JUDEȚUL MUREȘ - MOBILIZARE GENERALĂ ÎN LUPTA ANTI COVID-19!

Distribuie pe:

NU EXISTĂ AL TREILEA CAZ DE INFECȚIE CU COVID-19 ÎN JUDEȚ

Cazul 92, mai exact femeia de 41 de ani internată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, care s-a întors din Dubai, în 8 martie, fiind confirmată pozitiv în data de 13 martie, este un angajat al Ministerului Sănătății, și nu o persoană din județul Mureș, a informat sâmbătă, Instituția Prefectului, precizând că eroarea din comunicarea inițială a fost posibilă dintr-o confuzie în interpretarea acronimului Ministerului Sănătății și cel folosit pentru județul Mureș, respectiv inițialele MS. În cauză, a fost demarată o anchetă epidemiologică pentru stabilirea contacților și recoltarea probelor, la fel ca la fiecare caz depistat pozitiv, iar contacții direcți ai persoanei se află în autoizolare la domiciliu.

 

A FOST SISTATĂ ACTIVITATEA DIN PIAȚA ARMATEI, IAR PIEȚELE DE ZI FUNCȚIONEAZĂ LA CAPACITATE REDUSĂ

Ca urmare a măsurilor stabilite de comun acord cu membrii Comitetului Local pentru Situații de Urgență Târgu-Mureș, la nivelul municipalității au fost dispuse următoarele măsuri, făcute publice de primarul municipiului, dr. Dorin Florea, pe pagina sa de socializare:

* A fost redusă, începând de ieri, 16 martie, partea de program cu publicul. “Îi anunț pe târgumureșeni că Ministerul Finanțelor a ținut cont de propunerea mea și a prelungit perioada de plată a taxelor și impozitelor cu bonificație până la sfârșitul lunii iunie, ceea ce înseamnă că lumea nu mai trebuie să se înghesuie la ghișee și recomand, din nou, utilizarea modalității de plată online”.

* Fiecare director va răspunde cu precădere telefonic, în următoarele zece zile, solicitărilor venite din partea cetățenilor.

* La serviciile de stare civilă și Evidență a persoanelor vor fi preluați, preponderent, cetățenii care se programează online.

* Începând de ieri, activitatea din Piața Armatei este sistată, iar piețele de zi vor rămâne deschise și vor funcționa la capacitate redusă.

* Balonul din Complexul de Agrement și Sport “Mureșul” și piscina TCM vor fi închise temporar.

Primarul le recomandă oamenilor “să nu se panicheze, să stea în case pe cât posibil, iar la cumpărături să iasă doar dacă este nevoie și să respecte regulile de igienă”, precizând, de asemenea, că accesul în Primărie se face doar printr-o singură intrare.

 

MUZEUL DE ISTORIE DIN SIGHIȘOARA ÎȘI SISTEAZĂ ACTIVITATEA CU PUBLICUL

Având în vedere măsurile adoptate la nivel național pentru limitarea răspândirii virusului COVID19, în perioada 12- 31 martie, se sistează orice activitate cu publicul a Muzeului de Istorie, respectiv: vizitarea curentă a expozițiilor permanente (Turnul cu Ceas, Colecția de Arme Medievale și Camera de Tortură) - atât de către vizitatorii individuali, cât și de vizitatorii organizați în grupuri -, programele de pedagogie muzeală, vernisaje de expoziții temporare, informează conducerea instituției.

Alte măsuri luate de municipalitatea sighișoreană, în această perioadă, constau în: suspendarea tuturor activităților de tip “After School” și a activităților tip “Centru de zi” ale furnizorilor privați de servicii sociale, dezinfecția frecventă a spațiilor și suprafețelor expuse de către unitățile de alimentație publică, operatori economici și de transport public, reducerea programului cu publicul, la Primărie doar în intervalul orar 8-11), restricționarea accesului beneficiarilor la Centrul Creștin Social Medical de zi, urmând să li se distribuie hrana la domiciliu ș.a.

 

LIDERUL PNL MUREȘ - REACȚIE DURĂ LA APELUL PUBLIC LANSAT DE DIRECTORUL SPITALULUI CLINIC JUDEȚEAN MUREȘ

Managerul Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan, a declarat, sâmbătă, că instituția a lansat un apel la populație și la mediul de afaceri pentru colectarea de fonduri necesare achiziționării de aparatură specifică de testare Covid-19, pentru creșterea capacității de testare, aparatură care este, deocamdată, doar la Cluj-Napoca. “Același apel a fost lansat și la Sibiu și în Alba pentru donații din partea societăților comerciale (...) și am decis să facem și noi același lucru, fiindcă mai de vreme sau mai târziu aceste aparate vor fi necesare. Pentru a derula procedurile de achiziție publică nu prea este timp, iar fondurile publice sunt insuficiente, având în vedere că dorim să luăm și aparate de ventilație și alte aparate. Dacă există această posibilitate, iar în alte județe s-au implicat societățile comerciale și cetățenii, am considerat că toți trebuie să participăm la ridicarea nivelului de înzestrare al spitalului, mai ales pe timp de criză. Aparatul costă undeva în jur de 80.000 de euro, spațiul l-am pregătit deja și probabil că o să reușim să strângem acești bani (...)”, a declarat dr. Ovidiu Gîrbovan, citat de agerpres.ro, precizând că această colectă publică se va face prin Asociația pentru Spitalul Clinic Județean Mureș, înființată în acest scop.

Senatorul PNL Cristian Chirteș, liderul PNL Mureș, aflat în autoizolare la domiciliu, după ce a dat mâna cu colegul său de Senat, Vergil Chițac, a criticat extrem de dur inițiativa managerului SCJ.

“Incredibil! PSD le cere mureșenilor bani pentru testarea pacienților suspecți de Covid-19 la Spitalul Județean! Ovidiu Gîrbovan - în dubla sa calitate de manager al Spitalului Județean Mureș și pesedist de frunte - organizează o strângere de fonduri pentru dotarea laboratorului cu aparatură de testare pentru coronavirus. Cu alte cuvinte, le cere mureșenilor să plătească acum, în plină criză, pentru toți anii de proastă organizare a administrației PSD-UDMR și guvernare incompetentă. Înainte de a cere bani, domnul Gîrbovan ar fi trebuit să rezolve problema consumabilelor din spital, a lipsei măsurilor de siguranță și a triajului execrabil. Sau să ne spună măcar ce s-a întâmplat cu transportul paturilor de la spitalul din Bistrița, alt moment în care a organizat chetă și a cerut bani de la mureșeni. Rușine, pentru tupeu și inconștiență! Când nu mai e nimic de prăduit, vreți să le băgați mâna în buzunar oamenilor”, a scris Cristian Chirteș, pe pagina sa de Facebook.

În replică, dr. Gîrbovan a precizat că nu a făcut apel la partidele politice să se implice, nici la senatori, nici la deputați și că oricine dorește să sprijine în acest demers, în beneficiul sănătății comunității, poate să doneze în contul asociației, acțiunea sa neavând nici un substrat politic.

 

ACTIVITĂȚI DE IGIENIZARE ȘI DEZINFECTARE LA LUDUȘ

Duminică, 15 martie, municipalitatea ludușeană a demarat, prin serviciul de specialitate, un program intens de igienizare și dezinfectare a domeniului public.

Anunțul a fost făcut de primarul Ioan Cristian Moldovan, care precizează că vor fi dezinfectate: străzile, aleile pietonale, mobilierul urban, parcurile de joacă, stațiile de autobuz, platformele subterane de colectare a deșeurilor, coșurile de gunoi și alte spații frecventate de locuitori.

Edilul menționează că dezinfectantul utilizat (substanțe pe bază de hipoclorit de sodiu soluție 12,5% clor activ) este unul eficient în combaterea virușilor și bacteriilor și face apel la locuitori să nu se sperie dacă vor simți un ușor miros de clor și să respecte indicațiile specialiștilor, pentru prevenirea răspândirii virusului.

“Este important să luăm măsuri concrete în contextul situației actuale și să evităm panica” - este mesajul primarului. (foto - romaniacurata.ro)

 

ÎN MUNICIPIUL TÂRNĂVENI NU EXISTĂ NICIUN CAZ DE INFECȚIE CU NOUL CORONAVIRUS

Având în vedere apariția în spațiul public/mediul online a unor informații menite să inducă panica în rândul populației din Târnăveni, primarul Sorin Megheșan precizează, într-un comunicat, că, în acest moment, în municipiu nu există niciun caz de infecție cu coronavirus, 16 persoane fiind autoizolate la domiciliu, după ce s-au întors din străinătate. Acestea nu prezintă simptome și sunt monitorizate de autoritățile competente.

“Fac un apel la responsabilitate, față de toți cetățenii municipiului Târnăveni, de a nu propaga în spațiul public informații și imagini false, menite să inducă panica în rândul populației. Îi rog, de asemenea, pe locuitorii orașului, să se informeze EXCLUSIV din surse oficiale. În cazul Târnăveniului, informațiile VERIFICATE vor fi publicate pe pagina Facebook a Primăriei, pe profilul Facebook al primarului municipiului Târnăveni și pe portalul www.tirnaveni.ro, căruia îi mulțumesc pentru acest parteneriat (...). În legătură cu zvonurile legate de posibilele măsuri care pot fi luate în cadrul stării de urgență, vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus. Nu se vor raționaliza alimentele!”, mai precizează primarul.

* Spitalul a primit un nou cort pentru triajul epidemiologic

În urma unei solicitări făcute încă de săptămâna trecută către Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Spitalul Municipal Gheorghe Marinescu din Târnăveni a primit un cort de 12 persoane cu două uși, pentru intrare și ieșire, pentru respectarea circuitelor și efectuarea triajului epidemiologic al pacienților, informează colegii de la tirnaveni.ro. “Datorită amabilității și promptitudinii conducerii ISU Mureș, respectiv Târnăveni, în dimineața de sâmbătă s-a montat cortul, asigurând astfel condiții optime pentru efectuarea triajului epidemiologic, care se impune ca măsură de protecție, atât pentru personalul medical, cât și pentru pacienții internați si populație, astfel încât să fie evitat contactul cu persoanele care ar putea fi infectate cu coronavirusul Covid 19, la secția de urgențe, menționează sursa citată.

 

                                

Lasă un comentariu