BOTANISTUL, CINSTEA ȘI... CONSTITUȚIA

Distribuie pe:

* “În anul 1787 a avut loc o ședință a unei comisii care voia să alcătuiască Constituția Statelor Unite ale Americii, să hotărască viitorul acelei tinere țări, de curând eliberate de sub dominația Angliei. La începutul lucrărilor celor 55 de delegații se ridică Benjamin Franklin (1706-1790), una din cele mai cunoscute personalități americane (inventator, om de știință, filosof, profesor, om politic) și zice: “Domnilor! Prietenilor! Să facem mai întâi o rugăciune. Am ajuns la o vârstă înaintată, dar cu cât înaintez mai mult în viață, cu atât văd mai clar că istoria omenirii este condusă de Dumnezeu. Dacă o vrabie nu cade de pe acoperiș, fără știrea Sa, cum ar putea o țară propăși (dezvolta) sau salva de la încercări grele, fără ajutorul lui Dumnezeu?

Să ne rugăm!”

***

* “Iubește pe Domnul!” și El te va iubi, slujește-L și El va lumina inima ta. Cinstește pe maica ta ca pe Maica lui Hristos și nu mânia părul alb al celui ce te-a născut. Iubește pe surorile tale și pe frații tăi și nu lăsa calea păcii. Soarele care răsare să vadă în mâinile tale cartea rugăciunii, iar după ceasul următor lucrul mâinilor tale”.

***

* “Celebrul botanist LINNE, mort în anul 1778, a studiat la Universitatea din Uppsala-Suedia, la una din cele mai vechi școli superioare din Europa, fondată în anul 1476. El nu avea posibilități materiale; trăia din ajutorul oferit de colegii săi. Când pantofii i se rupeau sau vreo haină, singur le repara”. Cu toate acestea, el nu se descuraja, ba dimpotrivă, perseverând el învingea toate greutățile. Într-o publicație a sa, de mai târziu, găsim următoarea însemnare: “Îți mulțumesc Dumnezeule Atotputernic, pentru că, în cursul vieții mele, în amărăciunea mizeriei, cât și în atâtea încercări, Tu mi-ai arătat prețioasa Ta purtare de grijă”. Deasupra sălii de conferințe și cabinetului său scria: “Dumnezeu te vede; ferește-te de a mai păcătui”.

***

* “Împotriva diavolului, noi, creștinii, avem trei arme cu care trebuie să luptăm:

a) Numele Domnului și al Maicii Domnului, despre care zice Sf. Ioan Scărarul că: “Armă mai tare în cer și pe pământ nu avem, ca numele lui Dumnezeu”.

b) A doua armă pe care o avem împotriva puterii vrăjmașe este Sfânta Cruce ( I Cor. 1,18). Aș întreba pe cei ce n-au cruce: cu ce semn vă apărați de diavol? Ei însă n-au semn, că nu-I lasă să-l facă. Nu în zadar, semnul Crucii îl numește Biserica: “Armă nebiruită asupra diavolului, crucea Ta, ne-ai dat-o nouă...”.

c) Iar a treia armă de apărare e smerenia sufletului, chiar în ceasul tulburării tale, zicând din adâncul sufletului: “Pentru păcatele mele pătimesc acestea, Doamne izbăvește-mă de cel rău”. Și întoarce-te cu inimă bună către Dumnezeu, orice gânduri rele ai avea, pălmuindu-ți mintea, că vede Tatăl osteneala fiului și nicidecum nu-l lasă.

P.S. “Începutul înțelepciunii este frica de Dumnezeu” (Psalmul 110, 10). Părintele Arsenie Boca spunea: “Dumnezeu nu îngăduie la nesfârșit îngustarea vederii omului numai la stomacul său, de vreme ce omul acesta este destinat spre alte zări, ale Împărăției lui Dumnezeu, ale veșniciei și îndumnezeirii sale”.

 

 

Lasă un comentariu