concrete.

“Propunerile sunt, mai mult sau mai puțin, aceleași în diverse țări ale UE. Nu s-a luat o decizie asupra acestor propuneri. A fost o colecție de propuneri din partea stakeholderilor și pe ceea ce înseamnă export, dar și alte domenii diverse.(...) Eu am cerut un termen foarte clar pentru ca aceste propuneri să fie puse în practică, pentru că există o presiune mare din partea întreprinderilor mici și mijlocii, cel puțin.

S-a luat decizia ca într-o săptămână să se vină cu o serie de decizii, tocmai pentru că multe dintre ele au impact asupra bugetului de stat. Înțelegem acest lucru. În această perioadă, cred că trebuie să fim cu toții conștienți de faptul că trebuie să avem grijă și de angajați și de angajatori, dar și de presiunea pe bugetul de stat. Practic, în câteva zile se reîntâlnește acest comitet și vor fi măsuri concrete”, a spus președintele CNIMPMMR.

Întrebat prin ce acte normative vor putea fi adoptate aceste măsuri, ținând cont de faptul că deocamdată avem un Guvern interimar, Jianu a răspuns că propunerile din partea Consiliului IMM-urilor sunt la nivel de Hotărâre de Guvern, ceea ce poate fi foarte simplu, “o modificare” și la nivel de Ordin de ministru. Potrivit acestuia, o problemă mai mare ar fi legată de amânarea la plată, pentru contribuții, deoarece aceasta ar presupune modificarea Codului Fiscal prin Ordonanță de Urgență.

“Propunerile pe care le facem sunt propuneri publice, menite a fi luate și de parlamentari. Chiar ministrul Finanțelor a spus că, neputând să dea o astfel de Ordonanță de Urgență, va merge în Parlament și va susține un amendament. Din partea noastră există deschidere pentru întreg mediu politic să preia aceste măsuri, să le vedem puse în practică”, a afirmat Florin Jianu.

La reuniunea de la Palatul Victoria au participat și premierul interimar, Ludovic Orban, și președintele Klaus Iohannis.

 

APIA A AUTORIZAT LA PLATĂ PESTE 3,178 MILIOANE DE LEI PENTRU AJUTORUL DE STAT ÎN SECTORUL CREȘTERII ANIMALELOR

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 3,178 milioane de lei pentru ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru cererile depuse în luna ianuarie 2020, informează instituția. Plățile sunt aferente serviciilor prestate în luna decembrie și în trimestrul IV al anului 2019.

Suma se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru un număr de 52 de solicitanți care au accesat această formă de ajutor de stat, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările și completările ulterioare, precizează APIA.

În anul 2019, MADR a alocat în sectorul creșterii animalelor peste 72 de milioane de lei.

 

CURTEA CONSTITUȚIONALĂ A ROMÂNIEI: OUG PRIVIND ALEGERILE ANTICIPATE - NECONSTITUȚIONALĂ!

Curtea Constituțională a României a admis, joi, sesizarea formulată de Avocatul Poporului în legătură cu OUG 26/2020 privind alegerile anticipate, stabilind că este neconstituțională.

Judecătorii constituționali precizează, într-un comunicat transmis AGERPRES, că “dispozițiile art. I pct. 35 din Ordonanța de urgență a Guvernului 26/2020, care elimină condiția restrictivă și permite alegătorului să voteze în orice secție de votare, independent de circumscripția electorală unde își are domiciliul sau reședința, înlăturând efectele juridice pe care legea în vigoare le atribuie unor elemente esențiale ale exercitării dreptului de vot și dreptului de a fi ales ale cetățeanului (domiciliu și reședința), cu consecința eludării însuși scopului pentru care au fost înființate circumscripțiile electorale, încalcă drepturile fundamentale consacrate de art. 36 și art. 37 din Constituție”.

CCR a constatat, totodată, că dispozițiile articolului IV alineatul (1) din OUG nr. 26/2020, care reglementează posibilitatea organizării simultane a alegerilor parlamentare anticipate și a alegerilor locale generale din anul 2020, încalcă dreptul de vot al cetățeanului, prevăzut de art. 36 din Constituție, întrucât îl pune în situația parcurgerii unei proceduri de votare greoaie, complicate, de natură a-i restrânge libertatea de exprimare a voinței politice și, implicit, efectivitatea dreptului la vot.

“Dispozițiile criticate încalcă și dreptul persoanei de a fi aleasă, prevăzut de art. 37 din Constituție, întrucât înlătură posibilitatea unei persoane de a candida în același timp pentru o funcție electivă locală (primar, consilier local, consilier județean) și pentru o funcție electivă națională (deputat sau senator)”, precizează CCR.

Având în vedere că actualul Parlament și-a început mandatul în urma alegerilor desfășurate la 11 decembrie 2016, iar, potrivit dispozițiilor art. 63 alin. (1) din Constituție, Camera Deputaților și Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, Curtea a reținut că adoptarea actului normativ prin care se aduc modificări legii privind alegerea Parlamentului României s-a realizat cu mai puțin de un an înaintea alegerilor pe care le reglementează.

“Mai mult, ținând cont de faptul că obiectul reglementării - «unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate», a cărui incidență, prin ipoteză, este anterioară datei la care expiră mandatul actualului for legislativ, deci anterioară lunii decembrie a anului 2020, este evident că modificarea se realizează cu și mai puțin timp înainte de organizarea acestor alegeri. De asemenea, Curtea a constatat că modificările adoptate au o relevanță semnificativă în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor pentru Parlamentul României, reglementând elemente esențiale ale legii electorale: eliminarea unui element esențial privind identificarea cetățeanului care își exercită dreptul de vot (domiciliul sau reședința) și lipsirea de efecte juridice a normelor care consacră unul dintre principiile pe care se întemeiază sistemul electoral în vigoare (cel al reprezentării proporționale)”, menționează Curtea.

Prin urmare, spune sursa citată, având în vedere că sunt întrunite ambele aspecte care atrag incidența principiului securității juridice, se constată că, prin adoptarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 26/2020, “legiuitorul delegat nu a respectat obligația de a se abține de la modificarea cadrului normativ în materie electorală”, astfel cum aceasta a fost dezvoltată în jurisprudența Curții Constituționale, și nici recomandările Codului bunelor practici în materia electorală elaborat de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), “încălcând dispozițiile constituționale ale art. 1 alin. (3) și (5) privind statul de drept, obligația respectării Constituției și principiul securității juridice”.

“În fine, reținând că dispozițiile OUG 26/2020 încalcă art. 1 alin. (3) și (5), art. 36, art. 37 și art. 61 alin. (1) din Constituție, lipsind de legitimare și reprezentativitate mandatul de parlamentar, Curtea a observat că actul normativ al legiuitorului delegat afectează drepturile electorale ale cetățenilor, precum și regimul constituțional al Parlamentului. În consecință, Curtea a constatat că OUG 26/2020, în ansamblul său, contravine dispozițiilor art. 115 alin. (6) din Constituție”, consideră judecătorii constituționali.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și Avocatului Poporului.

 

CAMERA DEPUTAȚILOR A SOLICITAT MS SĂ TESTEZE PENTRU COVID-19 PARLAMENTARII, ANGAJAȚII ȘI JURNALIȘTII ACREDITAȚI

Potrivit surselor citate, Camera Deputaților a asigurat pentru toată lumea care are activitate în Parlament, în perioada următoare, - deputați și senatori, membri ai staff-ului și jurnaliști acreditați - măști de protecție și mănuși.

Secretariatul general al Camerei Deputaților a solicitat, vineri, Ministerului Sănătății, printr-o adresă oficială, ca toți parlamentarii, membrii staff-ului, jurnaliștii acreditați, care au avut activitate la Parlament, în ultima perioadă, să fie testați pentru COVID-19, au declarat surse din conducerea forului.

 

Lasă un comentariu