DEMOCRAȚIA ȘI POLITICA ÎN GÂNDIREA ȘI VORBIREA SCRISĂ A UNOR OAMENI DE SEAMĂ AI LUMII

Distribuie pe:

- Filozoful Petre Țuțea (1902-1991): „În materie de democrație, n-am nici o părere personală. Mă bizui, pe doi gânditori clasici. Platon (427-347 î.Hr.) susține că trei sunt formele de guvernământ degenerate: tirania, oligarhia și democrația. Aristotel (384-322 î.Hr) spune că democrația este sistemul în care fiecare face ce vrea. Și eu am spus după cum se vede”.

- Învățatul antic Pitagora (570-495, î.Hr.): „E la fel de periculos să-i dai nebunului sabie, ca și necinstitului puterea”; „Politica este arta de a obține voturi de la săraci și fonduri de la bogați” (spunea un ins oarecare, cu numele secretizat de „Anonimus Celebru”. Adică: un fel de cetățean turmentat, precum unul dintre puținii eroi simpatici ai dramaturgului I.L Caragiale (1852-1912).

- Filozoful antic elen, Esop (620-569 î..Hr.), locuitor al Greciei, țară considerată leagănul democrației întregii lumi: „Pe hoții mărunți îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcții politice.”.

- Napoleon Bonaparte (n.15 aug. 1769, Corsica - d.5 mai 1821, Insula Sf. Elena). În tripla lui calitate de viitor mareșal, de rege și de împărat, pentru Franța era considerat erou, iar criminal pentru alte popoare: „În politică prostia nu-i un handicap”

- Theodor Roosevelt (n. 27 oct. 1858, New York-d.6 ian.1919 Long Island NY), unul dintre președinții SUA, țară despre care se încrede că deține secretul democrației veșnice: „Când se face prezența în senat senatorii nu știu dacă să răspundă «prezent» sau «nevinovat»“.

- Winston Churchill (n.30 nov.1875, Blenheim - d.24 ian.1965, Londra): „A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce se va întâmpla, iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat”.

NOTĂ: Le dau răgaz cititorilor mureșeni de ziare (scrise fie în românește, fie în ungurește) să trimită la redacția „Cuvântului liber” numele vreunui parlamentar, prefect, președinte sau vicepreședinte de Consiliu Județean Mureș, care a meritat să-i fi fost oferit votul. Presupusa „tăcerea” a scrisului dumneavoastră va fi mai mult decât grăitoare! Numai că, după umila mea părere, un astfel de merituos OM a fost doar mult regretatul pictor-gazetar și scriitor, Radu Ciontea! Doar atât! Numai că întreaga sa zbatere a fost mai mult decât zadarnică! Dovadă, între altele, că o așa zisă „Uniune Culturală” (pe criterii etnice), a obținut și continuă să obțină, nu drepturi, ci privilegii! În vreme ce înfocații „băsiști”, „iliești” și „iohannești” se bat în piept că sunt liberali și PSD-iști convinși. Uitând că de fiecare dată au guvernat cu ajutorul celor care au prosteasca satisfacție că își aud sentințele judecătorești pronunțate în limba lor maternă și paternă (maghiara). Și o fac cu fală că mai au încă o cetățenie în plus, ca și niște forinți. N-au decât! Și-au făcut-o și și-o fac în continuare cu mâna și cu mintea strâmbă și șovină a liderilor lor culturali, politici și religioși! Dovadă că arta șovinismului, a dezbinării și trădării n-au frontiere geografice.

 

Lasă un comentariu