„ZIUA MONDIALĂ A NUMĂRULUI PI”

Distribuie pe:

14 martie este „Ziua mondială a numărului Pi” (Pi Day). Recunoașterea Zilei numărului Pi, pe plan oficial, a avut loc în urmă cu 11 ani. Pe 12 martie 2009, Camera Reprezentanților (camera inferioară a Congresului Statelor Unite ale Americii) a decis ca Ziua numărului Pi să devină sărbătoare oficială. Măsura a fost susținută de numeroase instituții axate pe tehnologie și inginerie.

Numărul Pi (ð) este una dintre cele mai importante constante matematice, fiind conținută în multe formule de matematică, fizică sau inginerie, este un număr irațional a cărui valoare este egală, în varianta scurtă, cu 3,14. Este numit și „Constanta lui Arhimede”, deoarece acesta a fost primul care a încercat să-i calculeze valoarea cu exactitate.

În această zi, în școli din întreaga lume (în special în țările anglo-saxone!), elevi și profesori, folosind ca pretext celebrul număr, iau parte la tot felul de concursuri inedite, în cadrul cărora trebuie să calculeze cât mai multe zecimale ale acestuia. Toată lumea învață la școală că numărul ð (pi) reprezintă raportul dintre circumferința și diametrul cercului, dar foarte putini știu câtă pasiune și câte controverse a stârnit, de-a lungul timpului, acest număr.

Muzeul în cadrul căruia s-a născut Ziua Mondială a numărului Pi recomandă sărbătorirea prin degustarea de plăcinte, deoarece, în limba engleză, cuvântul „plăcintă” se traduce ca „pie”, având o pronunție similară cu cea a numărului Pi. Există mai multe moduri de memorare a lui Pi, printre care și utilizarea de „pieme”, poezii care reprezintă numărul Pi astfel încât lungimea fiecărui cuvânt (în litere) reprezintă o cifră. Cum ar putea suna, însă numărul acesta aproape magic, dacă ar fi transpus în muzică? Cineva s-a ocupat și de asta! Ca fapt divers, americanilor le place și fiindcă ei scriu data aniversară invers decât europenii, reieșind valoarea numărului Pi. Concret, în cazul din acest an: 3/14/ 2020.

***

14 martie este și „Ziua Internațională de luptă împotriva barajelor, pentru râuri, apă și viață”, dar și „Ziua Mondială a Somnului”.

 

 

Lasă un comentariu