STARE DE URGENȚĂ ÎN ROMÂNIA: MAI MULȚI JUCĂTORI STRĂINI DIN LIGA 1 VOR SĂ PLECE IMEDIAT ÎN ȚĂRILE LOR. AFAN: “RISCĂ SĂ NU-ȘI MAI PRIMEASCĂ NICIUN BAN”

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență, începând de luni, din cauza rapidității cu care se răspândește coronavirusul. La aflare veștii, mai mulți jucători străini din campionatul României vor să plece în țările lor. Emilian Hulubei, președintele AFAN, îi avertizează că aceștia riscă să nu mai fie plătiți dacă pleacă fără acordul cluburilor. Președintele României a decretat stare de urgență, începând de luni, după ce în țara noastră s-au înregistrat până acum peste 120 de cazuri de îmbolnăviri cu virusul COVID-19. Criza provocată de coronavirus afectează România pe toate palierele și s-a intrat în scenariul 3, în care, printre altele, adunările de peste 50 de persoane sunt interzise. Fotbalul, dar și celelalte sporturi au fost deja suspendate în România, din cauza coronavirusului, dar acum cluburile se confruntă și cu o altă problemă. După ce Klaus Iohannis a decretat stare de urgență, mai mulți jucători străini și-au manifestat dorința de a pleca în țările lor. Mai ales cei din țările africane, acolo unde sunt foarte puține cazuri de coronavirus. Însă aceștia riscă suspendarea contractelor dacă vor pleca fără acceptul cluburilor.

Ce riscă jucătorii străini care pleacă din România

Emilian Hulubei, președintele AFAN, susține că jucătorii și echipele trebuie să ajungă la un acord în această perioadă. În cazul în care cluburile vor decide să intre în vacanță, jucătorii străini pot pleca fără să-și riște prea mult contractele. Însă, dacă jucătorii pleacă fără acceptul cluburilor, contractele lor pot fi reziliate fără vreun fel de compensație, având în vedere cazul de forță majoră. “(Sunt mai mulți jucători străini care și-au manifestat dorința de a pleca din România. Au dreptul să plece, ei sunt sub contract, pe de altă parte se simt amenințați de virus. Ce sfat le dai?) În cazul în care jucătorii străini consideră că e periculos pentru ei să trăiască în România și pleacă în țările lor, trebuie să știe în cazul în care decizia clubului e ca ei să rămână la club și clubul respectiv asigură condiții de cazare și de carantină, să zic așa, atunci există riscul să nu mai primească niciun ban. Sau să-și primească banii până în momentul în care au plecat de la cluburile respective”, a declarat Emilian Hulubei. Sorin Cârțu, președintele Craiovei - una dintre cele mai importante echipe din Liga 1 - a confirmat că jucătorii riscă rezilierea contractelor, dacă pleacă fără să primească aprobare. Totuși, cel mai probabil, toate echipele din România vor fi de acord să-și lase jucătorii să plece în vacanțe: “(Sunt vulnerabile cluburile în fața presiunii jucătorilor?) Nu are treabă. (Jucătorul să spună, “din Africa, la mine în țară nu e coronavirus”).

Ți-am rupt contractul. Păi tu stai aici, în România, că pe 31 începe sau nu începe? Tu rămâi în România, că ești legat de contract. Ai plecat, contractul ți-l anulez. Astea sunt trecute toate în contract, situațiile de forță majoră și că așa este situația de acum, situație de forță majoră. Ăsta e un război biologic, tot război e”, a comentat Sorin Cârțu.

Perspectiva lui Dumitru Dragomir

Fostul președinte LPF, Dumitru Dragomir, vede și o altă pierdere pentru fotbalul din România. Cum campionatele au fost întrerupte, jucătorii vor fi lăsați în vacanțe. Însă o mare problemă va apărea în momentul în care competițiile din România vor fi reluate, deoarece jucătorii vor veni direct din vacanță, fără să treacă printr-un stagiu de pregătire, așa cum se întâmplă în pauzele de iarnă și de vară: “(Jucători străini din Liga I nu vor să mai rămână în țară, vor să merg la familie. Vedeți asta o problemă?) Văd o mare problemă că fotbalul fără antrenament scade în valoare până la 30-40%. (Vedeți amenințate cluburile de situația asta?) Nu, că și așa erau sărace. Mai sărace de atât nu se poate”, spune Dumitru Dragomir.

Lasă un comentariu